Raser mot Statoils prat om miljøvennlig oljefelt i Nordsjøen

– Miljøvennelig, sier Statoil om oljeutvinning på Johan Sverdrup-feltet. – En frekk påstand, kontrer Miljøpartiet De Grønne.

Johan Sverdrup slik oljeselskapene ser for seg utbyggingen.

- FORAKT FOR FAKTA: Miljøbevegelsen raser mot at Statoil kaller Johan Sverdrup-feltet for miljøvennelig.

Foto: Statoil

I dag fortalte Statoil om mulighetene som ligger på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, der feltutbyggingen kan generere 51.000 årsverk og 1.350 milliarder kroner i inntekt til den norske stat.

Og ifølge Statoil selv; Johan Sverdrup er et miljøvennlig oljefelt.

Uttalelsene får miljøforkjemperne til å rive seg i håret og kvesse klørne. De går ikke med på at et oljefelt kan kalles miljøvennlig.

Rasmus Hansson leder Miljøpartiet de Grønne

- CO2-BOMBE: Rasmus Hansson går ikke med på at Johan Sverdrup-feltet er miljøvennlig.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er rystende at et selskap som er eid og kontrollert av staten kan påstå at å utvinne et gigantisk oljefelt er miljøvennlig. Den type retorisk grønnvasking er direkte farlig, sier Rasmus Hansson, leder for Miljøpartiet De Grønne.

Utslipp i 200 år

I går kom FN med sterke advarsler på vegne av klimaet. I dag forteller Statoil om store planer for oljeutvinning. God timing, mener leder for Statoils aktivitet på norsk sokkel, Arne Sigve Nylund.

– Jeg synes det passer veldig godt. Johan Sverdrup vil være med på å skaffe verden energi, og vi kan gjøre dette på en klimavennlig måte med kraft i fra land, sier han.

– En frekk påstand, kontrer Rasmus Hansson.

- Dette er en CO2-bombe som vil produsere utslipp tilsvarende den norske bilparkens utslipp i 200 år. Om ikke Norge, som har blitt verdens rikeste land på å pumpe opp klimaskadelig olje, skal la være å pumpe opp olje, hvem skal da gjøre det? spør han.

Natur og Ungdom er ikke mindre tydelige i sine meninger om Statoils miljøprat. De mener det statlig eide selskapet viser forakt for fakta.

Tina Andersen Vågenes

- FORAKT FOR FAKTA: Tina Andersen Vågenes mener Statoil har mistet bakkekontakten.

Foto: Natur og Ungdom

– Oljeutvinning blir aldri miljøvennlig, selv med kraft fra land. Dette viser at Statoil har fullstendig mistet all bakkekontakt. sier Tina Andersen Vågenes, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.

– Å elektrifisere oljeplattformer er bra for å minske utslippene innen produksjonen, men man må ikke glemme at det er forbrenningen av oljen som står for 97 % av utslippene.

– Kynisk og usmakelig

Bellona-leder Frederic Hauge mener Statoils håndtering av Johan Sverdrup-feltet utfordrer hele demokratiet.

Bellona-leder Frederic Hauge

- KYNISK: Frederic Hauge mener Statoil opptrer uredelig når de trekker fram elektrifisering.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Johan Sverdrup-feltet er absolutt ikke miljøvennlig. Toppen av kransekaka er den svært aktive og uredelig lobbykampanjen Statoil førte for å unngå elektrifisering. Kort tid etterpå står de og skryter av nettopp kraft fra land, sier Hauge.

– Vi mener det er veldig viktig å få til elektrifisering, men Statoils håndtering her er kynisk og usmakelig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger