– Eldre skal ikke la seg presse ut av arbeidsmarkedet

Statsminister Jens Stoltenberg råder seniorene til å gå til sak dersom de føler seg presset ut av sine arbeidsgivere.

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg understreker at seniorer i arbeidslivet ikke skal la seg presses ut av sine arbeidsgivere.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Pensjonsreformen sikrer valgfrihet, lovet statsministeren i sin nyttårstale. Men det forutsetter at seniorene får bli i arbeidslivet.

Les: – Tiåret vi har bak oss er trolig det beste i menneskenes historie
Les også: Nyttårstalen: En umulig oppgave
Les mer: – En god tale strippet for onelinere

Se hele nyttårstalen nederst i artikkelen.

Oppsigelsesvern og lovverk mot diskriminering

– For det første har vi oppsigelsesvern og for det andre har vi et lovverk mot diskriminering av eldre - så dersom folk opplever at de blir støtt ut av arbeidslivet fordi de er eldre, så kan de gå til rettssak.

Statsministeren understreker i Søndagsavisa på NRK P2 i dag at det finnes lover og regler som gjør at man ikke bare fritt kan si opp folk fordi de har fylt 62 år.

– Det kan hende det er enda mer vi skal gjøre. Men fra og med 1. januar i år får vi et stort, nytt pensjonssystem som kanskje er den største endringen i det norske velferdssystemet på mange tiår. Og det er en pensjonsreform som er rettferdig, mer forutsigbar og som fremmer det at folk står i jobb.

– Det må lønne seg å jobbe

I gårsdagens tale roste han dem som ønsker å stå i jobb lengre, men lovte på samme tid at godene for dem som ikke har muligheten til å jobbe også skal sikres.

– Jeg har prøvd å si i en god del taler at folk som mottar uføretrygd skal gjøre det uten å stå med lua i hånda eller føle noen skam av den grunn. Det er en viktig del av velferdssamfunnet at man skal ha krav på stønad når du trenger det.

Men statsministeren ønsker å formidle to ting samtidig.

– Folk har krav på trygd, men vi er også opptatt av å skape et samfunn der færre støtes ut av arbeidslivet og der flere kan være i jobb. Til fordel for dem, og til fordel for fellesskapet.

Vi må ta inn over oss at den viktigste kilden til inntekt for den enkelte og for samfunnet er arbeid, og det må lønne seg å jobbe.

Jeg tror ikke vi kan gjøre samfunnet til et samfunn der vi ikke har noen økonomiske motiv for å stå i jobb. Da vil det lett være slik at de som er på stønad tjener mindre enn de som er i jobb

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsministeren sier derfor at det viktigste man kan gjøre er å legge til rette for at flere kommer i jobb.

– Det er også det viktigste bidraget til å bekjempe fattigdom og sosial ulikhet.

– Prøver å unngå begrepet «eldrebølgen»

Det at vi blir flere eldre som lever lenger er kanskje noe av det fineste som har skjedd i det norske samfunnet de siste tiårene.

Det er et utrykk for at vi lykkes med noe helt fantastisk - nemlig at flere lever lengre

Statsminister Jens Stoltenberg

Stoltenberg synes lite om begrepet «eldrebølgen». Det gir en opplevelse av noe negativt, mener han.

– Det at vi blir flere eldre som lever lenger er kanskje noe av det fineste som har skjedd i det norske samfunnet de siste tiårene. Det er et utrykk for at vi lykkes med noe helt fantastisk - nemlig at flere lever lengre. Da skal vi være glade for det, ikke se på det som et problem.

I gårsdagens tale ønsket statsministeren å understreke de positive virkningene av at flere seniorer ønsker å bidra i arbeidsstyrken i landet.

Han sier i dag at disse personene ikke skal la seg presse ut fordi de er eldre.

– Den store valgfriheten ligger i at man selv kan velge når man vil gå av, og at man kombinere så mye eller så lite arbeid ved siden av uten å bli kuttet i pensjonen. Men det må selvfølgelig være et arbeidsliv der ute som er villige til å ta imot.

Stoltenberg tror arbeidsgiverne over tid kommer til å forstå verdien i å beholde arbeidstakerne som ønsker å bli stående i jobb.

– Både fordi de har masse erfaring og kunnskap som er veldig verdifull, men også fordi Norges største problem fremover er mangel på arbeidskraft. Da er det dumt å støte ut erfaren, god arbeidskraft som mange arbeidstakere er.

– Bruk lovverket

Du har ikke lov til å si opp folk fordi de har fylt 62 år, og heller ikke lov til å presse dem ut av arbeidslivet

Statsminister Jens Stoltenberg

– Kan man legge press på private arbeidsgivere for å beholde folk?

– Jeg er helt sikker på at mange arbeidsgivere ønsker å beholde dem fordi det er nyttig, god og lønnsom arbeidskraft for bedriften.

– Det kan likevel være at enkelte kapitalister tror det er mer effektivt med ny og yngre arbeidskraft også? Hva skjer dersom folk blir ufrivillig pensjonerte, skyves ut - er det rimelig at de skal avskjæres med lavere pensjon?

– Vi har lovverk som skal sikre at dette ikke skal skje, sier Stoltenberg. Du har et sterkt oppsigelsesvern i Arbeidsmiljøloven, du har ikke lov til å si opp folk fordi de har fylt 62 år, og heller ikke lov til å presse dem ut av arbeidslivet.

Dersom man skulle oppleve det, oppfordrer statsministeren til å bruke lovverket.

Video Statsministerens nyttårstale

VIDEO: Statsministerens nyttårstale foran 2011.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger