Hopp til innhold

Psykologspesialist: Falsk anmeldelse førte til selvmord

Thore Langfeldt tror mange ikke forstår hvor alvorlig en falsk anmeldelse er.

Sexolog Thore Langfeldt

Sexolog og psykologspesialist Thore Langfeldt tror mange saker som henlegges på bevisets stilling i realiteten kan være falske anmeldelser.

Foto: Henrik Myhr Nielsen/ Helge Tvedten / NRK

NRK forteller nå historien om «Karen» som sier at hun leverte en falsk voldtektsanmeldelse mot mannen sin. Hun ønsket å trekke den tilbake, men politiet etterforsket saken videre, statsadvokaten tiltalte mannen og saken gikk til retten.

Der ble han dømt for vold, men frikjent for voldtekt.

– Politiet trodde jeg ble truet av mannen min til å trekke anmeldelsen, ikke at jeg led av dårlig samvittighet og ville rydde opp etter meg, sier «Karen».

Den kjente sexologen og psykologspesialisten Thore Langfeldt sier falske anmeldelser kan få tragiske utfall.

– Jeg kjenner til en sak fra Norge der en falsk anklage har ført til selvmord. En mann ble anklaget for incest, og tok sitt eget liv mens etterforskningen pågikk. Etter mannens død kom det fram at anmeldelsen var falsk, sier Langfeldt.

– Hva får noen til å anmelde falskt, tror du?

– Det kan være sinne, raseri, hat.

Dette kjennetegner anmelderne

Det Kiminalpræventive råd i Danmark har sett på 1364 voldtektsanmeldelser fra 2000 til 2002. De skriver blant annet dette om falske anmeldelser:

«Blant kvinnene som leverer en falsk anmeldelse, er det en overrepresentasjon av kvinner som har belastninger i mange områder av livet. Spesielt kvinnens behov for omsorg og oppmerksomhet er blant årsakene til falske anmeldelser.»

«Utover dette er motivene hevn/sinne eller et ønske om å dekke over en løgn, pinlig oppførsel og/eller regelbrudd overfor foreldre. Bare i noen få tilfeller anmelder en kvinne falskt for å dekke over utroskap.»

«I mange tilfeller ønsker ikke kvinnen selv å rapportere voldtekt, men blir presset til det av familie, venner eller bekjente, eller at andre anmelder for henne.»

– Henleggelser kan være falske anmeldelser

Langfeldt tror ikke folk vet hvilket ansvar det påligger dem som anmelder.

– Det er få som blir straffet for dette. Jeg tror mange saker som henlegges på bevisets stilling i realiteten kan være falske anmeldelser. Men det er også viktig å understreke at mange overgrepssaker hvor det er blitt begått overgrep også blir henlagt. Jeg tror mange som frikjennes er fornøyd med det, og vil legge saken bak seg i stedet for å gå til motanmeldelse. Særlig gjelder dette dersom de har felles barn, sier Langfeldt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger