Hopp til innhold

Rapper: – Jeg er ikke lenger redd for hiv når jeg har ubeskyttet sex med andre menn

En blå pille om dagen har fjernet Karsten Marcussens angst for konsekvensen av ubeskyttet sex med andre menn. Køen vokser av menn som vil ha PrEP-pillen.

Karsten Marcussen

SLIPPER HIV-ANGST: – Jeg er ingen Høyre-velger, men jeg takker Bent Høie for PrEP, sier rapperen Karsten Marcussen, en av mange PrEP-brukere i Norge. Pillen forhindrer hivsmitte, selv uten kondom. I 2017 ble medisinen en del av Spesialisthelsetjenesten og det offentlige helsetilbudet.

Foto: Gunnhild Hjermnundrud / NRK

Siden 2017 har homofile menn kunnet få PrEP-pillen som gjør at de kan ha sex uten kondom uten å risikere hivsmitte. Gratis.

I 2019 er det om lag 1200 personer som får medisinen som er en del av det nasjonale helsetilbudet.

Antall brukere er økende.

Bent Høie i juni 2018

PREP-MINISTER: Som et av de første land i verden begynte Norge å tilby gratis PrEP og oppfølging i Spesialisthelsetjenesten. Etter det har hivtallene gått ned.

Foto: EIRIK GJESDAL / NRK

– PrEP er en suksess, sier helseminister Bent Høie til NRK.

Det er ikke alle enig i. Både primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten opplever en konflikt mellom å prioritere syke personer eller unge, friske potensielle og nåværende PrEP-brukere.

Det kommer frem i en foreløpig rapport fra Olafiaklinikken og NKSOI.

– Mange av brukerne er ressurssterke menn som får dekket alle kostnader, sier Sveinung Stensland.

Stensland er helsepolitiker i helseministerens eget parti, Høyre, på Stortinget.

– PrEP tar for mye plass og ressurser, sier han til NRK.

Føler seg tryggere

Brukerne er primært menn som har sex med ulike menn. En av dem er rapperen Karsten Marcussen, også kjent under artistnavnet «Big Daddy Karsten». Hver dag tar han den blå pillen PrEP, selv om han er en frisk, ung mann.

Karsten Marcussen

VIL AT FLERE FÅR PREP:- Det viktig at PrEP blir et reelt tilbud til sårbare grupper som ikke får det i dag, sier Marcussen.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

– Jeg lever i et åpent forhold med kjæresten min, og da er vi mer utsatte for hivsmitte. Det funker ikke for alle å bruke kondom, sier Marcussen til NRK.

Han sier mange av de «skeive» vennene hans også går på pillen som forhindrer hivsmitte. Flere andre venner står på venteliste til å begynne med medisinen. Ifølge Marcussen gjør PrEP det mindre angstfylt å droppe kondom.

– Jeg har både bedre og tryggere sex. Bekymringen for hiv er borte fra sexlivet. Jeg avstod sjelden fra sex før heller, men jeg var ofte redd for konsekvensene av sexen jeg hadde, sier Marcussen.

Prep-piller

EN PILLE OM DAGEN: De fleste brukerne tar en pille per dag. Det gjør at man kan ha sex med HIV-smittede uten å bli smittet.

Foto: NRK

Marcussen og andre PrEP-brukere er hver tredje måned inne til undersøkelse hos spesialisthelsetjenesten, selv om de er friske. Undersøkelsene og medisinbruken koster ingenting.

Hvorfor skal Staten betale ekstra for at folk har sex uten kondom?

– Hvorfor skal staten hjelpe de som vil slutte å røyke, svarer Marcussen retorisk.

Lang ventetid

På Olafiaklinkken, en del av Oslo universitetssykehus, har de 500 PrEP- pasienter. Kapasiteten er sprengt og ventetiden på PrEP er nå 52 uker.

– Til sammen har Olafiaklinikken over 2000 konsultasjoner med PrEP-brukere i løpet av året, sier Asha Hartgill, seksjonsoverlege på Olafiaklinikken til NRK.

Usha Hartgill, seksjonsoverlege

PrEP-OVERLEGEN: – At hivtallene går ned er gledelig. Dilemmaet er at mer tid går til friske pasienter, sier seksjonsoverlege på Olafiaklinikken, Usha Hartgill.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Klinikken har fått tilført egne PrEP-ressurser, men for flere sykehus innebærer PrEP-behandlingen kun økte utgifter og ingen ekstra inntekter.

Når en stor og voksende pasientgruppe skal ha tett oppfølging, så spiser det ressurser, mener hun.

– Når leger på sykehusene må bruke mer tid på friske pasienter, er dette selvsagt et dilemma, sier Hartgill, som legger til at det ikke alltid er like lett å forsvare at kreftpasienter må betale egenandeler, mens PrEP-brukerne slipper.

Reagerer på ressursbruken

Både pillene og konsultasjonene er gratis for PrEP-brukere. Sveinung Stensland i Høyre mener det er feil bruker ressurser på friske mennesker.

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsmann Høyre

PREP-KRITIKER: – Det er for galt at Staten bruker penger på friske pasienter, sier Sveinung Stensland.

Foto: Stortinget

– Det blir helt galt når syke kreftpasienter betaler egendal, mens friske PrEP-pasienter får helt gratis behandling, sier han til NRK.

Tall innhentet i januar viser minst 1200 brukere av medisinen, og tallet stiger stadig. Før kopimedisinene kom på markedet, var kostnaden 6000 kroner per måned per bruker.

Nå ligger prisen på ca. 800 kroner. Den reelle prisen norske myndigheter betaler er unntatt offentlighet.

– Nylig ble det nei til en viktig migrenemedisin som ville hjulpet mange, Da er det galt å bruke mye ressurser på friske pasienter, sier Stensland.

I rapporten fra Olafiaklinikken anslås det at PrEP har forhindret 80 nye tilfeller av hiv. Helseminister Høie, som var en pådriver for at medisinen skulle bli en del av det nasjonale helsetilbudet, mener tiltaket er lønnsomt.

– Når antallet HIV-smittede går ned sparer samfunnet penger. Fra politisk side er PrEP samfunnsøkonomisk lønnsomt, sier han.

HIV-Norge vil ha PrEP
Foto: Lene Anita Sollie / Gaysir

AKTUELT NÅ