PST: Krekar er fortsatt en trussel mot rikets sikkerhet

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Oslo-politiet mottok i går en ny trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). De fastslår at han fortsatt er en trussel mot rikets sikkerhet.

Krekar i retten

SMILENDE: Mulla Krekar trakk på smilebåndet før retten ble satt. I dag kjemper landets mest kjente mulla mot tvangsflytting til Kyrksæterøra i retten.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Politiadvokat Vegard Rødås i Oslo politidistrikt la i retten frem en trusselvurdering fra PST. Han forteller at flere av Krekars tilhengere og sympatisører besøkte han gjentatte ganger på Tøyen i Oslo, og at Krekar fortsatt er farlig:

«Mulla Krekars posisjon i islamistmiljøet anses ikke som svekket. Det antas at han vil ta opp igjen kontakten med miljøet. Han oppfattes som en slags martyr som har måttet lide for å ha forsvart islam».

Rødås forteller dette om hvorfor det er nødvendig å flytte Krekar ut av Oslo:

– Sikkerhetsrisikoen blir lavere ved å flytte Krekar til Kyrksæterøra, for da kan man hindre fysiske møter. I Oslo har Krekar hatt kontakt med personer fra miljøer som PST anser som en trussel.

– Trusselen mot norske interesser er så stor, at hensynet til familielivet må vike, sier Rødås videre.

Krekar sier han blir i ti nye år

Mulla Krekar ankom retten rundt klokken 8.25 i dag. Krekar ville ikke svare på spørsmål fra pressen, men sa han vil ha god tid til det.

– Jeg snakker ikke nå, men jeg har tid senere. Vi har de neste ti årene, uttalte han.

– Blir du her i ti år?

– Ja, hvorfor ikke?

Rettsmøtet foregår av praktiske årsaker i Borgarting lagmannsrett, men behandles av en dommer fra Oslo tingrett. Retten ble satt klokken ni.

Mulla Krekar på rettsmøte

ANKOMMER: Mulla Krekar ankom retten rundt klokken 8.25 i dag. Krekar ville ikke svare på spørsmål fra pressen nå, men sa han vil ha god tid til det.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Har et godt håp

Krekar ankom retten i et grått antrekk og et av sine karakteristiske hodeplagg. Mullaen kom i følge med sin forsvarer, advokat Brynjar Meling.

Meling sier at han har et godt håp om utfallet av rettsbehandlingen, og at han ser fram til å få presentert sin klients syn.

– Vi ser frem til å få prøvet lovligheten av politiets pålegg om å tvangsflytte Krekar til Kyrksæterøra. Jeg mener vi har svært gode argumenter, sier Meling.

-Mulla Krekar må få fortelle retten om sine holdninger.

VIDEO: Advokat Brynjar Meling forventer at retten treffer en avgjørelse i dag.

– Selvmordsbombing skulle godkjennes av Krekar

Politiadvokat Vegard Rødås i Oslo politidistrikt startet sitt innlegg med å ta for seg Utlendingsnemndas (UNE) og Høyesteretts bekreftelse på at mulla Krekar utgjør en fare for rikets sikkerhet.

Rødås mener det er grunn til å tro at Krekar har hatt tilknytning til al-Qaida. Mulla Krekar skal ha startet organisasjonen Ansar al-Islam, som skal ha vært bindeleddet mellom bin Laden og Saddam-regimet i Irak.

– Det er en ekstrem islamistisk organisasjon, som blant annet har oppfordret til selvmordsbombing, sier politiadvokaten til retten.

– Det ble jevnlig rapportert til Krekar, og vitner har forklart at selvmordsbombing ikke kunne gjennomføres uten Krekars godkjenning.

Møtte bin Laden

Meling understreket i sitt innlegg at Krekar alltid har vært samarbeidsvillig:

– Han har latt seg avhøre av nederlandsk politi, sveitsisk politi og tysk politi. I Nederland lot han seg også avhøre av CIA. Han har alltid vært samarbeidsvillig.

Meling fortalte også om et møte mellom Krekar og Osama bin Laden, men sier det handlet om et ønske fra Krekar om pengestøtte til en hjelpeorganisasjon.

– Bin Laden oppholdt seg i Peshawar på 1980-tallet samtidig som Krekar. Bin Laden kom fram en pengesterk familie, sa Meling.

– Bin Laden avslo å gi støtte til prosjektet som Krekar var engasjert i.

– Det er det eneste møtet mellom dem.

Meling: – Ikkje populær

– Mulla Krekar er ingen populær mann blant kurdere i Norge. Han har ingen stor kurdisk menighet, verken i Oslo, Kyrksæterøra eller andre steder, sa advokat Brynjar Meling i sitt innlegg i retten.

Meling startet innlegget med å snakke om mulla Krekars kamp mot Saddam-regimet i Irak på 1980-tallet.

– Krekar var motstandsmann i en borgerkriglignende tilstand. Han var ikke geriljakriger, forklarte Meling.

Politikere på plass

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp), som sitter i Justiskomiteen på Stortinget, er også til stede i retten sammen med noen andre politikere.

– Jeg vil høre hvordan de argumenterer for å sende Krekar ut av Oslo, og hvordan Brynjar Meling argumenterer mot dette, sier han til NRK.

Etter regelene skal en rettskjennelse komme kort tid etter møtets slutt, men det er uvisst når kjennelsen kommer på grunn av sakens omfang.

Ellingsen følger med på rettsmøtet.

VIDEO: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (Frp) har møtt opp i retten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger