Hopp til innhold

PST-sjefen blir sittende

PST-sjef Janne Kristiansen sier at kritikken mot henne ikke får henne til å trekke seg fra stillingen.

Janne Kristiansen
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Nei, jeg har ikke vurdert å trekke meg. En sjef kan ikke gå av i stormen. Vi skal lære av det som har skjedd, sier PST-sjef Janne Kristiansen til NRK.

PST-sjefen har vært under hardt vær den siste tiden, i dag møter hun pressen for å svare på kritikken. Hun innrømmer at det kan ha blitt begått feil i håndteringern av terrorsaken.

– Derfor har jeg nedsatt to evalueringsgrupper. Den ene skal finne svaret på hvorfor vi ikke så hva som var i ferd med å skje før terrorhandlingene 22. juli. Den andre gruppen skal evaluere hvordan PST håndterte situasjonen i dagene og ukene etter terrorangrepet 22. juli, sier Kristiansen.

– For tidlig å gi svar

PST opplyser at resultatet av evalueringene vil gjøres tilgjengelig for 22. juli kommisjonen og Justisdepartementet.

– Jeg ønsker også at evalueringene i størst mulig grad skal utarbeides med henblikk på åpenhet og offentlig tilgjengelighet., sier hun.

– Det er for tidlig å gi endelige svar på om PST kunne gjort det annerledes, sier Kristiansen.

– Dette står i kontrast til det du sa de første dagene etter terrorhandlingene?

– Jeg understreket i uttalelsene den første uka at det var ut fra hva jeg visste så langt. Dette kom dessverre ikke godt frem da, svarer Kristiansen til NRK.

Krever Kristiansens avgang

Flere partier på Stortinget er kritisk til PST-sjef Janne Kristiansens håndtering av terrorsaken.

I Dagsavisen i dag tar nestleder i Fremskrittspartiet, Per Sandberg, til orde for at Kristiansen må gå av.

– Hun har avslørt at hun ikke besitter kompetansen som kreves for å lede PST, sier Sandberg til Dagsavisen.

Sandberg viser blant annet til noen av Kristiansens første uttalelser etter terrorangrepene.

Også SV-nestleder Bård Vegar Solhjell har vært kritisk til Kristiansen etter terrorangrepene 22. juli.

– Hun var meget rask til å frifinne seg selv, i en situasjon hvor flertallet av ledere i berørte etater fremhevet behovet for ydmykhet, sier SV-nestlederen til Bergens Tidende.

Solhjell mener at Kristiansens uttalelser etter angrepene har bidratt til å svekke tilliten til henne og til PST, mens Sandberg krever en redegjørelse i Stortinget som han er sikker på «ikke gir henne annet valg enn å gå av før jul».

– Hva visste PST?

Også Høyre er kritisk til PSTs håndtering av mulig terrorinformasjon før den 22. juli, og uttalelser til offentligheten etter terrorangrepet.

– Hva fikk PST egentlig vite før 22. juli, og hva har de gjort med opplysningene de fikk? PSTs uttalelser til offentligheten etter terroren gjør meg bekymret for hvordan etaten håndterer opplysninger den får inn, sier André Oktay Dahl (H) til Dagsavisen.

Janne Kristiansen vil kommentere kritikken i Dagsnytt 18 på NRK2 og på radioens P2 i dag kl 18.03.

– Jeg har beklaget uheldige uttalelser tidligere og de beklagelsene står jeg ved. Nå må jeg imidlertid tenke fremover og ha fokuset på alt det viktige arbeidet som ligger foran oss, sier hun.

Har tillitt til PST-sjefen

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier at kritiske spørsmål er en del av demokratiet, men slår samtidig fast at han har tillit til Kristiansen.

– Hva sier du til kravet om at Janne Kristiansen må gå?

– Vi hverken ansetter eller avsetter folk i media. Jeg har full tillit til mine medarbeidere, både i PST, Oslo politidistrikt og Politidirektoratet.

Justisministeren vil ikke kommentere den konkrete kritikken mot PST-sjefen, ut over sin generelle tillitserklæring.

– Vi har i alle fall for vår egen del sagt at vi skal være ydmyke opp mot de kritiske spørsmålene som stilles, og være varsomme med å trekke bastante konklusjoner før kommisjonen er ferdig med sitt arbeid, sier Storberget.

– Vil du informere Stortinget om forhold rundt PSTs håndtering?

– Jeg synes det er veldig viktig at vi får god informasjon, og at det kommer frem til både Stortinget og offentligheten. Jeg har den grunnholdning at vi alltid skal svare det vi vet når Stortinget ber oss om det, svarer Storberget.

Storberget viser til at politiet nå er i gang med en omfattende evaluering som skal være ferdig over nyttår, men at de første resultatene vil offentliggjøres allerede i løpet av september. Han viser også til at man skal hjelpe 22. juli-kommisjonen for å få fram fakta på en ærlig og usminket måte.

Hareide: – Ukloke uttalelser

KrF-leder Hareide sier til NRK at både Sandberg og Janne Kristiansen er vel eksempler på mennesker som har kommet med ukloke uttalelser.

Han mener imidlertid det er for tidlig å konkludere før 22. juli kommisjonen har levert sitt arbeid.

– Vi synes ikke det er behov for en høring i Stortinget med justisministeren og statsministeren, men mener det er selvsagt at justisministeren holder stortinget løpende informert om viktig informasjon i terrorsaken, sier Hareide.

Justisminister Knut Storberget sier han har til hensikt å gi Stortinget all informasjon den ber om, både om politiets beredskap og PSTs rolle i forbindelse med terrorangrepene 22. juli.

Massiv kritikk

PST har blitt kritisert fra flere hold etter terrorangrepet. Blant annet ble PST kritisert for ikke å ha sjekket dem som sto på en navneliste over personer som hadde kjøpt bombemateriale.

Listen inneholdt navn fra tollvesenet over personer som hadde kjøpt et eller flere av 14 stoffer og kjemikalier som kan brukes til å lage bomber.

Ifølge Aftenposten er det sjelden PST får tilsendt slike lister. Likevel ble navnene ikke sjekket av PST som ikke anså listen som verdifull informasjon.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger