Hopp til innhold

PST: – Truslene mot Wara har høyeste prioritet

Det er konkrete holdepunkter for å se de truende hendelsene mot justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) i sammenheng med hverandre, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

PST-sjef Benedicte Bjørnland på presserommet til Politiets sikkerhetstjeneste

– Vi snur hver stein, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland om truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara.

Foto: Olav Døvik / NRK

Natt til søndag ble bilen til justisminister Tor Mikkel Wara satt i brann rett utenfor familiens hjem i Oslo.

Det var den femte truende hendelsen rettet mot justisministeren og hans familie siden desember, men det er fortsatt ingen mistenkte i saken.

– Status er at disse sakene har høyeste prioritet i PST. Det er saker som ikke har gitt spor knyttet til konkrete mistenkte, men vi snur hver stein, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp)

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

PST vurderer hendelsene som mulige overtredelser av straffelovens paragraf 115 (Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet) og 263 (trusler).

Førstnevnte kan straffes med fengsel i inntil 10 år. PST skriver i en pressemelding at det er konkrete holdepunkter for å se hendelsene i sammenheng med hverandre.

– Dette er hendelser vi betrakter som svært alvorlige. Det berører demokratiet og virksomheten til en statsråd i Norge, og derfor har saken høyeste prioritet, sier Bjørnland.

Ifølge VG har det vært flere hendelser som ikke er offentlig kjent.

Justisministeren har mottatt en rekke trusler og opplevd ubehagelige hendelser ved hjemmet sitt i Oslo

Justisministeren har mottatt en rekke trusler og opplevd ubehagelige hendelser ved hjemmet sitt i Oslo

– Betydelig skadepotensial

Politiet ble varslet om brannen kl. 01.41 natt til søndag. Den ble raskt slukket, og bilen er tauet bort.

Skadeomfanget er ukjent, men etter det NRK kjenner til eksisterer det bilder av åpne flammer i eller like ved bilen.

– Slik vi ser det har potensialet i en brann i en bil som står rett inntil en bolig et betydelig skadepotensial. Vi etterforsker bredt, og ønsker ikke å spesifisere enkelte hypoteser som er mer aktuelle enn andre slik etterforskningen står nå, sier Bjørnland.

Bilbrann hos justisministeren

Huset til Wara-familien er overvåket.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det er Oslo politidistrikt som står for tekniske åstedsundersøkelser og den såkalte straksetterforskningen.

Politiet holder fortsatt vakt utenfor huset til Wara-familien. Visepolitimester i Oslo, Bjørn Vandvik, vil ikke kommentere hvilke sikkerhetstiltak som er iverksatt.

Etter det NRK erfarer har det vært diskusjon mellom Wara-familien og politiet om hva slags type kameraovervåkning det skal være ved huset.

– Vi har iverksatt flere tiltak. Vi må ha en dialog med dem. Så er det denne balansen mellom sikkerhet og privatlivets fred, men jeg opplever samarbeidet som godt, sier Vandvik.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ