Hopp til innhold

Psykologekspert: – Bunnløs ondskap må ikke nødvendigvis tilgis

Psykolog Kai Krogh kaller angrepene som rammet Norge 22. juli 2011 for bunnløs ondskap. – Det finnes gjerninger man kan nekte å tilgi, mener han.

Kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg, statsministerens ektemann Sindre Finnes, partileder Jonas Gahr Støre (Ap), AUF-leder Mani Hussaini, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og leder for støttegruppen etter 22.

MINNEMARKERiNG: 22. juli 2016 var det fem år siden angrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet. De ble minnet med en stor markering på Utøya.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Kai Krogh er psykologspesialist med en doktorgrad i psykologi, og har jobbet med Utøya-ungdom i Nord-Norge etter 22. juli 2011. Han mener at å gi tilgivelse etter angrepene som rammet Utøya og Regjeringskvartalet er en stor, vanskelig og individuell prosess.

Kai Krogh

EKSPERT: Kai Krogh er psykologspesialist med erfaringer fra traumeterapi.

Foto: Privat bilde

– Min kliniske erfaring er at man kan leve med å forsone seg med at dette har skjedd, uten at man trenger å tilgi utøveren av ugjerningen. Tilgivelse er ikke nødvendig for å gå videre, sier han.

Krogh mener det finnes gjerninger så onde at man kan nekte å tilgi.

– De som sier at de ikke vil tilgi har et direkte budskap til oss. Vi skal holde fingrene av fatet. Jeg har ingen rett til å reise slike spørsmål overfor folk som har opplevd så grove hendelser, sier han.

Men tror du det kan være tabu å si at man ikke vil tilgi?

– Ja, det tror jeg absolutt.

Riktig med markeringer

Krogh forteller at forskningen vi har i Norge av overlende etter Utøya viser at vi har en stor gruppe som fortsatt sliter med konsentrasjons- og søvnvansker. Det vil fortsatt være ekstra behov for å ta vare på disse, mener Krogh.

– Ja, det har gått fem år, men det er kort tid gitt den store hendelsen. Og tiden leger ikke alle sår. Traumeterapi går ikke ut på å glemme, men gjøre det vonde om til erfaringer og minner man kan takle emosjonelt når disse hentes frem.

Er det riktig å minne ofre og pårørende på 22. juli-angrepene hvert år?

På gruppenivå er det viktig å minnes slik at alle vet at vi ikke har glemt, men Krogh tenker pressen skal være forsiktig med å oppsøke mennesker individuelt.

– Jeg vil også tenke at ved å løfte det opp slik vi gjør, får man en mulig anledning til å bearbeide sitt eget. Opplevelsene og minnene bringes tilbake, og på en måte ligger det også i repetisjonen en mulig bearbeiding, selv om dette ikke kan repareres. Så ja, jeg er for at vi har større markeringer som ved denne 5-årsdagen. 22. juli er for alltid en dag vi alle er berørt av.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger