Hopp til innhold

PST styrker bemanningen etter Paris-terror

PST jobber med å se om de kan knytte Paris-angrepene til Norge eller nordmenn. Foreløpig er trussebildet i Norge uendret.

Jon Fitje Hoffmann

Jon Fitje Hoffmann fagdirektør for analyse i PST lørdag ettermiddag, etter terrorangrepet i Paris fredag kveld.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Én dag etter terrorangrepene i Paris, har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) styrket bemanningen og jobber langs tre spor.

– Det ene er for å se om det er noen knytninger til dette angrepet og Norge eller nordmenn. Så langt er det ingenting som tyder på det. Vi prøver å registrere aktiviteter i ulike ekstreme miljøer i Norge. Vi ser også om vi har noe informasjon som kan være til nytte for franskmennene og deres etterforskning, sier analysesjef i PST, Jon Fitje Hoffmann til NRK.

Til sammen 127 mennesker ble drept i terrorangrep på sju ulike steder i Paris fredag kveld. I Brüssel i Belgia har flere personer blitt pågrepet lørdag ettermiddag – arrestasjonene blir sett i sammenheng med terrorangrepene.

PST om terrorangrepet i Paris (Jon Fitje Hoffmann)

Trussebildet i Norge uendret

I Sverige har politiet skjerpet beredskapen, og i Belgia, Italia og Finland har de økt sikkerheten ved grensene.

Trusselbildet i Norge er uendret. Det foreligger ikke informasjon som knytter angrepene eller gjerningsmennene til Norge, ifølge PST.

Hoffmann sier at PST vurderer dette løpende.

– Foreløpig har vi ikke sett noen grunn til å gjøre endring i vår vurdering av trusselbildet. Det er ingen indikasjoner eller informasjon som knytter dette til Norge, i hvert fall ikke så langt, sier Hoffmann.

– Skremmende utvikling

Det har vært en rekke angrep i ulike vestlige land det siste året, som stort sett har vært gjennomført av enkeltpersoner og små grupper.

Terrorangrepet i Frankrike var sannsynligvis godt organisert og koordinert, og krever en helt annen forberedelse og planlegging i forhold til tidligere angrep i år, ifølge Hoffmann.

– Det er en skremmende utvikling. Men om dette er en enkeltstående hendelse, eller om det innebærer noe mer enn det, har vi foreløpig ikke svar på, sier Hoffmann.

Mener Vesten kan vente seg mer

Leder for den norske islamistgruppen Profetens Ummah, Abaydullah Hussain er en av mange IS-sympatisører som støtter terrorangrepene i Paris.

Han sier land som bomber IS kan vente seg flere terrorangrep.

– Den franske regjeringen må ta ansvar for å ha satt livene til sine borgere i fare gjennom sine krigshandlinger, og dette angrepet er et klart bevis på at Den islamske staten har muskler til å angripe sine fiender på deres hjemmebane, skriver Hussain i en SMS til NRK.

Han skriver at han ser på terrorangrepene som en direkte konsekvens av Frankrikes involvering i Afghanistan, Mali, Irak og Syria.

AKTUELT NÅ