NRK Meny
Normal

Psykolog i politiet etterforsket Kristin-saken på fritiden

LARVIK/OSLO (NRK): Psykologspesialist Clas Fredric Andersen er mannen som tok initiativ til å gjenoppta etterforskningen av drapet på Kristin Juel Johannessen (12).

Psykolog Clas Fredric Andersen forklarer om hvordan han gikk gjennom drapet på Kristin Juel Johannessen

TOK INITIATIV: Psykolog Clas Fredric Andersen har jobbet i Vestfold politidistrikt i rundt to og et halvt år.

I fjor sommer fikk Clas Fredric Andersen som er psykologspesialist i Vestfold politidistrikt, grønt signal av ledelsen til å gå gjennom drapssaken på nytt.

I går ble en mann i 30-årene, som tidligere er dømt og frikjent i saken, pågrepet på ny. Det er 16 år etter at drapet skjedde.

– Jeg skal innrømme at jeg har gjort dette utenfor arbeidstid, sier Andersen da han møter pressen i Larvik torsdag ettermiddag.

– Saken er en tragedie

Andersen ønsker ikke å gå i detalj om hva han har undersøkt på nytt. Men han forteller at han, uten å ha jobbet med saken tidligere, har gått gjennom dokumentene og bevismaterialet.

Det er ingen nye tekniske bevis, men Andersens gjennomgang har altså ført til at en mann er siktet for andre gang.

Den siktede mannen ble dømt i tingretten i 2001, men senere frikjent. Han fikk også 500.000 kroner erstatning for å ha blitt uskyldig dømt.

Folkehelseinstituttet i Oslo har nå ved hjelp av bedre og mer moderne metoder fremskaffet en fullstendig DNA-profil som matcher mannen.

LES OGSÅ: Kristin-saken: Drapet som rystet Norge

På spørsmål om hvorfor han har vært så dedikert i saken, svarer Andersen:

– Denne saken er en tragedie. Det er ingen annen vinkel inn i denne saken, og enhver tragedie trenger en oppklaring. Politiet i Vestfold har jobbet med denne saken i veldig lang tid. Så ligger det nok en interesse hos meg langt tilbake i tid som gjorde at jeg tok dette initiativet, sier Andersen.

Nye, friske øyne

I Kripos' nyopprettede «cold case»-gruppe, som jobber med uoppklarte saker, er det et viktig element at folk uten politiøyne også skal gå gjennom sakene.

sykologspesialist i Vestfold politidistrikt Clas Fredric Andersen

sykologspesialist i Vestfold politidistrikt Clas Fredric Andersen.

Foto: Ola Mjaaland/NRK

Det samsvarer med hvordan politiet i Larvik har jobbet. Andersen er utdannet psykolog og begynte i Vestfold politidistrikt for rundt to og et halvt år siden.

– Jeg har jobbet som psykologspesialist i mange år og har møtt person som har begått drap og voldtekt. Jeg har jobbet med dette på forskjellige måter i helsevesenet, forteller Andersen om sin tidligere erfaring.

LES OGSÅ: Dømt, frikjent og tatt på ny

Han er nøye med å understreke at han ikke har vært alene med arbeidet.

– Vi ar jobbet sammen om dette. Initiativet var hos meg, og velviljen var i politidistriktet, sier Andersen.

Skryter av kollegaen

Andersen høster lovord fra sine kollegaer i Vestfold-politiet.

– Han er en utrolig iherdig, engasjert og meget sterk fagperson, sier konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen til NRK.

– Vi har godt av å få andre personer med annen bakgrunn enn i politiet til å se på slike saker. Han har sittet for seg selv og gått gjennom saken på nytt i nærmere et halvt år, sier politistasjonssjef Tor Eriksen i Larvik, til NRK.

Faren har etterforsket i 16 år

Faren til Kristin, Roar Juel Johannessen, har brukt utallige timer på selv å etterforske saken siden drapet skjedde for 16 år siden.

John Christian Elden, som er bistandsadvokaten til Kristins foreldre, mener at også farens innsats har vært avgjørende for gjennombruddet.

– Han har hele tiden purret på politiet for å få dem til å foreta nye etterforskningsskritt. Nå ser det altså ut som om noe av dette har ført frem, sier Elden.

LES OGSÅ: Faren: – Ikke rom for feiltrinn denne gangen

– Avslappet til pågripelsen

Den siktedes forsvarer sa til NRK tidligere torsdag ettermiddag at hans klient ikke har fått vite hva som er bakgrunnen for pågripelsen.

– Han er avslappet i forhold til at han er pågrepet igjen, og tar dette bemerkelsesverdig rolig, sa forsvarer Søren Øyvind Hellenes.

Under en pressekonferanse torsdag sa politiet at mannen opprettholdt sin opprinnelige forklaring da han ble avhørt i går.

LES OGSÅ:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger