Offentliggjorde lydlogg fra dagen da Balder (2) og Odin (5) ble skutt

Hundeeier Ronny Solheim har fått tak i en lydlogg hvor man kan høre politiets kommunikasjon dagen de skjøt og drepte hundene hans i Løten. – Det vi hørte var sjokkerende.

Døde hunder

Balder og Odin ble skutt og drept av politiet 16. juni i år. Etter at hundeeier Ronny Solheim offentliggjorde lydlogger fra politiet på Facebook, har han fått massiv respons.

Foto: Privat

Hundeeier Ronny Solheim publiserte nylig en lydlogg på sosiale medier fra politiets samband minuttene før politiet 16. juni i år skjøt Grand Danois-ene hans.

I denne lydfilen, som hundeeierens advokat har fått fra spesialenheten, hører man en munter samtale mellom en operasjonsleder og en tjenestemann i minuttene før dyrene blir skutt.

Det som kommer fram i lydfilen, som er publisert på Facebook-siden «Rettferdighet for Balder og Odin», har fått brukere på sosiale medier til å reagere kraftig.

– Det vi hørte var sjokkerende. Jeg reagerer veldig på hvordan den ene politibetjenten snakker til sin underordnede. Jeg lurer på hvorfor operasjonslederen har en agenda med å skyte hundene, sier hundeeierens partner, Maria von Bremen, til NRK.no.

Kaller tjenestemannen for «soft»

I lydklippet hører man at politibetjenten på stedet sier at han ikke har noen planer om å skyte hundene fordi de er «helt rolige» og fordi han er en «dyrevenn», men at han er bekymret for hva som skjer når de får kreftene tilbake.

Operasjonslederen i den andre enden svarer med «dere blir heretter døpt tampax-patruljen» og kaller tjenestemannen «soft» fordi hundene ennå ikke er avlivet.

Operasjonslederen sier også at det letteste hadde vært om de skjøt hundene med en gang.

«Da hadde det vært ferdig, ferdig. Nå må vi igjennom hele den byråkratiske mølla», sier han, men blir enig med tjenestemannen om at hundeeieren skal kontaktes.

Han understreker videre at de kan avfyre skudd dersom hundene oppleves truende igjen. Etter lydopptaket ender det opp med at hundene blir skutt.

Hundene ble truffet av cirka tjue skudd fra politiets halvautomatiske tjenestevåpen MP5. Politiet skal ha rykket ut og var bevæpnet fordi hundene skal ha jaget sauer.

Ifølge politiet følte de to politimennene på stedet seg truet av hundene. De har forklart at de handlet i nødverge da de drepte hundene.

– Kan oppfattes som «upassende uttalelser»

Spesialenheten for politisaker, som henla saken mot Hedmark-politiet i september, bekrefter at de er kjent med lydopptakene som ble publisert først på Facebook.

– Spesialenhetens vurdering er at det som kan karakteriseres som upassende uttalelser fra en operatør ikke har medvirket til at hundene ble avlivet. Spesialenheten mener at uttalelsene ikke er av en karakter som kan lede til straffansvar, men at de bør vurderes av Hedmark politidistrikt som arbeidsgiver, står det i meldingen som er publisert på Spesialenhetens nettsider.

Spesialenheten ber politimesteren i Hedmark om å følge opp forholdet. Samtidig hevder de at publiseringen av lydopptakene strider mot loven, noe Ronny Solheim ikke vil kommentere.

– Hvorfor offentliggjorde du lydfilene?

– Jeg mener at det er av allmenn interesse hvordan politiet oppfører seg i tjeneste. Også for å få fortalt fakta og ikke bare meninger, sier Ronny Solheim til NRK.no.

Solheim sier han sitter på flere lydlogger og vurderer å publisere flere i framtiden.

Klager inn til Riksadvokaten

Hundeeierens advokat Trond Sivertsvik klager nå spesialenhetens henleggelse av hundeskytingen inn for Riksadvokaten. Han mener etterforskningen er mangelfull.

– Saken ble henlagt på grunnlag av at politifolket ikke gjorde noe galt, og avlivet hundene fordi de skal ha angrepet politifolkene. Etter å ha hørt lydloggene, finner vi ikke belegg for dette, sier Sivertsvik til NRK.no.

– Det som fremkommer er at politijuristen og operasjonslederen sier at hvis man ikke får skutt hundene, blir det mye papirarbeid, sier advokaten.

Han mener også det ble lagt kraftig press på tjenestemannen fra operasjonssentralen.

– Tjenestemannen fikk kritikk fra sine overordnede for å ikke ha skutt hundene tidligere, sier Sivertsvik.

– Dyrefiendtlige holdninger

Dyrerettsorganisasjonen NOAH var en av flere som anmeldte saken, men politimennene ble frikjent. NOAH krever nå et dyrepoliti som kan gjennomgå både holdningene og kompetansen i politiet.

– Lydfilen er sjokkerende. Det viser ekstremt dyrefiendtlige holdninger hos tjenestemenn i politiet, og en respektløshet for loven som folk flest vil reagere sterkt på, sier veterinær i NOAH, Siri Martinsen i en pressemelding.

– Operasjonsleder kaller politimennene "soft" fordi de ikke umiddelbart skjøt de utslitte hundene, og antyder at de vil bli «mobbet» for å ikke ha gjort det. Å skyte hundenevil være «det enkleste» får man høre - for da blir det ikke så mye «byråkrati».

Martinsen mener det viser en «uakseptabel praksis som må få konsekvenser».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger