I Dagsnytt 18 sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tydelig ifra om hva han mener om det politiske Norge i tiden etter 22. juli 2011.
Han mener Arbeiderpartiet og AUF har stått alene de siste ti årene.
Han fikk støtte fra tidligere statsminister Jens Stoltenberg og nåværende partileder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.
Støre mente Høyre og andre partier på høyresiden må bli flinkere til å heve stemmen i debatten om høyreekstremisme, og at de ikke har vært tydelige nok.
Tidligere ordfører i Oslo Fabian Stang (H) gikk hardt ut mot Jonas Gahr Støre torsdag ettermiddag.
Foto: NRKDet fikk Fabian Stang, tidligere ordfører i Oslo, til å reagere svært sterkt. Han kaller utspillet fra Støre for et «stygt sleivspark».
– Støre sa i realiteten at jeg og andre Høyre-politikere har et ansvar for de drap og lemlestelser terroristen begikk, skrev Stang på sin Facebook-side.
I Facebook-innlegget skrev Stang at Støre «besudlet sorgen med partipolitikk».
– For mange av oss har det vært sentralt å ikke dra partipolitikk inn i dette, men nå klarte ikke Støre dy seg lenger. Jeg stiller gjerne opp for AUF hvis det kan være til nytte. Dette til tross for Støres stygge sleivspark i dag, avsluttet Stang innlegget.
SLETTET: Her er innlegget Stang slettet
Foto: FacebookSlettet innlegget
Innlegget ble slettet en time etter det ble publisert.
– Har slettet. Måtte innse at 22/7 fortsatt er så betent at man bør la meninger bli hos en selv, skriver Stang i en tekstmelding til NRK.
– Angrer du på meldingen når du ser reaksjonene?
– Jeg angrer på at jeg turte å si det jeg mente om det jeg oppfattet som kritikk av mine partikolleger og meg, skriver Stang.
Til NRK sier høyremannen i kveld at han kan ikke forstå Støre på noen annen måte enn at han kritiserte noe ved høyresiden i norsk politikk.
– Han kritiserte ved å si at vi måtte gjøre mer. Hva skulle vi gjøre mer av, var det holdningsskapende arbeid? Det har vi gjort. Var det fordi vi har en relasjon til dem? Det er usant. Jeg reagerte på det personlig. Jeg var jo ordfører i Oslo da tragedien fant sted og mener at vi da, og senere, har gjort like mye som alle andre politikere, sier Stang.
– Hvorfor slettet du innlegget?
– Det var rett og slett fordi vi hadde en venninne av vår datter på besøk til middag, og det ble så mye bråk.
Åpen for å beklage
Mange har reagert på at Stangs utspill kom på dagen for tiårsmarkeringen for terrorangrepet. Selv mener han Støre må ta sin del av skylden for det.
– Kjæresten min sa det at du kan ikke mene noe den 22. juli. Da sa jeg, det var Jonas som begynte. Skal du svare på kritikk må du gjøre det umiddelbart. Når han benyttet 22. juli, synes jeg det var riktig å svare på kritikken 22. juli.
Statsminister Erna Solberg og en rekke Høyre-politikere har kritisert innlegget.
– Det må de sikkert gjøre fordi det er politisk korrekt, så det har jeg ikke noen problemer med, sier Stang.
Han er åpen for at både han selv og Støre må si unnskyld.
– Hvis dette har forstyrret verdigheten på denne svært spesielle dagen, så synes jeg både jeg og Jonas skal beklage det. Jeg møter gjerne Jonas til debatt på Dagsnytt 18. Da kan vi få skværa opp.
Møter motstand
Nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, sier til NRK han er uenig med Stang.
– Jeg er uenig med Fabian Stang i det han skriver. Uavhengig politisk ståsted, har vi alle et ansvar for å ta avstand fra ekstremisme og hat. Som regjeringsparti har vi et særlig ansvar. Det ansvaret tar vi, uttaler Sanner.
Johannes Dalen Giske overlevde terroren på Utøya, og var matros på båten som fraktet Anders Behring Breivik til øya. Han reagerer på Stangs Facebook-innlegg.
– Sitter bokstavelig talt på minneseremoni og leser @fabianstang prøve å avspore oppgjøret med ideene bak 22.7 allerede før den har begynt, skriver Giske på Twitter.
Han krever at statsministeren tar avstand fra uttalelsene fra den tidligere Oslo-ordføreren.
– Jeg forventer at Erna Solberg og resten av Høyre tar avstand fra dette ganske brennkvikt. Hvis ikke vet jeg ikke hvor jeg skal gjøre av meg, skriver Trond Giskes nevø.
Mener AUF har båret for tungt
Også Raymond Johansen har i dag, på 10-årsmarkeringen for terroren i Regjeringskvartalet og Utøya, sagt tydelig ifra om hva han mener om det politiske Norge de siste ti årene.
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), kritiserer de andre partiene for manglende markering av at det er 10 år siden terroren 22. juli. Her fra markeringen i Oslo domkirke.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB– Det har ikke vært markeringer i forbindelse med at det er ti år siden terroren på noen andre landsmøter enn Arbeiderpartiet sitt. Det mener jeg hadde vært naturlig. Jeg hadde forventet det, faktisk, uttalte Johansen.
– Det handler om å slå ring rundt det vakreste vi har, nemlig folkestyret og demokratiet.
Tidligere statsminister Jens Stoltenberg og nåværende partileder Jonas Gahr Støre uttalte også at AUF har båret en for stor del av byrden.
Tidligere statsminister Jens Stoltenberg og nåværende partileder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, er enige i at AUF har båret for tungt alene i tiden etter 22. juli 2011.
Foto: Annika Byrde / NTB– Vi har alle et ansvar, også andre politiske partier. Jeg håper den gode debatten vi har sett rundt 10-årsmarkeringen kan fortsette i dagene som kommer, sa Stoltenberg.
Får støtte fra politisk redaktør
Raymond Johansen får støtte i sine uttalelser fra politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit.
– Jeg mener også at de andre partiene burde hatt markeringer i år. AUF-ere har båret historien tungt på sine skuldre, nesten helt alene, sier Skartveit.
Samtidig mener Johansen klimaet har endret seg i forbindelse med 10-årsmarkeringen.
– Det er kommet bøker fra vitner og andre aktører som i større grad går inn på bakenforliggende årsaker til terrorangrepet. Det er veldig viktig, og det baner vei for at AUF og Arbeiderpartiet ikke lenger må stå alene.
I den første utgaven av nettsaken skrev NRK at Støre kritiserte partiet Høyre, ikke høyresiden. Det er nå rettet opp i.