Rapport: Forsvaret sløser bort milliarder

Konsulentselskapet McKinsey totalslakter i en ny rapport Forsvarets IT-prosjekter. Pengesluk i milliardklassen, konkluderer rapporten.

Forsvarets Alarmsentral

Forsvarets IT-investeringer får drepende kritikk i en ny rapport. Den fastslår at milliarder sløses bort i rot og ansvarspulverisering. På bildet vises Forsvarets alarmsentral under oppstarten av Cyberforsvaret.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

IT-investeringene i Forsvaret er preget av rot, inkompetanse, sløsing og ansvarspulverisering, påpeker McKinsey i rapporten.

Forsvarets IT-systemer er et pengesluk ved at det tar mange år å utvikle tjenestene og at det koster altfor mye å drifte dem, heter det i rapporten.

Bruker tre ganger så lang tid

Den slår fast at IT-prosjektene i Forsvaret tar over tre ganger så lang tid som et gjennomsnittlig IT-prosjekt i offentlig og privat sektor.

Når programvaren i Forsvaret er ferdig utviklet, er den ofte blitt utdatert, heter det videre.

Ifølge McKinsey skyldes problemene ansvarspulverisering: Ansvaret for å styre IT-prosjektene i Forsvaret er fordelt ut over for mange avdelinger og mangler en overordnet koordinering.

– Kan spare 600 millioner årlig

Totalt bruker Forsvaret 3,3 milliarder kroner på IT hvert år.

En opprydding kan spare Forsvaret for mellom 350 og 600 millioner kroner i året, blant annet ved å fjerne 50-100 ansatte, mener konsulentselskapet, som har utarbeidet rapporten på oppdrag fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), skriver Klassekampen.

– IKT-styringen i Forsvaret er en av de tingene vi ønsker å forbedre og som vi jobber med, sier forsvarssjefens talsmann Eystein Kvarving.

Rapporten fra McKinsey er nå til behandling i Forsvarsdepartementet og Forsvaret, og den skal være del av en omstillingspakke som forsvarssjefen skal legge fram for Søreide i oktober, forteller han videre.

– Vi mener at McKinsey-rapporten er et velkomment bidrag, sier Kvarving.

Forsvaret har også tidligere fått IT-kritikk. Forsvaret gikk på en milliardsprekk og slet med store problemer knyttet til Program Golf, som skulle gi hele Forsvaret et sentralt dataverktøy, for ti år siden.

SISTE NYTT

Siste meldinger