NRK Meny
Normal

Rapport: Forsvaret sløser bort milliarder

Konsulentselskapet McKinsey totalslakter i en ny rapport Forsvarets IT-prosjekter. Pengesluk i milliardklassen, konkluderer rapporten.

Forsvarets Alarmsentral

Forsvarets IT-investeringer får drepende kritikk i en ny rapport. Den fastslår at milliarder sløses bort i rot og ansvarspulverisering. På bildet vises Forsvarets alarmsentral under oppstarten av Cyberforsvaret.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

IT-investeringene i Forsvaret er preget av rot, inkompetanse, sløsing og ansvarspulverisering, påpeker McKinsey i rapporten.

Forsvarets IT-systemer er et pengesluk ved at det tar mange år å utvikle tjenestene og at det koster altfor mye å drifte dem, heter det i rapporten.

Bruker tre ganger så lang tid

Den slår fast at IT-prosjektene i Forsvaret tar over tre ganger så lang tid som et gjennomsnittlig IT-prosjekt i offentlig og privat sektor.

Når programvaren i Forsvaret er ferdig utviklet, er den ofte blitt utdatert, heter det videre.

Ifølge McKinsey skyldes problemene ansvarspulverisering: Ansvaret for å styre IT-prosjektene i Forsvaret er fordelt ut over for mange avdelinger og mangler en overordnet koordinering.

– Kan spare 600 millioner årlig

Totalt bruker Forsvaret 3,3 milliarder kroner på IT hvert år.

En opprydding kan spare Forsvaret for mellom 350 og 600 millioner kroner i året, blant annet ved å fjerne 50-100 ansatte, mener konsulentselskapet, som har utarbeidet rapporten på oppdrag fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), skriver Klassekampen.

– IKT-styringen i Forsvaret er en av de tingene vi ønsker å forbedre og som vi jobber med, sier forsvarssjefens talsmann Eystein Kvarving.

Rapporten fra McKinsey er nå til behandling i Forsvarsdepartementet og Forsvaret, og den skal være del av en omstillingspakke som forsvarssjefen skal legge fram for Søreide i oktober, forteller han videre.

– Vi mener at McKinsey-rapporten er et velkomment bidrag, sier Kvarving.

Forsvaret har også tidligere fått IT-kritikk. Forsvaret gikk på en milliardsprekk og slet med store problemer knyttet til Program Golf, som skulle gi hele Forsvaret et sentralt dataverktøy, for ti år siden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger