NRK Meny
Normal

Rådyre Nokas-advokater

Nokas-ranet er Norgeshistoriens dyreste forbrytelse. Advokatene har hittil fått utbetalt 80 millioner kroner i lønn. En annen  stor utgiftspost er på 235 millioner.

Forsvarerne Morten Furuholmen og Harald Stabell
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

De 13 advokatene og assistentene deres har hittil, etter at saken er behandlet av både tingretten og lagmannsretten, fått utbetalt 80 millioner kroner i lønn, diett og utgifter.

Samtidig har staten også punget ut 235 millioner kroner til blant annet å etterforske ranet og sikre rettsbygningen på Forus utenfor Stavanger før saken startet.

- Kan ikke måles i penger

Sorenskriveren i Stavanger tingrett Helge Bjørnestad er ikke så interessert i regnskapet og sier rettssikkerhet ikke kan måles i penger.

-Visse verdier må ivaretas uten at det kan måles i penger. Det skulle bare mangle at personer som er tiltalt for så grove og alvorlige forbrytelser ikke har krav på det beste forsvar, sier Bjørnestad som var dommer under rettsmaratonet i tingretten.

Mindre til politijuristene

Politiembetsmennenes landsforening reagerer derimot på de høye utgiftene til advokatene.

Curt A. Lier, som leder foreningen, synes det er urettferdig at advokatene får så mye mer betalt enn motstanderne sine, nemlig politijuristene. Gjennomsnittslønna for en politijurist er 450 000 kroner i året.

-Det er veldig stor forskjell på hva vi tjener og hva de tjener.

Spørsmålet er hva samfunnet premierer mest, de som forsøker å gjøre jobben for samfunnet med å få de kriminelle dømt eller de som gjør jobben med å forsvare dem?

Curt A. Lier, leder Politiembetsmennenes landsforening

Rettsmaraton

Høyesterett behandler Nokas-saken mandag, tirsdag og onsdag neste uke og i slutten av denne måneden er rettsmaratonet avgjort en gang for alle.

Justisminister Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Justisminister og tidligere advokat Knut Storberget mener det var nødvendig å bruke flere hundre millioner på ranet. Men han er enig i at advokatutgifene er høye og mener de ville vært lavere dersom straffesaker blir gjennomført raskere.

-Det er en oppgave for oss å få en mer rasjonell straffesaksbehandling, at det skal gå raskere og at man ikke trenger sitte i retten så lenge som man gjør, sier Storberget og understreker at da ville også kostandene til advokatene gått ned.

FØLG BEHANDLINGEN I HØYESTERETT DIREKTE PÅ NRK.NO MANDAG, TIRSDAG OG ONSDAG.

(NRK)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger