Rapport: – Ap har mest å vinne på at flere innvandrere stemmer

ARENDAL (NRK): Ap hadde trolig gått frem og Høyre tilbake dersom folk med innvandrerbakgrunn hadde like høy valgdeltakelse som resten av befolkningen.

Raymond Johansen utenfor Oslo rådhus

POPULÆR: Tall fra SSB viser at 65,7 prosent av velgere med innvandrerbakgrunn stemte på Ap i Oslo-valget for fire år siden. Analyser fra SSB viser at byrådslederkandidat Raymond Johansen og Ap trolig får økt oppslutning dersom flere innvandrere stemmer.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Valglogo

Velgere med innvandrerbakgrunn bruker stemmeretten sin langt sjeldnere enn majoritetsbefolkningen. Hvordan ville valgresultatene sett ut dersom de hadde like høy valgdeltakelse som resten?

– Dette er en veldig spekulativ analyse, for dette har jo ikke skjedd. Vi legger også til grunn at de innvandrerne som ikke stemmer, stemmer det samme som de som stemmer, sa SSB-forsker Øyvin Kleven da han la fram tallene under Arendalsuka torsdag.

Ap kunne vært størst i Oslo

Han mener likevel at SSBs analyser gir en god pekepinn. I rapporten de tatt utgangspunkt i stortingsvalget 2013 og kommunevalget i Oslo 2011.

For stortingsvalget er utslagene små.

Men i Oslo, der nær hver tredje velger har innvandrerbakgrunn, viser SSBs utregninger at Ap muligens ville gått fram med 1,8 prosentpoeng og overtatt tronen som det største partiet i hovedstaden. Høyre ville gått tilbake om lag 1,5 prosentpoeng dersom innvandrere stemte på lik linje med andre velgere.

– Men dette hadde neppe ført til et annet byråd i Oslo, sier SSB-forsker Øyvin Kleven.

Grunnen er at de ekstra «innvandrerstemmene» kun utgjør 27 000 flere stemmer i SSBs regnestykke for Oslo-valget.

Under 14 prosent stemte Høyre

Selv om økt valgdeltakelse blant innvandrere i Oslo ikke hadde snudd det politiske landskapet i hovedstaden på hodet, tyder tallene på at venstresiden kan ha mye å hente på at flere innvandrere bruker stemmeretten sin.

I Oslo er det skandaløst hvor lite byrådet gjør for å øke velgerandelen blant innvandrere.

SU-leder Nicholas Wilkinson

I 2011 fikk Ap totalt sett 33,1 prosent av stemmene i Oslo, mens Høyre fikk 35,7.

Men dersom man kun ser på stemmene fra norske statsborgere med innvandrerbakgrunn, er Ap det klart største partiet. Ifølge SSBs undersøkelser stemte 65,7 prosent av denne velgergruppen Ap i 2011. Kun 13,5 prosent av dem stemte på Høyre. Tallene for utenlandske statsborger med stemmerett ved samme valg var ifølge SSB 48,9 prosent til Ap, mens 19,9 prosent stemte Høyre.

Hevder byrådet ikke gjør nok

Ifølge Tone Tellevik Dahl, ordførerkandidat i Oslo har ikke det borgerlige byrådet gjort nok for å heve valgdeltakelsen blant innvandrere.

– Det er et demokratisk problem dersom en gruppe i befolkningen har lavere valgdeltakelse enn andre, sa hun under paneldebatten i Arendal.

Nicholas Wilkinson, leder i Sosialistisk Ungdom, krever blant annet flere valgboder i nabolag med mange innvandrere, og busser som reiser rundt og gir folk muligheten til å forhåndsstemme der de bor.

– I Oslo er det skandaløst hvor lite byrådet gjør for å øke velgerandelen blant innvandrere, sa SU-lederen i debatten.

Jawad Azadmehr, som stiller til valg for Høyre i Oslo, ser ikke behovet for målrettede tiltak for å få flere innvandrere til å stemme.

– Vi behøver ikke tilrettelegge alt for alle, det vi har er bra nok, svarte han på kritikken.

SISTE NYTT

Siste meldinger