Hopp til innhold

Razzia hos tre dagligvarekjeder

Konkurransetilsynet gikk til storstilt aksjon mot tre av Norges største dagligvarekjeder, Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen, onsdag morgen.

Razzia mot dagligvarekjeder

FIKK UVENTET BESØK: Onsdag morgen gikk Konkurransetilsynet til aksjon mot tre av Norges største matvarekjeder.

Årsaken til razziaen handler om mistanke om ulovlig prissamarbeid, forteller Konkurransetilsynet til NRK.

Det var Aftenposten som først omtalte saken.

Mistanke om ulovlig samarbeid

Etter flere uanmeldte kontroller onsdag, har Konkurransetilsynet hentet ut store datamengder fra Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen.

Konkurransetilsynet bekrefter at det onsdag morgen ble gjennomføres en uanmeldt kontroll hos flere aktører i dagligvarebransjen.

Magnus Gabrielsen

BEKREFTER AKSJON: Avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen bekrefter at de onsdag morgen foretok en uanmeldt kontroll.

Foto: Konkurranse tilsynet

Helt konkret har Konkurransetilsynet mistanke om utveksling av strategisk markedsinformasjon mellom dagligvaremarkedet. Derfor har vi gått ut for å bekrefte eller avkrefte denne mistanken om overtredelsen av konkurranselovens forbud mot konkurransebegrensende samarbeid, herunder pris mellom kjedene, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen til NRK.

– Hva kommer mistanken av?

– Vi kan dessverre ikke gå mer inn på bakgrunnen for kontrollen av hensyn til etterforskningen. Jeg kan heller ikke gå inn på hvor lenge vi har arbeidet med denne kontrollen, forteller Gabrielsen.

– Hvordan foregikk kontrollen?

– Jeg har ingen kommentarer til hvordan kontrollen ble gjennomført, men jeg kan bekrefte at vi har vært hos flere foretak.

Kontrollen ble i forkant godkjent av tingretten, opplyser han.

– Nå er vi i en tidlig fase av etterforskningen. Når bevissikringen er ferdig vil vi gjennomgå og analysere beslag fra kontrollen for deretter å komme tilbake til matvarekjedene, sier Gabrielsen.

I en svensk matbutikk er det dobbelt så mange ketsjuptyper som her. Og matvareprisene våre er i europatoppen. Er det fordi noen få store produserer maten vår? Eller fordi tre store kjeder selger den til oss?

Se Debatten om matvarepriser.

Rema: – Ingen grunn til å tro at vi har gjort noe ulovlig

Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop

BEKREFTER KONTROLL: Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis bekrefter kontrollen og presiserer at de ikke har noe å skjule.

Foto: Coop

– Vi har hatt besøk av Konkurransetilsynet, det var helt udramatisk. De kom og ba om en del informasjon. Vi ga dem alt de ville ha, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop til NRK.

– Hva slags informasjon var det de ville ha?

– De ville ha informasjon om pris fra dem som jobber med priser hos oss. Vi har selvfølgelig ingenting å skjule, sier Friis.

Matvarer

DEBATTERT: Salami, ost og kjøtt. Matvarepriser, matvarekjeder og vareutvalg har de siste ukene vært oppe til debatt.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Også Rema 1000 bekrefter at de har fått besøk av konkurransetilsynet.

– Vi har en åpen og god dialog med tilsynet, og vi har gitt dem all informasjonen de har bedt om. De reiser nå om ikke altfor lang tid, sier Mette Fossum, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000.

– Hvordan stiller Rema 1000 seg til å bli mistenkt for prissamarbeid?

– Det er ingen grunn til å tro at vi har gjort noe ulovlig, vi driver ikke med prissamarbeid. Vi er veldig opptatt av å ha de laveste prisene på markedet, og konkurrerer hver eneste dag med de andre aktørene om dette, forteller Fossum til NRK.

Norgesgruppen bekrefter også at de på onsdag fikk et uanmeldt besøk fra Konkurransetilsynet.

– Vi har samarbeidet med Konkurransetilsynet på alle type spørsmål og avventer ytterligere konklusjoner. Vi har selvfølgelig ikke tro på at vi har gjort noe ulovlig, da vi rett og slett har en streng praksis knyttet til konkurranseloven, forteller Per Roskifte, Konserndirektør, kommunikasjon og samfunnskontakt i Norgesgruppen.

– Var det noen grunn til å tro at denne aksjonen skulle foregå nå?

Vi er jo en bransje som har hatt sterkt søkelys i mange år, så Konkurransetilsynet har hatt et tett oppsyn med bransjen. Men det var overraskende at de kom på en uanmeldt kontroll, sier Roskifte.

Matpriser i vinden

De siste ukene har debatten mellom dagligvarekjedene, fagforeninger og politikere rast, etter at Høyre og Arbeiderpartiet fortalte at de ønsker å utrede et forbud mot prisdiskriminering for store leverandører.

Forbudet vil gjøre det ulovlig å selge samme vare til ulik pris til kjedene.

Les også: Rema 1000 var dagligvarebransjens taper i 2017

Tre store matvarekjeder deler makten mellom seg i Norge.

Matkjedene forteller programleder Fredrik Solvang hvordan forhandlingene foregår når de selger Grandiosa ut til butikkene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ