Radiumhospitalet har sunket 10 centimeter

I november forflyttet et bygg på sykehuset seg med flere centimeter, takplater løsnet og vegger og dører måtte byttes. Dette viser at det haster å få på plass et nytt sykehusbygg, mener overlegene.

Sykehusbygg synker

SE VIDEO: Radiumhospitalet preges av sprekker og løse takplater.

Sigbjørn Smeland

Klinikkleder ved OUS, Sigbjørn Smeland sier at de kan komme til å flytte ut av bygget som flyttet seg tidligere enn planlagt.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

Setningsskader i bygningen som huser poliklinikken ved Radiumhospitalet i Oslo gjør at ledelsen ser på om de må flytte.

Garderobene til de ansatte ved Radiumhospitalet er midlertidig stengt. Poliklinikk-bygningen har flyttet på seg lenge, men natt til 19. november flyttet det seg med flere centimeter på en gang. Da løsnet takplater, og det ble sprekker i gulv og vegger.

Trygt å oppholde seg i bygget

Setningsskaden er også synlig fra utsiden. Ingeniører som har undersøkt bygget sier det er trygt å oppholde seg der, og aktiviteten går foreløpig som normalt. Men skadene har satt fart i planene om å stenge og flytte poliklinikken til et annet sted.

– Det var ganske dramatisk for dem som var i bygget akkurat da det skjedde. Saken illustrerer at det er behov for bedre bygg på Oslo universitetssykehus, sier klinikkleder Sigbjørn Smeland.

Han forteller at de etter setningsskaden gjennomgikk bygget teknisk.

Byggingeniører sier det ikke er farlig å være i bygningen og derfor foregår aktiviteten som normalt enn så lenge.

– Hva skal dere gjøre med bygget?

– Bygget er dårlig, og det har vi visst om lenge. Det er ikke et bygg vi skal satse på videre. Det ligger i plane våre og stenge bygget. Vi skal flytte virksomheten til et annet sted på Radiumhospitalet. Planen var å flytte sommeren 2016, men det er mulig vi må flytte før den tid. Dersom vi får en avklaring på at vi må flytte ut av bygget, så kan det skje første halvår i 2015, sier Smeland.

Går utover pasientene

Skadene går først og fremst utover pasientene mener overlege ved sykehuset Odd Terje Bustugun.

– Radiumhospitalet gir jo høyspesialisert kreftbehandling. De fysiske forholdene til pasientene har vært verre de siste årene. Det er behov for akutte tiltak, og det er også behov for å se på muligheten for et nytt klinisk bygg, sier han.

En privat stiftelse har laget planer for et nytt sykehusbygg. Monteren av det nye bygget stod inntil for et par dager siden i sykehusets foajé.

– Det er flyttet fordi monteren ikke er en del av våre planer, sier kommunikasjonsdirektør ved OUS Morten A. Meyer.

Årsaken til at bygningen forflytter seg er at den er bygd i to omganger. Den ene delen står på flåter over leire mens den andre er mer festet til fjellet under.

Bygningsarbeider rundt Radiumhospitalet har gjort at massene i grunnen har begynt å bevege seg. Dette skal ha blitt oppdaget for 20 år siden. I slutten av november løsnet det med flere centimeter på en gang.

Sykehuset har også tidligere slitt med problemer som asbest og vannlekkasjer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger