NRK Meny
Normal

PST: – Hussain truet et vitne i terrorsak i helgen

Politiet ber om fire ukers varetektsfengsling for terrorsiktede Ubaydullah Hussain under dagens fengslingsmøte. Hussain selv mener han er uskyldig og ber om å bli løslatt.

Ubaydullah Hussain i retten sammen med sin forsvarer Hilde Wiig Nicolaysen.

Ubaydullah Hussain i retten sammen med advokat Hilde Wiig Nicolaysen.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag / NRK

Per Niklas Hafsmoe

Politiadvokat Per Niklas Hafsmoe mener det er nødvendig å holde Hussain i isolasjon i to uker.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

NRK meldte tidligere i dag at Hussain har blitt pågrepet etter å ha vært under etterforskning i lang tid. Politiadvokat Per Niklas Hafsmoe sier til NRK at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil be om fire uker i varetekt for den profilerte islamisten. I to av ukene vil PST at Hussain skal sitte i full isloasjon.

Etter begjæring fra politiet går fengslingsmøtet, som startet klokken 13.00, for lukkede dører. Siktelsen for terrorrekruttering ble tatt ut allerede i sommer. Etter fengslingsmøtet forklarer Hafsmoe at grunnen til at man pågrep Hussain nå, er at han skal ha truet et vitne i saken.

– Pågripelse er en fortløpende vurdering. Det er særlig hendelsen nå i helgen, hvor et vitne skal ha følt seg truet, som gjør at vi så det som nødvendig med pågripelse, sier Hafsmoe.

Vil ikke forklare seg

Terrorsiktet 18-åring

Hussain var med på å kjøre den terrorsiktede 18-åringen (bildet) til Landvetter flyplass i juni i år.

Foto: Privat / Privat

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på omstendighetene rundt dette, eller hvem dette vitnet er. Ifølge Hafsmoe er frykten for Hussain skal forsøke å nærme seg flere vitner noe av grunnen til at man nå ber om varetekt.

– Ja, vi har bedt om at retten fengsler ham på bakgrunn av bevisforspillelsesfare, og påvirkning av vitner er en av de grunnene, sier Hafsmoe.

Ifølge politiadvokaten har Hussain vært lite villig til å forklare seg for politiet.

Nekter straffskyld

Hussain selv møtte i dagens fengslingsmøte med advokat Hilde Wiig Nicolaysen, som er stedfortreder for John Christian Elden.

– Han erkjenner ikke straffskyld og kommer til å begjære seg løslatt, sa Nicolaysen til NRK før fengslingsmøtet startet.

Ubaydullah Hussain samtykket til å bli fotografert, men ville selv ikke kommentere saken da NRK spurte. Etter fengslingsmøtet sier Nicolaysen til NRK at Hussain også nekter straffskyld for å ha truet et vitne.

Pågrepet tirsdag

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain før dagens fengslingsmøte.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ubaydullah Hussain ble etter det NRK kjenner til pågrepet av PST i Oslo tirsdag, med bistand fra Oslo-politiet. Han er siktet etter straffelovens 147 d, som blant annet gjelder rekruttering til terror. Hussain er også siktet for trusler og for å ha motarbeidet etterforskning (se faktaboks).

Siktelsen for terrorrekruttering ble kjent tidligere i høst, etter den profilerte islamisten hadde vært under etterforskning av PST i lang tid. Bakgrunnen er at en 18 år gammel norsk statsborger ble pågrepet på Landvetter flyplass utenfor Göteborg i Sverige i juni, etter å ha kjørt dit med Hussain.

PST mener 18-åringen var på vei til Syria for å slutte seg til terrorgruppen Den islamske staten. NRK har tidligere fortalt at Hussain og 18-åringen hadde svært omfattende telefonkontakt i forkant av turen til Landvetter flyplass. Ifølge VG skal 18-åringen og Hussain også ha gjennomført skytetrening med luftgevær i en skog i Oslo før 18-åringens forsøk på å ta seg til Syria.

– Får se hvor langt det går

Med på turen til Sverige var også Khan Farooq, som sammen med Ulrik Imtiaz Rolfsen har jobbet med en dokumentar om det norske islamistmiljøet i Norge. PST møtte kort tid etter turen opp på døren til Rolfsen for å beslaglegge materialet fra turen.

Khan Farooq

Journalist og filmskaper Khan Farooq var med på turen til Sverige. Han har tidligere sagt til NRK at han ikke kunne vite om 18-åringen skulle drive med terror.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Tidligere i høst tapte PST kampen i Høyesterett om å få bruke materialet fra turen i den videre etterforskningen av Hussain og den terrorsiktede 18-åringen. Hafsmoe svarer slik på NRK spørsmål om PST mener de har en sterk sak mot Hussain, også uten å kunne bruke materialet fra turen.

– Vi vet jo ikke hva som var på materialet fra den Sverige-turen, men vi bygger saken ut i fra de opplysningene vi har. Så får vi se hvor langt det går, sier Hafsmoe.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

Ulrik Imtiaz Rolfsen vant over PST i Høyesterett i november. Dette betyr at PST ikke får bruke det beslaglagte materialet fra Sverige-turen i den videre etterforskningen av Hussain og 18-åringen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger