NRK Meny
Normal

Reagerer på «aggressiv» markedsføring av eggdonasjon

I Norge er eggdonasjon forbudt. Nå har utenlandske selskaper begynt å reklamere på norsk, og på norske nettadresser for å lokke uønskede barnløse nordmenn til eggdonasjon i utlandet.

AVA Riga

Det latviske selskapet AVA Riga er en av klinikkene som lokker med «ingen venteliste» og «behandling for ufruktbarhet etter 40». Både nettsiden og det som står på den er norsk, men selskapet holder til i Riga.

Foto: Skjermdump

Det latviske selskapet AVA Riga er en av klinikkene som lokker med «ingen venteliste» og «behandling for ufruktbarhet etter 40».

På siden står all informasjon på norsk. Selve nettadressa er også norsk, men selskapet er latvisk og holder til i Riga. Prisen for å få gjennomføre et eggdonasjonsprogram her er mellom 50.000 og 60.000 kroner.

– Det er første gang at vi ser at man aktivt markedsfører på norsk, sier Kristin Halvorsen som er leder av Bioteknologinemnda.

Ber om full gjennomgang

Kristin Halvorsen

Leder av Bioteknologinemnda, Kristin Halvorsen, er bekymret for den aktive markedsføringa mot nordmenn.

Foto: Peter Von Tangen / NRK

Hun reagerer sterkt på utviklingen.

– Det er ikke nytt at nordmenn reiser til utlandet og får assistert befrukting som ikke er lov etter norsk lov, men det er noe annet å drive aktivt markedsføring overfor norske borgere på norsk hvor, man helt opplagt er på jakt etter det norske markedet, sier Halvorsen.

Ifølge Bioteknologinemnda er det veldig stor usikkerhet rundt seriøsiteten til enkelte klinikker, og de ønsker derfor full gjennomgang av enkelte utenlandske selskaper som de mener har startet en aggressiv markedsføring overfor nordmenn.

Selskapet AVA Riga ville ikke stille opp til intervju med NRK for å svare på måten de har markedsført siden sin på.

Ledelsen skriver i en e-post: «Vi ble overrasket over se at Bioteknologinemmnda kun refererte til vår klinikk.», og legger til at andre klinikker har flere norske kunder enn dem.

Dro til Spania for å få barn

Inseminasjon av sæd og innsetting av egne egg hos fødemor er tillatt i Norge, men ikke å sette inn egg i en annens kropp.

Mange norske kvinner og par reiser derfor til utlandet for å få utført slik behandling i et land hvor eggdonasjon og surrogati er tillatt.

I dag er ekteparet Hansen foreldre til to jenter på snart tre år. Veien dit har vært lang. De gjorde flere mislykkede prøverørsforsøk i Norge og Danmark, og adopsjonskøen ble for lang.

– Vi var vel mer eller mindre desperate på det tidspunktet. Eggene mine hadde ikke bra nok kvalitet, og da var neste mulighet en eventuell eggdonasjon, sier Liv Randi Skuggerud Hansen.

De valgte å gå for eggdonasjon i Spania.

– Siden vi begge snakker spansk, så ble det veldig enkelt for oss å gå inn og søke der, og komme fram til en klinikk der nede, sier Paul Christoffer Hansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 Liv Randi Skuggerud Hansen og Paul Christoffer Hansen

Liv Randi Skuggerud Hansen og Paul Christoffer Hansen måtte selv til Spania for å få sine to døtre. De er positive til det utenlandske tilbudet om eggdonasjon som nå reklameres for i Norge.

Foto: NRK

– Synd at det ikke er et norsk tilbud

Paret er postivie og har forståelse for at nettsider som tilbyr nordmenn eggdonasjon nå dukker opp, så lenge eggdonasjon er forbudt i Norge.

– Vi ønsker jo at flere skal få den muligheten som oss. For oss så har det vært en stor lykke, sier Liv Randi.

Ifølge paret vil ufrivillige barnløse uansett søke og finne svare selv om eggdonasjon ikke er lov i Norge.

– Det som er synd er at det ikke finnes et norsk tilbud, for da tror jeg man føler seg mye mer komfortabel, konkluderer Paul Christoffer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger