Hopp til innhold

PST: Få norske IS-terrorister kommer hjem fra Syria nå

Det siste halvåret har færre Syria-krigere returnert til Norge, enn dem som har reist ut, ifølge PST. Etteretningstjenesten tror flere av nordmennene som har reist har knyttet enda sterkere bånd til terrorgruppa IS.

IS-krigere masjerer i Syria

Dette udaterte bildet lagt ut på IS-nettside 14. januar skal vise IS-krigere som marsjerer i den syriske byen Raqqa.

Foto: Uncredited / Ap

Terrorgruppa Den islamske stat (IS) har den siste tiden gjennomført en større offensiv i Irak og Syria. Gruppas mål er nettopp å opprette en islamsk stat, eller et såkalt kalifat.

En rekke personer har sluttet seg til kampene fra Vesten, ifølge forskere er det snakk om flere tusen personer. Disse kommer også fra Norge, og mellom 50 og 60 nordmenn har i løpet av de siste årene reist til Syria for å delta i borgerkrigen.

Rundt 20 har kommet tilbake til Norge, men siden i vinter har trafikken nesten stoppet helt opp, sier seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Siv Alsén, til NRK.

– De siste månedene så har få norske ISIL-terrorister kommet hjem. Det er faktisk flere som reiser til Syria enn dem som har returnert de siste månedene.

Trenger tillatelse for å reise hjem

Siv Alsén

Siv Alsén, seniorrådgiver i PST, sier til NRK at færre nordmenn har kommet tilbake fra Syria de siste månedene.

Foto: PST / Presse

Alsén i PST sier hun er kjent med at nordmenn må ha en god grunn før de får lov til å forlate den fryktede gruppa.

– Vi er kjent med at de som vil reise hjem fra Syria må ha tillatelse fra en kommandant i ISIL. De må ha en god grunn, for eksempel sykdom i nærmeste familie for å få lov til å returnere.

I sommer skrev danske Ekstra Bladet at danske Syria-krigere skal ha blitt henrettet når de har forsøkt å forlate den ekstreme islamistgruppa IS.

Kommunikasjonsrådgiver i den danske sikkerhetstjenesten PET, Lotte Holmstrup, skriver i en e-post til NRK at det kan være farlig for fremmedkrigere å kutte båndene til en islamistgruppe.

Center for terroranalyse vurderer at det kan være vanskelig å forlate noen av de militante islamistiske grupper i Syria, og at det kan være farlig for dem som forsøker å gjøre det.

Ekstra Bladet skrev tidligere i år at IS flere ganger har hevdet at jihadister har omkommet i kamp, mens de i virkeligheten har blitt drept av gruppas egne medlemmer.

Grandhagen: Steinhard disiplin

E-sjef Kjell Grandhagen

E-sjef Kjetil Grandhagen sier til NRK at han tror mange av dem som har reist til Syria velger å bli der, fordi de er dedikert til oppgaven.

Foto: Martin Zondag / NRK

Tidligere har norske jihadister i Syria har bønnfalt norske myndigheter om hjelp for å komme tilbake. I februar meldte TV2 at et lite antall nordmenn i Syria hadde kontaktet Utenriksdepartementet for å få bistand.

Sjef for Etteretningstjenesten, generalløytnant Kjetil Grandhagen, sier til NRK at man har indikasjoner på at noen av dem som har reist til det krigsherjede området har ønsket å reise tilbake til Norge, uten å få «mulighet til å gjøre dette».

– Det er en steinhard disiplin, de jobber mot de målene de har satt seg, og de bruker absolutt alle virkemidler for å vekke interesse. Samtidig ønsker de å beskytte seg selv, og det er ikke overraskende at de ikke ønsker at noen skal fortelle historier om hva de holder på med, sier Grandhagen.

Grandhagen sier han ikke har direkte opplysninger om nordmenn som har forsøkt å reise fra IS, uten å få det til.

– Det finnes rapporter om mennesker som har blitt drept fordi de ønsker å forlate organisasjonen, men ingen opplysninger om at det er nordmenn, sier Grandhagen, som ikke har grunnlag for å si at det har blitt vanskeligere å reise fra Syria den siste tiden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IS-krigere i Raqqa

IS-KRIGERE: Dette bildet, lagt ut på sosiale medier 27. august av Den islamske statens Raqqa media center, viser IS-krigere som overtok flybasen Tabqa fra syriske regjeringsstyrker sist søndag. Bildet er verifisert av nyhetsbyrået Ap.

Foto: Uncredited / Ap

– Ønsker selv å bli

Derimot tror sjefen for Etteretningstjenesten at flere av de norske jihadistene har valgt å bli i Syria, fordi de selv ønsker det. Torsdag meldte NRK at to av nordmennene som har reist til Syria skal ha steget i gradene, og nå får sine ordre direkte fra IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Flere eksperter sier til NRK at de tror terrortrusselen mot Norge vil øke, som følge av at nordmenn nå har inntatt lederposisjoner i IS.

– Først og fremst tror jeg det er sånn, for mange av de nordmennene som har blitt der nede, at de har glidd inni dette miljøet, blitt dedikerte når det gjelder oppgaven, og ønsker være der over tid, sier Grandhagen.

Han knytter også dette til IS styrkede posisjon i området den siste tiden, og opprettelsen av det såkalte «kalifatet» i Irak og Syria.

– Det jo også slik at det har vært en utvikling her. ISIL (også kjent som IS, journ.anm.) har fått en mye sterkere posisjon, og har blitt mye mer dominerende bare i løpet av de siste månedene.

– Det kan ha noe å gjøre med at de har erklært dette kalifatet, det har blitt en form for struktur over dette som gjør det lettere å være der over tid, sier Grandhagen til NRK.

To nordmenn har fått lederposisjoner i IS. Norske myndigheter bekrefter dette overfor NRK. Kilder forteller at de to mottar ordrer direkte fra lederen i islamistorganisasjonen.

REPORTASJE: To nordmenn har fått lederposisjoner i IS, bekrefter kilder overfor NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ