Søster til Berserk-medlem raser mot Andhøys minnestund-planer

Tvillingsøsteren til Leonard J. Banks, som forsvant med seilbåten Berserk, går nå hardt ut mot mot Jarle Andhøy og hans planer om å holde minneseremoni for broren hennes i Antarktis.

Andhøy i Rosshavet

Her i Rosshavet i Antarktis vil Jarle Andhøy holde en minneseremoni for mannskapet som gikk bort i februar 2011.

Foto: NRK/ www.nilaya.co.nz

Sørafrikanske Leonard J. Banks (32) forsvant i Rosshavet sammen med to andre nordmenn i mannskapet om bord i Berserk i fjor.

Charline Banks mistet tvillingbroren sin, og får ham aldri tilbake.

Nå er den overlevende kapteinen Jarle Andhøy på vei mot Antarktis igjen. Hensikten med ekspedisjonen er å finne Berserk, og han ønsker å holde minnestund for å hedre mannskapet som gikk bort.

– Han er gal. Hva prøver han å oppnå med dette? Hvorfor i all verden drar han dit på nytt? Jeg tror ikke de har en sjanse der ute, sier Charline Banks til NRK.no.

– De finner ikke svar på hva som hendte med min bror

Ifølge søknaden til Andhøy som ble sendt til Norsk Polarinstitutt 17. mars ønsker han å finne svar ved å lete etter det som kan være gjenværende av«Berserk», og for å hedre mannskapet som forsvant da båten forliste.

Charline Banks tror neppe de vil finne svar på hva som skjedde broren hennes, båten, og de to nordmennene Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika som forsvant i forliset.

– De kan jo ikke dykke ned å hente båten. Den eneste måten vi kan få svar på noe som helst er om båten blir hentet opp, sier Banks.

Andhøy skriver i søknaden at han ønsker å holde en blomsterserkransseremoni for de som forsvant, antageligvis der båten sendte nødsignaler fra.

– Hvorfor kom han da ikke i minnestunden som ble holdt for min bror i mai? spør Banks.

Saksøkte TV Norge

Den stadige oppmerksomheten rundt Jarle Andhøy og Berserk-ekspedisjonen har slitt på henne, og hun sier hun har gått lei av det hun påstår er Andhøys måte å manipulere media på.

Banks opprettet en egen nettside for å fremme henne og familien sin side av saken. Charlin var også blant de pårørende som stevnet TV Norge for visningen av TV-serien Berserk.

Med seg på den nye ekspedisjonen har Andhøy med seg kamerautstyr, og trolig fotograf.

– Han er en kapten som overlevde tragedien, men som nå forsøker å tjene penger på tapet av mannskapet og hans kamerater, sier Banks.

– Jeg synes dette er forferdelig. Samtidig som de risikerer livet sitt, brukes det nå store ressurser og masse penger på å finne dem, sier hun.

Ifølge søknaden til Andhøy planlegger han å reise med fire andre personer. Blant personene som skal være om bord i «Nilaya» er Samuel Massie, som også var med på ekspedisjonen i februar 2011.

– Min medfølelse går til familien til de som er involvert i denne turen, sier Banks.

– Verste pakk-isen på førti år

I New Zealand er også polfarermiljøet kritisk til Jarle Andhøys ekspedisjon til Antarktis.

Don McIntyre er ekspedisjonsleder for en turistbåt som nå er i Rosshavet. Han håper at Andhøys katt og mus lek med myndighetene i New Zealand ikke har gått utover forhåndsregler for sikkerheten, og forberedelsene til den svært farlige ekspedisjonen.

– Forskjellen i år fra i fjor er at er det i Rosshavet nå befinner seg den verste pakk-isen vi har sett på førti år. Det er en veldig dårlig sesong i år, sier McIntyre til NRK.

– Alle som drar til Antarktis nå, står foran store utfordringer. Skip setter seg fast i isen og trenger assistanse, legger han til.

– Lite detaljert søknad

Onsdag ble innholdet i søknaden som ble sendt til Norsk Polarinstitutt kjent for alle og enhver.

– Søknaden innholdt så lite informasjon at vi ikke hadde grunnlag til å vurdere den. Vi oppfordret flere ganger om å gi oss informasjon, og det fikk vi ikke. Derfor har vi ikke godkjent den aktiviteten som kanskje vil spille seg ut i Antarktisk, sier Jan-Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger