Psykologspesialist til foreldre: – Hjelp barna med leksene selv

Nordmenn kjøper inn privat leksehjelp i stadig økende grad. – Det er foreldrenes oppgave å ha tid til å hjelpe til med leksene på ettermiddagen, sier psykologspesialist Marianne Østby.

Psykologspesialist Marianne Østby på kontoret sitt

– FORELDRENES ANSVAR: Psykologspesialist Marianne Østby mener det er for lettvint å si at man ikke har tid til å hjelpe barna med leksene. – Det er foreldrenes oppgave, mener hun.

Foto: Ketil Kern / NRK

Hun møter daglig deprimerte barn og unge, mange av dem som er utsatt for press og stress.

Østby ber foreldre ta leksejobben tilbake.

– Det er mange foreldre, meg selv inkludert, som synes lekser på ettermiddagen kan være ganske slitsomt. Men det er foreldrenes oppgave å gjøre det litt ålreit, og det er foreldrenes oppgave å ha tid til det. Hverdagen fylles hele tiden, jeg synes det er for lettvint å si at man ikke har tid, sier hun.

Profesjonell hjelp til de minste

Tall NRK har hentet inn, viser at nordmenn bruker nær dobbelt så mye penger på privat leksehjelp nå som for to år siden.

De tre største selskapene som tilbyr privatundervisning, hadde i 2014 en omsetning på til sammen 10,6 millioner kroner, en klar økning på kort tid.

De profesjonelle leksehjelperne har også barneskoleelever blant sine kunder. De små får privathjelp for å prestere bedre.

– Mister verdier i outsourcingen

– Er lekser enda en ting vi skal la andre gjøre for barna våre? Mange barn har en hverdag med mye organisert aktivitet utenfor hjemmet. De har lange dager på skolen, og så har de trening og aktiviteter. Lekser er noe av det som har tilhørt hjemmesfæren, sier Østby.

– Det er veldig forståelig at vi alle ønsker det beste for våre barn. Jeg vil at mine barn skal mestre og bli gode, men undersøkelser viser at unge i mye større grad enn før har plager med angst og depresjon, og at press og uro fører til økte stressplager. Vi som foreldre har et ansvar for å dempe det litt og hjelpe barn og unge til å roe seg. For dette tar jo bare av. Det blir vanskeligere og vanskeligere å hevde seg fordi presset øker.

Hun mener det har en positiv verdi i seg selv at foreldre og barn gjør leksene sammen. Har tid og ro, finner ut av oppgaver sammen.

– Foreldre må være lederne av flokken. Viktige verdier forsvinner i outsourcingen. Det er viktig at barnet opplever at foreldrene kan hjelpe og være med på å løse problemer.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger