Hopp til innhold

– Kirkemøtedelegatene burde vært voksne nok til å si hva de stemte

Tidligere kirkeminister Rigmor Aasrud og kristenredaktør Vebjørn Selbekk reagerer på hemmeligholdet rundt homosaken på Kirkemøtet.

Vebjørn Selbekk og Rigmor Aasrud

Vebjørn Selbekk og Rigmor Aasrud er enige om at kirkemøtedelegatene burde vært åpne om hvor de står i homosaken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Vegard Grøtt / NTB Scanpix

I forrige uke stemte et knapt flertall i Kirkemøtet mot å la homofile få gifte seg i Den norske kirke.

51 av delegatene stemte for, mens et flertall på 64 stemte mot.

Men hvem som stemte hva er ikke kjent, fordi Kirkemøtet valgte å la avstemmingen i den omstridte saken foregå skriftlig.

NRK har forsøkt å ringe delegatene, men nærmere 30 prosent nekter å oppgi hva de stemte .

– Har ingenting å skamme seg over

Redaktør i den kristne avisen Dagen Vebjørn Selbekk sier Kirken taper på at det nå skapes et inntrykk av hemmelighold og lukkethet.

– Er man først medlem av Kirkemøtet og delegat dit, så bør man også være voksen nok til å stå for det man har stemt, sier Selbekk.

Selbekk understreker at delegatene har en viktig posisjon og makt til å bestemme over det største trossamfunnet i Norge. Han mener det derfor er viktig at det er en transparent prosess slik at man ikke svekker tilliten til det kirkelige demokratiet..

– Da må du også være klar for å stå opp for det du har bestemt. Delegatene må stå fram og si hva de har stemt. Det er ingenting å skamme seg over, sier Selbekk.

I vedtektene for Kirkemøtet gis det anledning for å kreve skriftlig avstemming. Selbekk mener derimot at avstemmingene må være åpne.

– Jeg ser ingen gode argumenter for å hemmeligholde dette, sier han-

– Minner lite om demokrati

Svein Arne Lindø

Leder for Kirkerådet Svein Arne Lindø sier han er åpen for en diskusjon om reglene.

Foto: Erik Waage

Tidligere kirkeminister og nå stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Rigmor Aasrud minner om at ett av kriteriene for kirkeforliket var at det skulle gjennomføres en demokratireform i Den norske kirke.

– Det som skjedde på Kirkemøtet der man hadde lukke avstemminger og delegater som i ettertid ikke vil si hva de stemte, er ikke det vi i utgangspunktet forbinder med et demokrati. sier Aasrud til NRK.

Hun mener dette gjør de umulig for medlemmer av kirken å ta stilling til om det er de rette kandidatene som er valgt til Kirkemøtet.

En fjerdedel av Kirkemøtet nekter å fortelle om de stemte for eller mot vigsel av homofile, viser en kartlegging NRK har gjort.

– Nå må Kirkemøtet rydde i forretningsorden så det blir åpenhet om hva kandidatene står for. Både på forhånd, men også om hva de stemmer på møtet, sier hun.

Hun mener i likhet med Selbekk at delegatene må kunne stå for det de mener og stemmer.

– Så får vi heller ta diskusjonene i ettertid om man har gjort det riktige valget, sier Aasrud.

Åpen for diskusjon om regelendring

Kirkemøtets leder Svein Arne Lindø sier til NRK i dag at ikke har noe imot en diskusjon om en regelendring.

I går forsvarte han hemmeligholdet i avstemningen om homovigsel:

– Det er følsomme saker. Det er å ta politisk standpunkt i saker som vedgår personer veldig dypt og veldig personlig. Så i denne saken, som har et stort medieoppbud, har jeg respekt for det, sa Lindø til NRK onsdag, men la til.

– På generelt grunnlag vil jeg si at jeg kunne ønske at slike og andre avstemninger var åpne, det vil si at en tilkjennegir standpunktet sitt. Jeg og andre jobber for at det skal være mest mulig åpenhet.

AKTUELT NÅ