NRK Meny
Normal

Psykiaternes rapport klar i februar

Psykiatere har hatt de første møtene med mannen som er siktet for drapet i Pilestredet i oktober. Den rettspsykiatriske undersøkelsen av den siktede 21-åringen skal være ferdig i februar.

Drap i Pilestredet på Bislett i Oslo

Den siktede 21-åringen fraktes vekk fra bygården i Pilestredet.

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen / NRK

Harald Stabell

Harald Stabell sier at den siktede 21-åringen fysisk sett er på bedringens vei.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

I forbindelse med det blodige drapet i Pilestredet i Oslo i slutten av oktober har det blitt oppnevnt to rettsakkyndige psykiatere som skal vurdere den siktede 21-åringens mentale helse.

Psykiaterne har fått frist til 1. februar for å blant annet vurdere hvorvidt 21-åringen kan ha vært psykotisk da han drepte den 22 år gamle kameraten Andreas Nilstad, og påførte en annen 22 år gammel kamerat livstruende skader.

Den siktede 21-åringen har innrømmet å ha drept kameraten, samt å ha påført den andre kameraten livstruende skader, men erkjenner ikke straffskyld.

Første samtale forrige uke

Åstedet for drapet, som skjedde timer etter en halloweenfest i vennenes leilighet, var svært blodig: I oppgangen til bygården var det skrevet ”GUD” med store bokstaver i blod. Det var også tegnet et kors opp ned i blod, og den siktede skal ha risset inn et kors i brystet.

– Er det grunn til å tro at den siktede var psykotisk da drapet skjedde?

– Det vil jeg ikke uttale meg om, det er noe av det psykiaterne skal finne ut av, sier politiadvokat Per Niklas Hafsmoe til NRK.no.

Arbeidet med den rettspsykiatriske vurderingen er i gang, og i forrige uke hadde psykiaterne sin første samtale med den siktede.

Overført til sikkerhetsavdeling

De to psykiaternes oppgave blir blant annet å fastslå om den siktede kan ha vært psykotisk da drapet skjedde.

Hvis så er tilfelle, blir det opp til påtalemyndigheten å finne ut av om rusen var selvforskyldt, noe som i så fall vil medføre at den siktede er strafferettslig tilregnelig.

Politiet har tidligere opplyst at det ble tatt blodprøve for avdekke eventuelle spor av rusmidler eller medikamenter, like etter at han ble brakt til sykehus. Politiadvokat Hafsmoe sier at man foreløpig ikke har fått svar på blodprøvene.

Den siktede 21-åringens er fortsatt innlagt på sykehus, men er nå overført til en sikkerhetsavdeling. Det er foreløpig ikke klart når han eventuelt kan overføres til normal varetekt.

21-åringens forsvarer, Harald Stabell, ønsker ikke å kommentere hvorvidt den siktede kan ha vært psykotisk da drapet skjedde.

– Men medisinsk har han det mye bedre. Han har fortsatt en alvorlig skadet i det høyre håndleddet, men er på bedringens vei. Han er veldig fornøyd med den behandlingen han har fått og får, sier Stabell til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bislett-drap

En kriminaltekniker undersøker bygården i Pilestredet på Bislett, der drapet skjedd.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Ikke planlagt

Politiet gjennomførte i forrige uke ytterligere avhør med den siktede 21-åringen. Hafsmoe sier politiet har fått flere detaljer på plass rundt det blodige drapet.

– Men vi mangler mer i forhold til tidslinjen, i tillegg til at vi venter på svar på de tekniske undersøkelsene, det vil si blodspor og lignende. Det er noen spørsmål som står igjen forhold til hele seansen.

– Har dere kommet nærmere å kunne fastslå et motiv?

– Motivet er fortsatt ikke klart, men det er ikke noe som tyder på at det har vært planlagt. Dette med motiv er noe de rettssakkyndige psykiaterne vil måtte vurdere også, sier Hafsmoe.

Venter på DNA-prøver

Politiet har foretatt en rekke DNA-prøver fra bygården, som har blitt oversendt til Folkehelseinstituttet (tidligere Rettsmedisinsk institutt) for undersøkelser.

Politiet venter nå på svar disse prøvene, og Hafsmoe tror ikke etterforskningen vil være ferdig før de rettsakkyndige psykiaterne etter planen leverer sin rapport i februar.

Politiet er fortsatt ikke sikre på hvem som skrev med blod på inngangsveggen den fatale natten i halloweenhelgen.

– Vi vet ikke helt sikkert hvem som har skrevet med blod, det er noe av grunnen til at vi må svar på de tekniske undersøkelsene. Vi kan håpe på at svarene på de tekniske undersøkelsene kommer før februar, men jeg vet at Folkehelseinstituttet (tidligere Rettsmedisinsk institutt, red anm.) er presset på tid, sier Hafsmoe.

– Vi har kommet en del lenger med tanke på avhør av andre vitner og den slags, men det kan hende vi vil foreta ytterligere avhør. Det er for tidlig å si om etterforskningen vil være ferdig før februar.

Den 22-år gamle kameraten som ble svært hardt skadet drapsnatten, har nå blitt skrevet ut av sykehus.

– Han er skrevet ut til hjemmet, men fortsatt under rehabilitering og alvorlig skadd, opplyser 22-åringens bistandsadvokat John Christian Elden til NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger