Hopp til innhold

Ransaket boligen til de terrorsiktede brødrene

PST ransaket i formiddag boligen til de to terrorsiktede brødrene fra Bærum.

Terrorsiktede pågrepet

Her på en adresse i Bærum pågrep PST to brødre på henholdsvis 24 og en 27-år i dag tidlig. Begge brødrene er norske statsborgere født i det tidligere Jugoslavia.

Foto: Olav Døvik

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep tirsdag tre menn i på 24, 27 og 29 år, mistenkt for terrorplaner. To av de tre terrorsiktede nordmennene er født i det tidligere Jugoslavia og bor i Bærum.

Avisa Budstikka var på stedet da et halvt dusin medarbeidere fra PST saumfarte boligen til de to terrorsiktede fra Bærum.

Politiet bar flere pappkasser ut av boligen som trolig inneholder beslag.

Den tredje pågrepne har somalisk bakgrunn, og har ifølge PST vært en del av det ekstremt islamistiske miljøet på Østlandet.

Etter det NRK vet bisto Delta-gruppen i den væpnede aksjonen mot de tre som ble på pågrepet av PST i morgentimene. Aksjonen skjedde både Bærum og Oslo.

Vil begjære fire uker i varetekt

Ifølge PST sitter de tre pågrepne i avhør hos politiet tirsdag. De skal fremstilles for varetektsfengsling i morgen eller fredag.

PST kommer til å begjære alle tre varetekstfengslet i fire uker.

– Vi vil i hvert fall be om fengsling i fire uker, sier avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST til NRK.

– Skjult etterforskning i noe tid

Ifølge PST var mennene i ferd med å reise til Syria i nær fremtid. To også siktet for materiell støtte til ISIL.

– Etterforskningen av de tre pågrepne har pågått i noe tid. Det har vært en skjult etterforskning en stund, men i dag gikk det over i en åpen fase med en koordinert pågripelse, sier Jan Glent i PST.

PST vil ikke si noe om mennene er tidligere straffedømte.

To av de tre pågrepne har vært i Syria og deltatt som såkalte fremmedkrigere. Det skal dreie seg om den eldste av de to brødrene og mannen fra Somalia.

– De har deltatt som fremmedkrigere i ISIL. Som vi skriver i pressemeldingen så angriper ISIL regjeringsstyrker, de angriper andre opprørsstyrker og de angriper sivile. Deltar man som kriger i ISIL kan man i teorien delta på alle disse punktene, men vi vil ikke være konkrete på hva de har gjort på nåværende tidspunkt, sier Glent.

PST har pågrepet de tre på grunnlag av skjellig grunn til mistanke om overtredelse av straffeloven § 147d, om deltagelse i – eller ytelse av støtte til – en terrororganisasjon, heter det i en pressemelding fra PST.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ