Rettpsykiaterne er ferdige med Anders Behring Breivik

Etter 11 lengre samtaler er de rettspsykiatrisk sakkyndige nå ferdige med sine møter med Anders Behring Breivik. De har brukt mye lengre tid enn planlagt, opplyser advokat Geir Lippestad

Synne Sørheim og Torgeir Husby

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby er nå ferdige med vurderingen av terrorsiktede.

Foto: Haakon Mosvold Larsen / Afp

Synne Sørheim og Torgeir Husby

Synne Sørheim og Torgeir Husby var også rettspsykiatrisk sakkyndige i saken der to personer er tiltalt for å ha kidnappet og drept Faiza Ashraf i Bærum i februar 2010.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

NRK traff Lippestad utenfor Ila fengsel i ettermiddag. Han kom rett fra et møte med sin klient.

– Samtalene de sakkyndige har hatt med Behring Breivik har vært omfattende og tatt lengre tid enn planlagt, sier Lippestad til NRK.

Rettpsykiater Synne Sørheim bekrefter overfor NRK at hun og Torgeir Husby har hatt sitt siste møte med den terrorsiktede :

– Vi anser oss foreløpig ferdig med samtalene. Vi har gjennomført elleve samtaler med Breivik, og er så langt fornøyd med det.

– Hvorfor er det flere samtaler enn tidligere anslått?

– Det er ikke slik at vi setter en absolutt grense på hvor mange samtaler vi skal ha. Vi snakker til vi er ferdige, så avslutter vi.

– Hvordan har prosessen forløpt?

– Jeg ønsker ikke å gå inn på innholdet i samtalene, men kan bekrefte at vi foreløpig anser oss som ferdige. Målet er fortsatt å avgi en rapport til Oslo tingrett innen 1.november, sier Sørheim.

De to rettspsykiaterne skal gjennom samtaler med Breivik komme fram til en konklusjon om hva slags mental tilstand han er i nå, samt i gjerningsøyeblikket den 22. juli.

Deretter skal psykiaterne avgjøre om han kan regnes som strafferettslig tilregnelig eller ikke.

Krevde utenlandske sakkyndige

Like etter at han ble pågrepet stilte den terrorsiktede krav om utenlandske sakkyndige fordi han ikke hadde tillitt til norske psykiatere. Dette ble ikke etterkommet av politiet og retten, og to norske rettsspsykiatere ble derfor oppnevnt.

Ifølge Lippestad har klienten avfunnet seg med situasjonen, og vært villig til å snakke med de sakkyndige.

Vibeke Hein Bæra

Anders Behring Breivik ble fredag informert om at Vibeke Hein Bæra var oppnevnt som hovedforsvarer for ham.

Foto: Ola Haram / Scanpix

– Han har sagt at han ikke har hatt noe å si på de samtalene, bekrefter Lippestad.

Informert om ny forsvarer i dag

Da Lippestad og en av medforsvarerne i dag besøkte klienten på Ila fikk han også for første gang vite at han har fått en ny forsvarer.

Onsdag ble advokat Vibeke Hein Bæra oppnevnt som hovedforsvarer sammen med Lippestad. Dette var ukjent for Breivik fram til i dag.

– Jeg forklarte at det var blitt en ny forsvarer og årsaken til det, nemlig at vi har et så stort arbeidstempo og et så stort materiale vi må komme gjennom før rettssaken startet. Det var han glad for, at vi ble styrket med en person til, sier Lippestad.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger