NRK Meny
Normal

PST: – Ikke gi sensitiv informasjon over telefon

– For PST er det viktigste å forebygge og bevisstgjøre aktører som innehar informasjon som omhandler norske interesser. Ikke snakk sensitivt i telefonen, sier seniorrådgiver Siv Alsen i PST.

19 juletrær er tent på Eidsvolls plass foran Stortinget

Både politikere og tilfeldig forbipasserende kan overvåkes nær myndighetsinstitusjonene i Oslo, viser Aftenpostens avsløring.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere de konkrete avsløringene til Aftenposten lørdag om at det er utplassert mobilovervåkingsutstyr ved de fremste myndighetsinstitusjonene i hovedstaden; Statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Stortinget og i regjeringskvartalet. De kan brukes til overvåking av alle som oppholder seg i området, både politikere og tilfeldig forbipasserende.

– Vi har kjent til at dette kan foregå i Norge, noe vi har advart om i vår trusselvurdering over flere år, sier seniorrådgiver Siv Alsen til NRK.

Trenger rettslig kjennelse

PST

PST vet ikke hvem som står bak mobilovervålingen i Oslo sentrum.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

PST har ikke kjennskap til hvem som har installert utstyret Aftenposten har avdekket, men sier at det kan være private aktører eller andre lands etterretningstjenester.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gjort egne undersøkelser i Oslo sentrum etter Aftenpostens funn.

PST kan benytte slikt utstyr, men da må overvåkningen være målrettet inn i en etterforskning og det kreves en rettslig kjennelse.

Uansett advarer Alsen folk som har sensitiv informasjon de skal videre om å gjøre dette via telefon.

– Er straffbart

PST er tydelig på at det er straffbare forhold som Aftenposten har avdekket, men kan overfor NRK ikke gi noe svar på hvem som etterforsker disse.

Flere politikere mener PST bør ha en mer proaktiv linje. Alsen har ingen kommentar til politikernes uttalelser.

– Det er jo litt tidlig å konkludere med at det er fremmede stater som står bak dette. Hvis det for eksempel er private aktører som står bak, så er det ikke PSTs ansvar, men det
ordinære politiets, sier hun.

Se også NRKs ekstra sikre tipskanal

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger