Hopp til innhold

PST sjekket aldri Brevik

Påstått Brevik-søk ble aldri gjennomført. Nå innrømmer PST-sjefen nye feil. Likevel er justisminister Faremo fornøyd med PSTs håndtering.

PST-sjef Janne Kristiansen

PST-sjef Janne Kristiansen innrømmer nye feil.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– PST har nå gitt tilfredsstillende svar på enkelte uavklarte spørsmål, sier justisminister Grete Faremo (Ap) til NRK.

Dermed har PST-sjef Kristiansen tillit fra justisministeren Faremo selv om hun nå i et brev datert 6. desember innrømmer en rekke nye feil i kjølvannet av 22. juli-terroren.

Les også: PST-sjefen fortsetter i stillingen

Les også: – PST-sjefen har skapt forvirring

– Søkte aldri

Sikkerhetstjenesten har tidligere opplyst at de fikk en liste fra Toll- og avgiftsdirektoratet 3. desember 2010 over 41 nordmenn som har hatt pengeoverføringer til et bankkontonummer i Polen, og at Anders Behring Breiviks navn sto på denne listen.

Under pressekonferansen 2. desember kom Kristiansen inn på listen med Breiviks navn som ble oversendt PST. Da hevdet hun at PST hadde undersøkt listen opp mot sine registre. De kunne bare ikke dokumentere det, fordi en slik sjekk ikke var loggført. I tirsdagens brev innrømmer Kristiansen at dette arbeidet ikke ble gjort.


For i PSTs tidligere skriftlige rapport til justisminister Grete Faremo slås det fast at navnene ikke ble sjekket mot PSTs register før 22. juli.

– Klare svar

– Hvordan kan du nå ha tillit til Kristiansen etter at denne informasjonen har kommet frem?


– Fordi vi har fått klare svar på de spørsmål som var bestilt. Om det så er utvist riktig skjønn vil 22.-julikommisjonen konkludere, sier Faremo.

Justisministeren forteller også at hun og Kristiansen har hatt flere møter.

– De har vært svært viktige møter, sier Faremo.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ