Rasmus Hansson: – Sandberg får en interessant læringskurve

MDG-Hansson mener mye av jobben som fiskeriminister blir å forstå hva klimaendringene gjør med havet. Der tror han den ferske fiskeriministeren Per Sandberg (Frp) får noe å lære.

Rasmus Hansson (MDG)

ENDRINGER: Rasmus Hansson (MDG) er spent på hav Per Sandberg kan tilføre som fiskeriminister.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det blir spennende å se hva Per Sandberg kan gjøre når han må flytte fra det som i stor grad har vært politiske hardtslående debatter, til en fagminister som forvalter en svær ressurs, i all hovedsak har basis i vitenskap, sier Rasmus Hansson, nasjonal talsmann i Miljøpartiet De Grønne.

Sandbergs inntreden i nærings- og fiskeridepartementet er en av flere endringer som statsminister Erna Solberg har gjort i regjeringskabalen.

– En av de aller viktigste vitenskapelige forutsetningene for framtidig norsk fiskeriforvaltning er å forstå hva klimaendringer gjør med havet og forvalte deretter. Der kan Per Sandberg få en interessant læringskurve. Men det må han, mener Hansson.

Mener Solberg gjør feil grep

Per Sandberg

INN: Per Sandberg er blitt fiskerminister.

Foto: Ilja C. Hendel / © Ilja C. Hendel

Et av de største grepene statsministeren gjør er å samle innvandring og integrering under en egen statsråd. Det mener SV-leder Audun Lysbakken er en dårlig idé.

– Innvandring og integrering er to vidt forskjellige ting. Jeg mener regjeringen er bedre tjent med en egen statsråd for integrering, fordi jeg frykter at det nå vil komme helt i skyggen i Frps kamp for å få ned asyltallet, sier Lysbakken.

Det er nettopp Frp som får den nye statsråden i Sylvi Listhaug, tidligere landbruks- og matminister.

– Tror du hun blir en innstrammingsminister?

– Frps og denne regjeringens prosjekt nå er å hindre flyktninger i å komme til Norge. Jeg frykter at de som skal bli her kommer helt i skyggen, spesielt uten en egen integreringsminister som kan ha fullt trykk på den biten, mener SV-lederen.

– Helgesen er faglig dyktig

SV-leder Audun Lysbakken i vandrehallen

VIL SE ENDRINGER: SV-leder Audun Lysbakken håper Helgesen leverer som klima- og miljøminister.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Tine Sundtoft ønsket mer tid med familien og ba selv om å få fratre som klima- og miljøminister. Inn kommer Vidar Helgesen.

– Vi kjenner Vidar Helgesen som en faglig rettet, dyktig og kunnskapsrik kar, som kan mye om internasjonalt samarbeid. Det er en av de absolutte forutsetningene for norsk klima- og miljøpolitikk, mener Hansson.

– Nå må han få med seg en samferdselsminister og en oljeminister som slipper ut masse klimagasser, og som ikke er noe særlig interessert i klimaspørsmål. Han må vise at han klarer å håndtere alt det, og vi mener han har forutsetninger for å klare det.

Lysbakken mener Sundtoft avsluttet på en god måte med klimaavtalen i Paris.

– Helgesens store utfordring blir å sørge for det taktskiftet som ikke har kommet fra denne regjeringen til nå. Det blir opp til Helgesen å bevise at regjeringen tar Paris-avtalen på alvor. Vi ønsker han lykke til med det, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger