Hopp til innhold

Rapport: Mange kommuner bygger ikke for eldre

Om tjuefem år er hver tredje innbygger i en del kommuner over 70 år. Likevel, mange bygger ikke tilpassede boliger, ifølge rapport.

Solfrid Haaverstad

FORNØYD: Solfrid Haaverstad synes hverdagen er blitt lettere etter at hun flyttet fra gård til leilighet.

Foto: Kjell Pedersen

– Jeg vil bo i denne leiligheten så lenge jeg lever og kan klare meg selv.

74 år gamle Solfrid Haaverstad står på det flunkende nye kjøkkenet sitt i Iveland kommune, og er ikke i tvil. Det var riktig å flytte fra gården hun hadde bodd på i 30 år og inn en ny sentrumsnær leilighet.

– Det var et gammelt hus med trapp opp til loftet. Den trappa var ikke så grei når man begynner å bli litt skral. I denne leiligheten er alt mye mer tilrettelagt. Dessuten er det veldig trivelig med disse naboene. Det var jo mye mer ensomt der jeg bodde før.

Leilighetskomplekset hun bor i ble bygget da kommunen så at eldre flyttet til nabokommunene for å bo i leiligheter. Flere kommuner bør gjøre som Iveland, mener forskere.

Bygger ikke for eldrebølgen

Over halvparten av eldre over 70 år bor i eneboliger. Mens de store byene har flust av leiligheter, er det en mangelvare i flere distriktskommuner. Mange eldre bor i stedet i eneboliger, lite tilpasset og langt fra lege, hjemmetjeneste og butikk, forteller Jardar Sørvoll som står bak en ny rapport fra forskningsinstituttet NOVA.

Jardar Sørvoll

BEKYMRET: Forsker Jardar Sørvoll ved NOVA ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener flere kommuner må tilrettelegge boliger for en stadig økende eldre befolkning.

Foto: Peder Bergholt

– Det er veldig synd at kommunene mangler alternativer som gjør at folk må flytte på institusjon tidligere enn de ville ha gjort hvis de ønsker å bo hjemme.

Ifølge rapporten er det mange kommuner som heller ikke planlegger å bygge boliger tilpasset eldre, og det selv om hver femte nordmann er over 70 år i 2060, ifølge SSB. I noen distriktskommuner har andelen eldre økt til en tredel av befolkninga allerede om 25 år.

– Vi blir flere eldre, så det er nå alvoret begynner. Boligprosjekter tar lang tid å realisere, så derfor er det viktig å ta disse utfordringene på alvor så fort som mulig.

Gro Anita Mykjåland

FRISKERE ELDRE: Ordfører i Iveland, Gro Anita Mykjåland, mener innbyggerne blir friskere nå når kommunen har bygget sentrumsnære leiligheter, fordi folk ikke blir like avhengig av hjelpetjenester.

Foto: Kjell Pedersen

– Penger å spare

– Jeg legger ikke skjul på at mange var skeptiske da vi startet dette byggeprosjektet, sier Iveland-ordfører Gro Anita Mykjåland.

Hun ser ut over de snart 38 nybygde leilighetene. Det er både penger å spare og livsglede å vinne på få en den eldre ut av eneboliger langt fra sentrum, forteller hun.

– Før brukte nok omsorgstjenesten mer tid i bil enn på pleie. Nå når vi får en del innbyggere ned i sentrum så er det klart at tjenestene blir mer effektive.

– Man slipper å bygge så mange omsorgsboliger og heldøgnsplasser og man kan bruker mindre ressurser på å reise i eldreomsorgen. Dette blir viktig nå som vi blir eldre så vi kan bruke mere penger på andre omsorgstjenester, forklarer Sørvoll.

AKTUELT NÅ