NRK Meny
Normal

Rapport: Mange kommuner bygger ikke for eldre

Om tjuefem år er hver tredje innbygger i en del kommuner over 70 år. Likevel, mange bygger ikke tilpassede boliger, ifølge rapport.

Solfrid Haaverstad

FORNØYD: Solfrid Haaverstad synes hverdagen er blitt lettere etter at hun flyttet fra gård til leilighet.

Foto: Kjell Pedersen

– Jeg vil bo i denne leiligheten så lenge jeg lever og kan klare meg selv.

74 år gamle Solfrid Haaverstad står på det flunkende nye kjøkkenet sitt i Iveland kommune, og er ikke i tvil. Det var riktig å flytte fra gården hun hadde bodd på i 30 år og inn en ny sentrumsnær leilighet.

– Det var et gammelt hus med trapp opp til loftet. Den trappa var ikke så grei når man begynner å bli litt skral. I denne leiligheten er alt mye mer tilrettelagt. Dessuten er det veldig trivelig med disse naboene. Det var jo mye mer ensomt der jeg bodde før.

Leilighetskomplekset hun bor i ble bygget da kommunen så at eldre flyttet til nabokommunene for å bo i leiligheter. Flere kommuner bør gjøre som Iveland, mener forskere.

Bygger ikke for eldrebølgen

Over halvparten av eldre over 70 år bor i eneboliger. Mens de store byene har flust av leiligheter, er det en mangelvare i flere distriktskommuner. Mange eldre bor i stedet i eneboliger, lite tilpasset og langt fra lege, hjemmetjeneste og butikk, forteller Jardar Sørvoll som står bak en ny rapport fra forskningsinstituttet NOVA.

Jardar Sørvoll

BEKYMRET: Forsker Jardar Sørvoll ved NOVA ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener flere kommuner må tilrettelegge boliger for en stadig økende eldre befolkning.

Foto: Peder Bergholt

– Det er veldig synd at kommunene mangler alternativer som gjør at folk må flytte på institusjon tidligere enn de ville ha gjort hvis de ønsker å bo hjemme.

Ifølge rapporten er det mange kommuner som heller ikke planlegger å bygge boliger tilpasset eldre, og det selv om hver femte nordmann er over 70 år i 2060, ifølge SSB. I noen distriktskommuner har andelen eldre økt til en tredel av befolkninga allerede om 25 år.

– Vi blir flere eldre, så det er nå alvoret begynner. Boligprosjekter tar lang tid å realisere, så derfor er det viktig å ta disse utfordringene på alvor så fort som mulig.

Gro Anita Mykjåland

FRISKERE ELDRE: Ordfører i Iveland, Gro Anita Mykjåland, mener innbyggerne blir friskere nå når kommunen har bygget sentrumsnære leiligheter, fordi folk ikke blir like avhengig av hjelpetjenester.

Foto: Kjell Pedersen

– Penger å spare

– Jeg legger ikke skjul på at mange var skeptiske da vi startet dette byggeprosjektet, sier Iveland-ordfører Gro Anita Mykjåland.

Hun ser ut over de snart 38 nybygde leilighetene. Det er både penger å spare og livsglede å vinne på få en den eldre ut av eneboliger langt fra sentrum, forteller hun.

– Før brukte nok omsorgstjenesten mer tid i bil enn på pleie. Nå når vi får en del innbyggere ned i sentrum så er det klart at tjenestene blir mer effektive.

– Man slipper å bygge så mange omsorgsboliger og heldøgnsplasser og man kan bruker mindre ressurser på å reise i eldreomsorgen. Dette blir viktig nå som vi blir eldre så vi kan bruke mere penger på andre omsorgstjenester, forklarer Sørvoll.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger