PST: – Terrorangrepet endrer ikke trusselbildet i Norge

– Det er ingen opplysninger som knytter handlingene i Paris til Norge eller norske interesser, men dette er noe vi undersøker nærmere, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Benedicte Bjørnland

– Vi kan ikke utelukke at dette som har skjedd i Paris, også kan skje i Norge, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– PST arbeider intensivt for å avklare om terrorhandlingene i Paris kan ha betydning for Norge og norske interesser, herunder om det er personer med tilknytning til Norge, som kan ha koblinger til aksjonen.

PST sier det er naturlig at de samarbeider med andre land og tjenester om arbeidet med på bestemme terrortrusselnivået og forebygge eventuelle angrep.

Vi kan ikke utelukke at dette som har skjedd i Paris, også kan skje i Norge, fortsetter Bjørnland.

– Men hendelsene i Paris endrer ikke det allerede skjerpede trusselbildet i Norge. Det generelle trusselbildet mot Norge anses som skjerpet.

– Meningsbærende personer kan være mål

Hun sier PST ser likhetstrekk mellom terrorangrepene i Belgia, Canada og Paris med tanke på terroristenes profil, målutvelgelse og metode.

– Med profil mener vi tilknytning til terrorgrupper som Al Qaida og Isil, målutvelgelse som er myke, symbolmål, som representerer deres fiendebilde, og metode som er håndvåpen istedenfor eksplosiver.

Ifølge PST-sjefen har trusselbildet mot Norge tilspisset seg i siste halvdel av 2014

– Meningsbærende personer som journalister, debattanter og forskere kan være utsatt for truende handlinger fra ekstreme islamister, som vi har skrevet i vår trusselvurdering i 2014.

– Hvor god kontroll har PST på nordmenn som har vært i Syria og som kommer tilbake til Norge?

– Vi har fortløpende vurderinger av disse personene for å avklare om de har intensjoner og kapasitet til å utføre voldelige, ekstreme handlinger her hjemme, men vi kan ikke si at vi har hundre prosent dekning på alle personer som har vært der, selv om vi opplever selv at vi har rimelig god kontroll.

Kan ha lokalisert gjerningsmennene

Den yngste av de antatte gjerningsmennene fra terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo har overgitt seg.

Samtidig fortsetter jakten på to brødre som også er etterlyst. Ved 11-tiden torsdag kom det meldinger om at de to kan være lokalisert nord i Frankrike.

Flere personer i kretsen rundt brødrene er pågrepet av politiet i løpet av natten i en omfattende antiterroraksjon i Reims. Ifølge franske medier dreier det seg om sju personer.

Det var også aksjoner i Strasbourg og forsteder til Paris.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger