NRK Meny
Normal

Venstre: – Sandra Borch skyter spurv med kanoner

Rebekka Borsch (V) sier det vil være svært skadelig for norsk næringsliv dersom Norge bryter Schengen-samarbeidet slik Senterungdommens Sandra Borch ønsker.

Rebekke Borsch, Venstre

Stortingskandidat og medlem av Venstres programkomité Rebekke Borsch mener Sandra Borchs forslag vil ramme norsk næringsliv og ikke hindre kriminalitet.

Foto: Svein Olsson, NRK

Borch vil gjeninnføre passkontrollen til Schengen-land for å hindre en økning av kriminelle utlendinger til Norge.

– Dette er et forslag som rammer mange uten å løse problemet. De som først og fremst rammes er norsk næringsliv. 80 prosent av eksporten vår går til EU-land, sier Venstres Rebekka Borsch.

Hun frykter at næringslivet vil få store problemer om passkontrollen gjeninnføres.

– Konkurranseevnen svekkes om norske lastebiler blir stående ved grensen til Sverige og må bruke tid på å komme videre, mener Borsch.

Hun peker også på det hun beskriver som et «skrikende behov» for arbeidsinnvandring.

– Nesten all den økte sysselsettingen siden 2007 er det arbeidsinnvandrere som utgjør, bemerker Borsch.

Borch: Venstre ser bare problemene

Sandra Borch

Senterungdommens Sandra Borch krever at Norge melder seg ut av Schengen-samarbeidet.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Senterungdommens leder Sandra Borch skal på Senterpartiets landsmøte om halvannen uke fronte Senterungdommens krav om å gjeninnføre passkontroll. Hun krever også at Norge melder seg ut av Schengen-samarbeidet.

Borch synes Venstre overdriver problemene for næringslivet.

– Å bruke noen sekunder på å vise et pass, tror jeg folk klarer. Dette handler om å bruke mer ressurser ved grensen. De bør heller se problemene med kriminaliteten, argumenterer hun.

Men grensekontrollen vil ikke klare å stoppe kriminaliteten, svarer Venstre.

– Man stopper ikke kriminalitet ved å stenge en grense. Det viser seg i USA der de har forsøkt å bygge en mur mot Mexico. Det man oppnår er lengre køer for alle, men kriminaliteten stoppes ikke. Kriminaliteten må bekjempes internasjonalt, sier Borsch.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Flere i Senterpartiet tar nå til orde for å melde Norge ut fra Schengen.

NETT-TV: Flere i Senterpartiet tar nå til orde for å melde Norge ut fra Schengen.

– Men politiet har jo påpekt flere problemer med utenlandske kriminelle etter Schengen-avtalen?

– Jeg skjønner at politiet sliter med det, og ønsker hjelp. Vi må heller øke ressursene til kampen mot internasjonal kriminaliteten enn å si opp avtalen. Det høres lettvint ut, men er å skye spurv med kanoner, mener Borsch.

Ble frastjålet mobiltelefoner

Til Klassekampen fortalte Sandra Borch at hun har fått mobilen frastjålet på trikken to ganger i løpet av ett år. Et eksempel på økt kriminalitet ved åpne grenser mot Schengen-området.

– Det er synd at noe som ble sagt i en bisetning ble fokuset hele dagen. Schengen-avtalen fører til alvorlig vinningskriminalitet, narkotikakriminalitet, tigging og menneskehandel, mener Borch.

– Hvorfor trekke frem de stjålne mobiltelefonene som et eksempel på kriminalitet Schengen fører med seg?

– Det er dokumentert at den ene ble tatt av personer fra Schengen, for den fikk jeg tilbake fra politiet da de fant flere Iphoner hos en bande. Jeg er ganske sikker også når det gjelder den andre telefonen, men det skjedde nylig, forklarer Borch.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger