PST: – Vanskelig å bevise noe mot siktet 22-åring

22-åringen som er siktet for terrorvirksomhet ble avhørt av PST i går. Faren har også forklart seg. PST innrømmer at det kan bli vanskelig å bevise handlinger som skal være begått i Syria.

ISIL

TERRORGRUPPE: 22-åringen er siktet for å ha deltatt i Syria sammen med den militante islamistiske gruppen ISIL. PST mener han også har støttet Al-Nusra som også er listet over terrororganisasjoner av FN. Her poserer medlemmer av gruppen tidligere denne måneden.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Forrige uke ble det kjent at en norsk islamist på 22 år ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på Gardermoen, siktet for terrorvirksomhet i Syria.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Ingen etterforskning i Syria

Jan Fredrik Glent

TAUS OM BEVIS: Avdelingsdirektør i PST Jan Glent ønsker ikke å si noe om hvilke bevis de har mot den siktede 22-åringen, men slår fast at etterforskningen vil fortsette og at den vil ta noe tid.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

PST innrømmer at det kan bli vanskelig å føre bevis for de opplysningene de sitter på. PST mener at 22-åringen skal ha deltatt i terrorvirksomhet i Syria med organisasjonene ISIL og Al-Nusra, som begge står FNs liste over terrororganisasjoner. De har også forgreininger til Al Qaida.

– Slike saker vil være vanskelige, vi må bevise noe som har funnet sted i land som er i krig og vi ikke kan drive direkte etterforskning i, sier avdelingsdirektør i PST Jan Glent til NRK.

Den norske islamisten er siktet etter straffelovens § 147 d, som heter:

«Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, eller rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler».

Han ønsker ikke å si noe om hvilke bevis de sitter på, men slår fast at etterforskningen vil fortsette og kommer til å ta tid.

– For å sikte noen er vi avhengig av et bevisgrunnlag, blant annet til de kjente grupperingene. jeg vil ikke si noe om bevisene, men vi mener det er sannsynlighetsovervekt for at han har deltatt og vært sammen med disse terrororganisasjonene i Syria, sier Glent.

Avhørt torsdag

Etter det NRK er blitt fortalt er både 22-åringen og faren avhørt av PST. 22-åringen har vært innlagt på et sykehus på Østlandet etter å ha pådratt seg skuddskader i beinet. Han skal nå være operert for disse.

Forsvarer for 22-åringen John Christian Elden bekrefter opplysningene til NRK.

– Han var i avhør i går, men er fortsatt innlagt på sykehus og nyoperert. Han ble sliten av avhøret, og vil vente noen dager før vi fortsetter.

Faren skal etter det NRK kjenner til ha vært i avhør på mandag denne uken. Han har foreløpig status som vitne i saken.

Les også: Mener 22-åring var aktivt medlem i to terrorgrupper

Les også: PST frykter terrortrente nordmenn i utlandet kan bli farligere enn før

Les også: Norsk islamist siktet for terror i Syria

Elden: – Ingen grunnlag for mistanke

Bilder lagt ut av terrorsiktet

BILDER PÅ FACEBOOK-PROFILEN: Dette er noen av bildene den terrorsiktede har lagt ut på nettet. Det er ikke kjent hvor bildene stammer fra eller når de er tatt.

Foto: Skjermdump

Elden fastholder at hans klient, 22-åringen, er uskyldig i anklagene fra PST.

– PST har ikke gitt noen forklaring eller begrunnelse for siktelsen, og det er intet i saksdokumentene som gir grunnlag for mistanke mot ham eller noe hasteperspektiv på saken, forteller Elden.

PST bekrefter også at det har vært gjennomført avhør, men ønsker ikke å si noe om hva som er kommet frem der.

– Jeg kan bekrefte at det har vært gjennomført avhør av 22-åringen og at vi har hatt samtaler med et familiemedlem av ham. Hva de har forklart ønsker jeg ikke å kommentere, sier kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken til NRK.

Han understreker at selve opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad ikke er en terrorhandling, men at det er de to organisasjonene ISIL og Al-Nusra som begår terrorhandlinger.

Ifølge VG skal 22-åringen ha deltatt i aksjoner i Syria sammen med en kamerat fra Østlandet.

Kjenner til 22-åringen

Advokat John Christian Elden

SKEPTISK: Forsvarer for 22-åringen John Christian Elden mener hans klient er uskyldig og mener PST har tynt grunnlag for mistanke.

Foto: Farid Ighoubah/NRK

– Etter norsk straffelov er man en terrororganisasjon hvis organisasjonen begår terrorhandlinger, det er noe mer komplisert når det er snakk om en intern væpnet konflikt i Syria, men vi anser ikke at disse to organisasjonene oppfyller vilkårene etter norsk rett til å kunne utføre lovlige krigshandlinger i Syria, sier Glent.

Etter det NRK er kjent med skal PST ha kartlagt 22-åringen over tid. Han skal også ha vært inne til forebyggende samtaler med PST før han dro til Syria. NRK er også kjent med at 22-åringen skal ha kontakt med medlemmer i norske islamistiske gruppen Profetens Ummah.

Det er også blitt meldt om at han skal være siktet for å ha begått drap eller medvirket til dette, men det blir avvist av PST.

– Det med drap er ikke riktig. Jeg ønsker ikke gå i detalj i hva han har gjort eller begått i Syria, men etter vår mening har han deltatt i disse organisasjonene og støttet operasjoner, sier Glent.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger