Hopp til innhold

PST sikter spionmistenkt i Tromsø: Mener de har hans russiske identitet

Politiet mener José Assis Giammaria egentlig er russiske Mikhail Valerjevitsj Mikusjin (44). Han har samtykket til varetektsfengsling, men nekter straffskyld.

Spionsiktede Mikhail Valeryevich Mikushin

PST mener mannen er en såkalt «illegalist», altså en person som har bygd seg opp en identitet som vanlig borger mens han i det stille jobber for utenlandsk etterretning.

Foto: Center for peace studies / UiT

Mandag ble mannen pågrepet på vei til jobb på Universitetet i Tromsø. Han er mistenkt for å være en russisk spion med falsk identitet.

PST mener de har hans russiske identitet. De mener den spionsiktede heter Mikhail Valerjevitsj Mikusjin og er en er en russisk borger født i 1978.

Mannen er nå siktet for straffelovens § 121 – ulovlig etterretning som kan skade grunnleggende nasjonale interesser. Han har også vært mistenkt for ulovlig etterretning som kan skade andre staters sikkerhetsinteresser.

– Det er en foreløpig siktelse. Etterforskingen er helt i startfasen, sier politiadvokat i PST Thomas Blom.

PST mener mannen er en såkalt «illegalist». Det vil si en person som har bygd seg opp en identitet som vanlig borger, mens han i det stille jobber for utenlandsk etterretning.

Ifølge PST har mannen utgitt seg for å være José Assis Giammaria og brasiliansk statsborger. De mener han egentlig er russisk og jobber for en av de russiske etterretningstjenestene.

PST bekrefter at den spionsiktede valgte å svare på engelsk i det første fengslingsmøtet, til tross for at en portugisisk tolk var til stede i Tromsø.

Blom opplyser at de ikke har hørt noe fra russiske myndigheter. Siktede fastslår at han er brasiliansk.

Bellingcat: Identiteten tilhører en russisk etterretningsoberst

Gravenettverket Bellingcat sier at identiteten som er knyttet til den spionsiktede mannen i Norge, tilhører en oberst i Russlands etterretningstjenesten, skriver NTB.

– Godt jobbet, Norge – dere har tatt en oberst fra GRU, skriver Christo Grozev i Bellingcat på Twitter.

Også VG skriver at de har sett informasjon som knytter Mikhail Valerijevitsj Mikusjin til etterretningstjenesten GRU.

Bellingcat har sjekket Mikusjins registrerte adresser i Russland. De har funnet ham registrert på et boligkompleks forbeholdt GRU-offiserer, skriver VG.

Samtykker til varetektsfengsling

Fengslingsmøte skulle etter planen finne sted i Oslo tingrett klokken 14 fredag. Det ble istedet behandlet som kontorforretning.

Det betyr at dommeren avgjør om mannen skal varetektsfengsles med bakgrunn i skriftlige innlegg fra PST og forsvareren.

– Det er en overhengende bevisforspillelsesfare, sier politiadvokat Thomas Blom. Han forklarer det som en av årsakene til at mannen ble varetektsfengslet.

Marijana Lozic er mannens forsvarer i Oslo tingrett. Hun sier at klienten samtykker til varetektsfengsling i fire uker.

– Han erkjenner ikke straffskyld. Han har samtykket til fire ukers varetektsfengsling, men det betyr ikke at han erkjenner skyld, sier hun til NRK.

– Han ønsker å samarbeide med PST, sier Lozic.

Les også Dette vet vi om den spionmistenkte mannen

Brasiliansk statsborger pågrepet, PST tror han egentlig er russisk, og jobber for russisk etterretning

Rektor: Må tenke annerledes enn tidligere

Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, forteller at siktelsen går inn på miljøene på universitetet.

– Det er ikke snakk om at det har blitt stjålet data eller innhentet informasjon som kan ødelegge for forskningen vår. Men det som vil være krevende for oss, som kan ødelegge forskningen vår, er at det kan undergrave legitimiteten til fagmiljøet vårt, sier Olsen til NRK.

Han sier at universitetet tar siktelsen til etterretning.

– Vi legger til grunn at det betyr at myndighetene har funnet tilstrekkelig med bevis for at dette har skjedd, og at dette blir behandlet på behørig måte i rettsapparatet, sier Olsen om siktelsen.

Hvordan er det som rektor å stå i en slik sak?

– Det er grunn til å tro at vi må tenke annerledes enn tidligere for å beskytte oss. Det må vi komme tilbake til når vi vet mer om denne saken. Vi har god dialog med PST og det fortetter vi med, sier rektoren.

Spionsiktede Mikhail Valeryevich Mikushin på kurs/konferanse

Mannen var gjesteforsker ved UiT hvor han var del av forskningsgruppen «The Grey Zone». Gruppen tar for seg temaer som samfunnssikkerhet, beredskap og hybride trusler.

Foto: Twitter

Internert tirsdag

Gjesteforskeren ved UiT ble tirsdag bestemt internert i påvente av utsendelse fra Norge. Mannen er altså i forvaring som et sikringstiltak foretatt av myndighetene.

Nord-Troms og Senja tingrett viste til at det var konkrete holdepunkter for å frykte at mannen ville unndra seg utsendelse, og at han hadde fått inndratt oppholdstillatelsen i Norge.

Mannen anket ikke rettsvedtaket om interneringen.

PST opplyste senere på dagen tirsdag at de samtidig hadde startet en etterforskning der mannen foreløpig var mistenkt for ulovlig etterretning (straffeloven § 121 og § 126b).

Forsvarer Thomas Hansen i Tromsø opplyste at mannen vil akseptere å bli utvist fra Norge, dersom det vedtas.

Den siktede har tidligere nektet straffskyld, ifølge sin forsvarer. Mannen står fast på at han ikke er russisk spion, men en brasiliansk statsborger som kom til Norge for å være forsker ved universitetet.

Les også Mener Norge har vært naive i 20 år: – Har vært fritt fram for russisk spionasje

Ola Kaldager

Jobbet med samfunnssikkerhet og hybrid krigføring

Mannen var gjesteforsker ved UiT hvor han var del av forskningsgruppen «The Grey Zone».

Gruppen tar for seg temaer som samfunnssikkerhet, beredskap og hybride trusler.

Gruppeleder for prosjektet er sikkerhetsforsker Gunhild Hoogensen Gjørv, som tidligere denne uken fortalte til NRK at mannen selv tok kontakt med universitetet.

– Han kom til oss på grunn av sin interesse for større spørsmål rundt sikkerhet i nord, sa hun.

Ifølge Gjørv har mannen gått gjennom de vanlige prosedyrene for å få plass på universitetet. Det er ingenting unormalt ved måten mannen henvendte seg til universitetet på.

Han skal heller ikke ha oppført seg mistenkelig på en måte som var synlig for de kollegene NRK har vært i kontakt med så langt.

AKTUELT NÅ