NRK Meny
Normal

PU-sjefen: – Hvor lenge barna har vært i Norge har ikke avgjørende

STORTINGET (NRK): Sjefen for Politiets utlendingsenhet (PU), Kristin Kvigne, stod knallhardt på sitt om tvangsutsendelse av asylbarn: – Vi har ikke lagt vekt på om barna har vært lenge eller ikke.

Sjefen for Politiets utlendingsenhet (PU), Kristin Kvigne, stod knallhardt på sitt om tvangsutsendelse av asylbarn: – Vi har ikke lagt vekt på om barna har vært lenge i Norge eller ikke.

PÅ TEPPET: – Det er returforutsetningene som er avgjørende. Altså har vi ikke lagt vekt på om barna har vært lenge i Norge eller ikke, sa PU-sjef Kristin Kvigne.

PU-sjefen ble i dag kalt inn på teppet til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, som i dag behandler den betente asylbarnsaken. Justisminister Anders Anundsen (Frp) skal forklare seg for komiteen senere i ettermiddag.

PU-sjef Kristin Kvigne slo fast at det ikke har vært avgjørende hvor lenge asylbarn med utsendelsesvedtak har vært i Norge, ikke har vært avgjørende for PU.

– Det er returforutsetningene som er avgjørende. Altså har vi ikke lagt vekt på om barna har vært lenge i Norge eller ikke, sa Kvigne.

Se høringen direkte:

Stortingets kontroll og konstitusjonskomite har åpen høring vedrørende utsendelse av lengeværende asylbarn

PU-sjefen fikk ikke med seg politikkendring

PU-sjef Kristin Kvigne sa også at hun aldri fikk med seg noen instruks fra Justis- og beredskapsdepartementet om lengeværende asylbarn før Bergens Tidende omtalte saken.

I tildelingsbrevet fra Justis- og beredskapsdepartementet til Politidirektoratet i januar stod det at lengeværende barn ikke lenger skal prioriteres spesielt ved utsendelse, men at barn generelt skal prioriteres.

Politidirektoratet fikk dette brevet fra Justis- og beredskapsdepartementet, men direktoratet videreformidlet aldri dette til PU i sitt disponeringsskriv.

Kvigne sa at hun aldri fikk med seg noen instruks fra Justis- og beredskapsdepartementet om lengeværende asylbarn før Bergens Tidende omtalte saken.

– Det virker helt uforstålig at du beklager, sa komiteleder Martin Kolberg til politidirektør Odd Reidar Humlegård i høringen i dag. – Det er alvorlig at justisministeren gir deg skylden, sa Kolberg.

FORSTÅR IKKE: – Det virker helt uforstålig at du beklager, sa komiteleder Martin Kolberg til politidirektør Odd Reidar Humlegård i høringen i dag. – Det er alvorlig at justisministeren gir deg skylden, sa Kolberg.

Politidirektøren: – Vi har gjort feil

Politidirektør Odd Reidar Humlegård er også kalt inn på teppet, og la seg nok en gang paddeflat for at beskjeden fra departementet aldri nådde PU:

– Vi har gjort feil. Det har jeg beklaget, og jeg beklager gjerne igjen. Dette er et eksempel på dårlig praktisk styring, og for lite grundighet. Det er mitt ansvar.

I går, 5. februar, sendte Justis- og beredskapsdepartementet ut et nytt tildelingsbrev til Politidirektoratet, der de blant annet omtaler returer av asylbarn: «Nye saker som omfatter barn skal prioriteres. Ved endelig avslag skal retur prioriteres raskt etter utreisefristens utløp. Lengeværende barn skal ikke prioriteres særskilt».

Humlegård vedgikk også at hverken POD og PU oppfattet instruksen fra departementet om en endret politikkpraksis når det gjaldt retur av lengeværende barn.

– Det er feil at barn har blitt prioritert foran kriminelle når det gjelder utsendelse, slik det er hevdet, sa Humlegård i høringen.

– Vi har hatt økt fokus på måloppnåelse, men det var ingen «konkurranse» mellom lengeværende asylbarn og kriminelle. Det har vært en økning i utsendelse av begge kategoriene, sier Humlegård.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger