PST-sjefen: Rutinene ble fulgt

- Etter mitt syn ble gjeldende rutiner og prosedyrer fulgt, sa PST-sjef Jørn Holme i den åpne høringen med PST om angrepet på Serena Hotell i Kabul.

PST-høring

Politiets sikkerhetssjef Jørn Holme (i midten) flankert av justisminister Knut Storberget ( til høyre) og Robert Berg under høringen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

- Et annet spørsmål er om gjeldende rutiner, regelverk, ansvarsforhold og ressurser bør endres i lys av det som skjedde, sa han under høringen på Stortinget.

Holme møtte i den åpne delen av høringen med PST, som foregikk i en time torsdag ettermiddag før høringen ble lukket.

PST-representanten som var med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på Kabul-besøket, deltok i den lukkede høringen om angrepet på hotellet i Kabul i januar der seks mennesker mistet livet.

- Høy terrortrussel

I trusselvurderingen som ble utarbeidet i forkant at utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk i Afghanistan, beskrev etterretningstjenesten terrortrusselen som høy

- Det betød at sannsynligheten for at det ble gjennomført terrorangrep i byen var høy, sa Holme.

Han sa han ville beskrive terrortrusselen nærmere i den lukkede delen av høringen, men tok likevel med at det i Kabul ukentlig er ett eller flere alvorlige angrep i tillegg til et høyt antall trusler.

Sikkerhetsvakter ved Serena Hotell

Serena Hotell i Kabul

Foto: SHAH MARAI / AFP

LES OGSÅ: Vil kalle inn PST til ny Serena-høyring

- Bare som oppgave å beskytte én

Holme understreket at PSTs ansvar i forbindelse med denne reisen bare omfattet én person, nemlig utenriksministeren.

- Jeg har registrert noe usikkerhet om hva som var vårt ansvar ved denne reisen, i alle fall kan man få et slikt inntrykk gjennom mediene. Jobben vår var å beskytte utenriksministeren med trusselvurderinger og sikkerhetstiltak, sa PST-sjefen. Han mente at de i den sammenheng hadde gjort jobben.

Dagblad-journalist Carsten Thomassen mistet livet, og UD-rådgiver Bjørn Svenungsen ble hardt skadet i angrepet mot Serena Hotell i Kabul den 14. januar i år.

LES OGSÅ: Støres hotell angrepet i Kabul

Bruker Serena Hotell

Holme sa at Serena Hotell fortsatt er det sikreste stedet for utlendinger i Kabul utenfor militær forlegning.

I de siste årene har PST hatt 19 livvaktoppdrag i Kabul, og dette var den sjette gangen de brukte hotellet.

Holme forsikret at utenriksministeren under dette besøket hadde fulgt alle forslag og tiltak som PST var kommet med på forhånd, og at det ikke alltid har vært slik med andre statsråder, men det ville han ikke gå nærmere inn på.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger