PST: Ble varslet om en annen enn Anders Behring Breivik

Personen som PST ble varslet om av en internasjonal aksjon for å avsløre mulige terrorbombere, var ikke Anders Behring Breivik, opplyser PST i kveld.

Janne Kristiansen

PST-sjef Janne Kristiansen fastholder at PST ikke fant grunn til å gjennomføre videre undersøkelser da Anders Behring Breiviks navn var ett av 63 navn etter en valutasjekk.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Bergens Tidende skrev i dag at en internasjonale aksjon mot terrorbomber, operasjonen «Global Shield», første til at PST ble varslet om Anders Behring Breivik i mars i år, men at PST ikke gjorde noenting med det.

I kveld svarer PST på kritikken.

Ble ikke fanget opp direkte av «Global Shield»

PST bekrefter at det var et samarbeid mellom internasjonale toll- og politimyndigheter som «tok sikte på å avdekke import og eksport av kjemikalier som kan brukes til produksjon av eksplosiver», som foregikk fra 1. november i fjor til 30. april i år.

Norske tollmyndigheter deltok i prosjektet og rapporterte videre til rette instanser i Norge.

Det var i forbindelse med dette prosjektet PST ble informert om én spesiell person - men det var ikke Anders Behring Breivik som ble fanget opp direkte av «Global Shield».

«Som en del av rapporteringen mottok PST informasjon fra tollvesenet om en person i Norge som hadde bestilt varer fra et navngitt firma i Polen som blant annet selger kjemikalier. Den aktuelle personen var ikke Anders Behring Breivik,» skriver PST i en pressemelding.

Det kommer ikke frem hva PST gjorde videre med informasjonen om denne andre personen.

Behring Breivik én av 63 personer

På bakgrunn av personen «Global Shield» hadde fanget opp, gjennomførte det norske tollvesenet et valutaregistersøk fra Norge til firmaet i Polen som den ovennevnte personen hadde handlet fra.

«Tollvesenet hadde avdekket at det ble foretatt 63 slike transaksjoner i 2010. På listen over transaksjoner fremkommer det at Anders Behring Breivik handlet for 121,22 kroner. Det fremkommer ikke hva slags varer Breivik handlet,» opplyser PST.

PST har hele tiden hevdet at den eneste gangen Anders Behring Breiviks navn forekommer i PSTs lister, var i forbindelse med en valutasjekk.

Nå, som tidligere, fastholder PST at de «ikke fant grunn til å gjennomføre nærmere undersøkelser».

Per Sandberg

- Merkelig at PST ikke har gjort litt mer innsats, mener Per Sandberg.

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX

– Vi sjekket om vi hadde noe annet på personene på listene, om det var noen som kunne knyttes til annen informasjon vi har, men vi hadde overhodet ingenting på Behring Breivik. Han har levd utrolig lovlydig, har PST-sjef Janne Kristiansen sagt til NRK.

– Har fått en ledetråd

Leder av justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), mener ikke PSTs avklaring i kveld er oppklarende.

– Det som ble sagt etter terrorangrepet, var at man hadde terroristens navn, men at vedkommende ble sjekket ut fordi det var snakk om en vanlig valutasjekk. Nå viser det seg at denne valutasjekken var sterkt knyttet opp mot en bekymringsmelding som angår hvor handelen ble begått, sier Sandberg.

– Her er det noe som har sviktet etter at man har fått en ledetråd, mener han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger