Ny psykiater vil observere Breivik under fengslingsmøtet

Psykiater Terje Tørrisen har i et brev til Oslo tingrett orientert om at han vil være tilstede under fengslingsmøtet førskommende mandag.

Anders Behring Breivik

ÅPENT FENGSLINGSMØTE: Rettspsykiater Terje Tørrisen vil være tilstede under fengslingsmøtet i terrorsaken 6. februar. Tegning av Breivik fra fengslingsmøtet 14. november 2011.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Rettsmøtet i Oslo tingrett er første gang Tørrisen får se mannen han er satt til å observere.

Det kan også være den eneste gangen psykiateren fritt får observere Breivik før rettssaken 16. april. Den terrorsiktede 32-åringen ønsker ikke at to nye sakkyndige psykiatere skal vurdere hans mentale helse, og har anket oppnevnelsen.

Ankespørsmålet avgjøres trolig av Borgarting lagmannsrett denne uken.

– Breivik vil foreløpig ikke snakke med oss. Vi har fortsatt oppdraget som rettsakkyndige, og derfor ønsker jeg å være tilstede, sier Terje Tørrisen til NRK.

Psykiater Agnar Aspaas, som skal vurdere Breivik sammen med Tørrisen, har ikke meldt sin ankomst til fengslingsmøtet.

Etter det NRK forstår ønsker ikke Aspaas å være tilstede, fordi de to nye sakkyndige vil jobbe uavhengig av hverandre.

Åpent møte

I likhet med fengslingsmøtet 14. november, er rettsmøtet mandag åpent for både publikum og presse.

Over 80 etterlatte og pårørende, samt 163 journalister vil være til stede når Oslo tingrett behandler spørsmålet om 12 nye uker varetekt for Anders Behring Breivik.

Tørrisen har varslet tingretten om at han vil å observere Breivik fra salen, men ønsker ikke å utdype hvilke metode han vil bruke under observasjonen overfor NRK.

– Vi er orientert om at Tørrisen ønsker å være tilstede og setter av en plass til ham i salen, sier Markus Iestra, informasjonsrådgiver i Oslo tingrett.

– Det er et åpent rettsmøte så alle kan i prinsippet komme, men vi forstår ut fra mandatet han har fått at han har behov for observere Breivik og har derfor satt av en plass til ham, sier Iestra til NRK.

Les også: Breivik vil holde tale

Kan ikke nekte observasjon

Terje Tørrisen

VIL FØLGE RETTSMØTET: Psykiater Terje Tørrisen.

Foto: Olsen, Geir / Scanpix

Dommer Wenche Fliflet Gjelsten, som leder mandagens fengslingsmøte, har orientert partene om at Tørrisen skal være tilstede.

Breiviks forsvarere venter fortsatt på avgjørelsen fra lagmannsretten om oppnevnelsen av nye sakkyndige, men kan ikke hindre Tørrisen fra å møte i retten.

– Dette er et åpent rettsmøtet. Sånn sett har han like mye rett til å være der som alle andre, men dersom ankespørsmålet ikke blir avgjort før fengslingsmøtet er oppnevnelsen av nye sakkyndige ikke rettskraftig, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til NRK.

Vil tvangsinnlegge Breivik

Psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas har fått samme mandat til å vurdere Breivik som de to første sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Ettersom Breivik har sagt nei til å gjennomføre flere samtaler, har Tørrisen og Aspaas bedt tingretten om å tvangsinnlegge Breivik på sykehus for å kunne gjennomføre observasjonen.

Spørsmålet om tvangsinnleggelse avgjøres trolig ikke før Borgarting lagmannsrett har tatt stilling den terrorsiktedes anke om nye sakkyndige.

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby gjennomførte 13 samtaler med Breivik på Ila, og konkluderte 29. november med at 32-åringen er utilregnelig.

Den rettsmedisinske kommisjonen godkjente rapporten, men konklusjonen om utilregnelighet skapte likevel en voldsom debatt.

13. november oppnevnte Oslo tingrett to nye sakkyndige med mandat til å vurdere Breiviks mentale helse. Aspaas og Tørrisen har fått frist til 10. april med å komme med sin konklusjon.


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger