– 328 av 428 kommuner kan bli borte

– Regjeringens ekspertutvalg mener en kommune bør ha minst 20 000 innbyggere. Senterpartiet reagerer kraftig på det nye kravet.

Anne Beathe Tvinnereim

Anne Beathe Tvinnereim i Senterpartiet mener det nye innbyggerkravet til kommunene vil kunne få dramatiske følger.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Randaberg-ordfører Bjørn Kahrs

Det er Randaberg-ordfører Bjørn Kahrs som overfor Stavanger Aftenblad sier at innbyggerkravet er en av konklusjonene til ekspertutvalget.

Foto: Marianne Terjesen

Dersom kravet på 20 000 innbyggere blir en realitet kan man bli sittende igjen med bare 100 av 428 kommuner, har Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) regnet seg fram til.

– Det vil gi en dramatisk stor avstand til tjenester og tilbud, sier Anne Beathe Tvinnereim, som er nestlederkandidat i Senterpartiet og medlem i et partiutvalg som jobber med kommunestrukturen, til (ANB).

– Finnmark har i dag har 19 kommuner fordelt på 75.000 innbyggere. Den fjerde største kommunen har under 4.000 innbyggere. Med et slikt krav vil antallet bli redusert til maksimalt fire, sier hun.

– Sjokkert

Tvinnereim får støtte fra partikollega og stortingsrepresentant i Senterpartiet, Heidi Greni.

– Krav om 20 000 mennesker må bety at kommunene Røros, Holtålen, Midtre Gauldal og Melhus blir slått sammen til en kommune. Det er 15 mil fra Røros til Melhus-grensen mot Trondheim. Skulle lekkasjene være riktige er jeg sjokkert, skriver Greni i en pressemelding.

– Det er utrolig at noen kan mene dette er en framtidsrettet løsning som gir bedre utviklingsmuligheter for kommunene og tjenester til folk, sier Greni.

Fasiten kommer mandag

Regjeringen ønsker en kommunesektor som er tilpasset morgendagens utfordringer. Den mener det trengs større og mer robuste kommuner.

Det er derfor satt ned en ekspertgruppe som har sett på hvilke kriterier som må være på plass for at kommunene skal løse de oppgaver de har i dag.

Utvalgets konklusjoner om hvordan kommunestrukturen i Norge bør se ut, blir overlevert mandag. Kravet på minst 20 000 innbyggere er det Randaberg-ordfører Bjørn Kahrs som har avslørt overfor Stavanger Aftenblad.

Han har sittet i en ordførergruppe som har levert innspill til ekspertutvalget.

– Utvalget kommer til å lande på at kommunene bør ha minst 20.000 innbyggere, sier Kahrs til avisen (krever innlogging).

Hver tredje kommune i Rogaland vil være for liten, skriver avisen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger