NRK Meny
Normal

Reagerer på Afghanistan-kritikk

Forsvarsdepartementet reagerer kraftig på Kaptein Tom Christian Blix sin karakteristikk av den norske innsatsen i Afghanistan.

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide
Foto: JOHN COGILL / AP

Blix utalte til NRK i går at han synes hele situasjonen er idiotisk og er preget av tull og tøys. Ifølge Blix bidrar ikke de norske styrkene til fred i landet.

Les også: - Det hele var helt idiotisk

- Alvorlig språkbruk

- Jeg har en veldig sterk følelse av at det vi har gjort har vært tøys og tull. Noe som har skapt større utrygghet for afghanere, og som har gjort at det har blitt farligere for dem, som igjen har gjort til at vår fiende, Taliban, har blitt sterkere og sterkere, sa Blix i går.

Dette reagerer statssekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth-Eide på.

- Jeg synes det er en ganske alvorlig språkbruk siden det er mange mennesker som tildels med livet som innsats gjør en veldig stor jobb der nede. Og jeg vet positivt at veldig mange som har tjenestegjort sammen med han er dypt uenige i det utsagnet, sier Barth Eide.

Video nsps_upload_2009_2_8_19_49_10_375.jpg

Video: - Det er ikke noe alternativ å dra hjem

- Strategien må endres

Barth Eide er enig i at strategien for å skape fred i Afghanistan må endres, og at det må åpnes opp for politisk forhandling med moderate krefter i Taliban, men han mener absolutt at Norges militære bidrag nytter.

- Det er ikke noe alternativ å dra hjem. Alternativet er å bli, og gjøre jobben enda bedre, sier Barth-Eide.

Også sjefen for alle norske utenlandsoperasjoner, Harald Sunde, kjenner seg ikke igjen i Blix sin beskrivelse av situasjonen i Afghanistan. Han kunne i går derimot fortelle om at han får mange tilbakemeldinger om at dette virker.

- Mange kommer tilbake, både soldater og befal, og sier til meg at dette nytter. Og vi er på god vei til å skape sikkerhet gjennom å støtte sikkerhetsarbeidet sammen med de afghanske myndigheter, men det vil ta lang, lang tid, sa Sunde i går.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger