NRK Meny
Normal

Refser helseministerens omskjærings-ja

Etter bare en uke som barneombud er Anne Lindboe sintere enn noen gang.

Anne Lindboe

Anne Lindboe raser mot helseministeren, og mener hun ikke tar hensyn til barns rettigheter.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Foreldre i Norge skal fortsatt få lov til å fjerne forhuden på sine guttebarn, men i stedet skal det religiøse ritualet inn i norske sykehus og utføres som et inngrep.

Dette blir trolig konklusjonen når helsedepartementet skal ta stilling til omskjæring av gutter i landet. Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen brøt tausheten overfor VG tirsdag og avviste et omskjæringsforbud. Dette reagerer Norges nyansatte barneombud Anne Lindboe på.

– Akkurat i dag er jeg litt sint på helseministeren fordi jeg mener vi har glemt at barn har rett til å si sin mening omkring forhold som er viktig for dem, og rett til å bestemme over egen kropp, sier barneombud Anne Lindboe til NRK.

– Ikke helsevesenets oppgave å omskjære

Anne Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Helse- og omsorgsdepartementet sendte i fjor vår ut på høring et forslag til lovregulering av rituell omskjæring av guttebarn. Departementet legger opp til at inngrepet skal bli gjort med smertelindring og hygienekrav.

At omskjæringer skal utføres på sykehuset er overhodet ingen garanti for at det er tryggere for barna, mener Lindboe.

– For det første synes jeg vi bør vente. For det andre så mener jeg at dette ikke er helsevesenets oppgave fordi det er ikke noen medisinske grunner til å omskjære små barn i Norge. Det kan faktisk gi alvorlige komplikasjoner som sykehusinfeksjoner og blødning, sier Lindboe til NRK.

Lindboe vil ikke forby omskjæring, men mener man ikke kan ta slik avgjørelse på vegne av et spedbarn som ikke er i stand til å tale sin egen sak.

– Jeg vil ikke forby omskjæring, men jeg mener at vi kan vente til barnet blir så stort at de kan ta den avgjørelsen på vegne av sin egen kropp, og at det ikke er oss voksne som skal bestemme over barns kropp, sier Lindboe.

– Staten kan ikke ta regningen

I høringsnotatet blir det også foreslått at inngrepene skal være gratis.

Legeforeningen er helt uenig med helseministeren i at staten skal ta denne regningen.

– Dette kan ikke prioriteres i et offentlig helsevesen som har mer enn nok med å ta unna de inngrepene som er medisinsk begrunnet. Skal omskjæring av gutter fortsatt være tillatt, må det betales fullt ut av dem det gjelder, sier Trond Egil Hansen, leder for allmennlegeforeningen og visepresident i Legeforeningen til VG Nett.

Hvert år omskjæres 2000 guttebarn i Norge. Hvis staten skal betale for inngrepet vil det koste om lag 13 millioner kroner per år om 2000 gutter skal omskjæres.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger