Raketter blir forbudt

Justisministeren innfører neste år et forbud mot all privat rakettoppskyting i hele landet.

Fyrverkeri over Rådhusplassen nyttårsaften 2006.

Fyrverkeri over Rådhusplassen nyttårsaften 2006.

Foto: Arkivfoto: Morten Holm, Holm, Morten / Scanpix

Nyttårsfeiringen som kommer blir den siste med oppskyting av raketter.

SE INNSLAGET FRA DAGSREVYEN: Raketter blir forbudt

Fra og med nyttårsaften 2008-2009 vil Justisdepartementet gjøre det ulovlig for privatpersoner å sende opp raketter med styrepinne.

Diskutér: Forbyr raketter

Grunn til å stramme inn

- Vi har sett at nyttårsfeiringen har fått mer og mer karakter av utrivelige hendelser, en utrivelig feiring hvor særlig raketter med styrepinner har forårsaket mange skader. Nå er det grunn til å stramme inn, sier justisminister Knut Storberget.

- Du er ikke redd for at du tar fra folk nyttårsfeiringa?

- Nei, snarere tvert imot. Vi har fått mange innspill på at mange ønsker å ta nyttårsfeiringa tilbake, sier Storberget.

- Vi vil forhindre ulykker, men samtidig bidra til at man kan bruke fyrverkeri av en art som er langt tryggere, sier Storberget.

Nett-TV:  Justisminister Knut Storberget om raketter

Lov fra bakken 

Bakkefyrverkeri, såkalte effektbatterier, skal fortsatt være lovlige. Forslaget om endringer i forskriftene skal nå sendes ut på høring, men det skal mye til om det nå blir forandret.

Fyrverkeribransjen mener overgangsordningen burde vært lengre slik at raketter som ikke blir skutt opp i år, kan brukes neste år.

- Det er et forbud vi har fryktet kunne komme. Nå er vi opptatt av at vi får en løsning som gjør at de rakettene som finnes på markedet blir tatt bort på en god måte, sier Rolf Terkelsen som er leder i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd.

Justisministeren mener derimot et år er nok.

Frykter hamstring og smugling

- Min oppfatning er at overgangstiden kanskje er i lengste laget. Mange ville ønske seg et slikt forbud allerede fra førstkommende nyttårsaften, sier Storberget.

Justisminister Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Bransjen frykter også at forbudet vil føre til at folk lagrer brannfarlige raketter hjemme for å spare på dem, og at dette vil bli smuglet raketter over grensene.

- Frykter dere smugling?

- Definitivt, så lenge landene rundt oss tillater raketter opp til 75 gram så vil det være en fristelse for mange, ja, sier Terkelsen.

Alvorlige øyeskader

I fjor ble det registrert 128 personskader etter nyttårsfeiringen, Mange av dem var alvorlige øyeskader.

Men ikke alle tror Storbergets rakettforbudet vil hjelpe.

- Jeg tror ikke vi vil få noen færre skader nå. Disse effektbatteriene som fortsatt blir tillatt har opptil et kilo sprengstoff og er fryktelig farlig, sier øyelege Nils Bull ved Haukeland universitetssykehus.

- Det er trist med tanke på de 25 personene som vil få ødelagt øynene sin ved årets nyttårsfeiring. Og dette kommer til å fortsette i årene som kommer helt til vi får et totalforbud mot privat bruk av fyrverkeri, mener Bull.

 

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger