Råd til grundere: Gi gass og stol på deg selv

En halv million nordmenn drømmer om å starte egen bedrift. Men usikkerhet og økonomi skremmer de fleste fra å realisere drømmen. NRK har samlet råd fra erfarne gründere.

Grunderliv

INGEN FEST: Gründerne Hilde Midthjell og Simen Staalnacke har begge realisert drømmen om å starte egen virksomhet.

Foto: Scanpix

Valglogo

Hilde Midthjell hoppet av medisinstudier og startet som gründer. Etter 20 år solgte hun hudpleiefirmaet med stor gevinst. Nå har hun brukt noe av millionene til å kjøpe opp garnfabrikken Dale of Norway.

Hennes råd til folk med gründer-ambisjoner er:

– Sjekk med markedet at du har et godt produkt som gjør at muligheten for å lykkes er der. Jeg har sett eksempler på at folk starter med noe som ikke er interessant nok til at det er levedyktig, sier Midthjell.

Det er viktig å jobbe strukturert med budsjetter og realistiske planer, og å bygge sten for sten, mener hun.

En halv million nordmenn drømmer om å bli gründere, viser forskning fra analyseselskapet Menon. Men bare en av ti realiserer drømmen, og kun halvparten lykkes.

En gründer lykkes i større grad hvis man bygger nettverk.

– Er det områder du selv ikke er dyktig på, knytt til deg kompetansen fra andre, blant rådgivere eller i et styre. Vær forberedt på at prosjektet kan kreve mye jobb og ta tid før resultatene kommer, sier Midthjell.

Hun mener en gründer lykkes først og fremst fordi personen har en spesiell drivkraft.

Ikke for de late

Simen Staalnacke står bak klesfirmaet Moods of Norway som har hatt stor suksess med sine kleskolleksjoner.

– Man kan ikke se på det som en jobb, men en livsstil. Ingen andre kommer til å gjøre jobben for deg. Du er nødt til å tro 110 % på ideen din, ellers er det helt umulig å få andre til å tro på den, sier Staalnacke.

Å være uredd er en annen egenskap.

– Det er alltid mange valg å ta. Stol på magefølelsen og hjertet. Skal man analysere seg frem til alt og høre på alle som har noe å melde, får man ikke gjort noe som helst. Ha en god plan og ett klart mål, men husk at det kan være mange veier dit, sier Staalnacke.

Sist men ikke minst:

– Gi gass! Ofte er det ikke nok å dyppe ene foten i vannet, man må hoppe i det og gjerne mange ganger på rad. Så er det viktig å feire små og store seiere. Suksesshistorier avler suksess og inspirasjon, så det er viktig å heie på hverandre i dette lille magiske landet vårt, sier Staalnacke.

Ikke alle blir rike

Petter Planke etablerte Tomra for 40 år siden. I dag omsetter industriselskapet for fem milliarder kroner. Da han startet Tomra sammen med to andre gründere, måtte han pantsette alt han eide.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ERFAREN GRÜNDER: Petter Planke mener ferske gründere må tåle lange arbeidsdager og stor usikkerhet over lang tid.

– Det kan være en fantastisk berikende prosess å skape sin egen virksomhet. Før du starter må du likevel være klar over at ikke alle nyskapere blir rike, tvert om, sier Petter Planke.

– Du må tåle å leve med lange arbeidsdager og stor usikkerhet over lang tid, enten du lykkes eller ikke.

Det er krevende å finne investorer. Let blant dem som virkelig ønsker at du lykkes, for eksempel familie, venner, leverandører og potensielle kunder. Det offentlige ønsker også at du skal lykkes, men de kommer ikke løpende etter deg med risikomidler, sier Planke.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger