Den amerikanskdrevne datingsiden har omtrent 3,5 millioner brukere fra hele verden, og er spesielt populær i Europa og USA.
Tjenesten er også hyppig brukt i de skandinaviske landene, og har daglige brukere fra Norge, Sverige og Danmark.
Nå har 70.000 av dem blitt misbrukt i en fersk forskningsundersøkelse uten å vite det, skriver Vox.com. Brukere fra 25 land skal være rammet.
Det er ukjent om norske nettdateres profiler har blitt brukt i undersøkelsen.
- LES OGSÅ: Forelsket i en svindler
Spredte informasjon om seksuelle preferanser
Det er uten samtykke at de to masterstudentene Emil Kirkegaard og Julius Daugbjerg Bjerrekær ved Aarhus Universitet har publisert data fra datingsiden.
Uten å spørre nettstedet eller brukerne om lov, hentet de to ut sensitive opplysninger fra profilene.
Deretter ble informasjonen lagt ut i all offentlighet på portalen The Open Science Framework i forrige uke.
Både bosted, alder og stjernetegn ligger fullt tilgjengelig, sammen med sensitiv informasjon om alt fra brukernes narkotikabruk til seksuelle preferanser. Kjønn, rase, religion og legning er også oppgitt, skriver forskning.no
Til og med brukernavnene er med i forskningsrapporten.
Brukernes svar på nettstedets matching-test er også publisert. Det inkluderer alt fra politiske standpunkter til hvorvidt brukerne har kriminell bakgrunn.
Datinggründer: – Luguber bransje
Nå refses studentene for manglende moralsk metode. Reaksjonene dreier seg både om brudd på prinsippet om å hente inn samtykke, og at brukerne på OkCupid ikke er anonymisert.
Gründeren bak datingsiden Sukker.no, Morten Gulliksen, mener de som drifter datingsidene har et ansvar for å beskytte brukerne. Sammen med teknikere har han bygget opp Sukker.no med avanserte algoritmer for å sikre systemene.
SLÅR ALARM: Morten Gulliksen (til venstre) og Morten Berg står bak datingsiden Sukker.no. – Nettdatere må være varsomme med hvor de melder seg inn. Brukeres informasjon kan brukes til markedsføring og forskning av useriøse aktører, sier Gulliksen.
Foto: Tor Lie– Nettdatere må være selektive med hvor de melder seg inn. Det florerer av lugubre aktører som er ute etter å svindle folk for millioner av kroner, sier Gulliksen.
Han mener rapporten i Danmark er etisk uforsvarlig og viser et behov for å beskytte brukerne bedre.
Mener informasjonen allerede var offentlig
De to studentene mener på sin side at de ikke har gjort noe uforsvarlig.
– Ble det gjort noe for å anonymisere dette i det hele tatt? spør en bruker på Twitter.
– Nei. Dataene er allerede offentlig tilgjengelige, svarte Kirkegaard.
NRK har fredag kveld forsøkt å komme i kontakt med Kirkegaard, som ikke er interessert i å uttale seg ytterligere om saken.
– Vi hadde ikke forventet oppmerksomhet over noe så simpelt som å utgi et datasett, skriver han i en e-post til NRK.
Aarhus universitet, der Kirkegaard studerer, tar sterkt avstand fra rapporten. De sier studentene har forsket uten tilknytning til universitetet.
The Open Science Framework har nå slettet studien fra sine nettsider.