Hopp til innhold

Spionsiktet mann erkjenner å ha mottatt penger for informasjon

Mannen PST har siktet for spionasje for Russland er varetektsfengslet i fire uker. Mannen ble pågrepet i en politiaksjon på en restaurant i Oslo lørdag, og innrømmer å ha solgt informasjon.

PST

Eksteriør av lokalene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

En mann i 50-årene er siktet etter straffelovens paragraf 123 og 124 om «avsløring av statshemmeligheter» og «grov avsløring av statshemmeligheter».

Mannen siktet av PST for grov avsløring av statshemmeligheter.

Dette er mannen PST har pågrepet for grov avsløring av statshemmeligheter.

Ifølge fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett skal mannen ha mottatt «ikke ubetydelige kontantbeløp» for informasjonen. I avhør har han erkjent å ha mottatt penger for å gi fra seg informasjon, men nekter straffskyld etter siktelsen.

Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Han er også underlagt full isolasjon i to uker av perioden, kommer det fram av fengslingskjennelsen.

– De strenge kravene til varetektsfengslingen har bakgrunn i at det er fare for bevisforspillelse, politiadvokat Line Nygaard

Mannen en norsk statsborger i 50-årene. Mannens forsvarer, Marianne Darre-Næss, sier til NRK at mannen nekter straffskyld etter siktelsen.

– Hans forklaring er mye mer nyansert enn det som fremgår av kjennelsen, sier hun til NTB.

Paragraf 123 kan straffes med bot eller inntil tre års fengsel, og paragraf 124 kan straffes med fengsel på inntil 15 år.

Politiadvokat i PST, Line Nygaard på vei inn til fengslingsmøte i Oslo tingret

Politiadvokat i PST, Line Nygaard, på vei inn til fengslingsmøtet i Oslo tingrett kl. 15.00 mandag 17. august.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Pågrepet etter møte med russisk agent

Politiadvokat Nygaard sier etter fengslingsmøtet at de mener han har hatt kontakt med en russisk agent over en lengre periode. Møtevirksomheten skal ha vært skjult, og foregått over tid.

– Vi har pågrepet en mann i 50-årene, som er siktet for å ha delt informasjon med en russisk etterretningsoffiser. Vi vurderer at dette kan skade grunnleggende norske interesser, sier hun.

Det siste møtet mellom de to fant sted på en restaurant i Oslo på lørdag. Da politiet aksjonerte var både den sikte mannen og det PST mener er en russisk agent til stede.

– Pågripelsen fant sted på en restaurant i Oslo, og foregikk uten dramatikk, sier Nygaard.

Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker ikke Nygaard å gi noen ytterligere detaljer om pågripelsen.

PST ønsker ikke å si noe om de har holdt mannen under oppsyn eller hvor lenge de har etterforsket møtevirksomheten mellom de to. PST understreker at det er snakk om en alvorlig siktelse.

– Ulovlig etterretningsvirksomhet utgjør en stor trussel mot norske interesser og har et stort skadepotensiale. Dette er et område PST prioriterer høyt, understreker Nygaard.

Det er bare én person som er pågrepet i saken. Nygaard sier hun ikke kan kommentere hva som skjer med den mistenkte russiske agenten.

PST bekrefter overfor NTB mandag kveld at den russiske etterretningsoffiseren ikke kommer til å bli etterforsket.

– Vi har først og fremst fokus på nordmannen og den straffesaken som er mot ham. Spørsmål om eventuell utvisning av dem bør gå til Utenriksdepartementet, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen.

Utenriksdepartementet sier til NRK mandag kveld at de er informert om pågripelsen, men viser til PST for ytterligere informasjon om saken.

Mottok penger

Den spionsiktede mannen har erkjent å ha mottatt penger for informasjon, men nekter for at informasjonen er egnet til å skade nasjonale interesser, kommer det fram av fengslingskjennelsen.

Det skal dreie seg om «ikke ubetydelige kontantbeløp», skriver tingrettsdommer Helene Andenæs Sekulic.

– Han har ikke erkjent at informasjonen var egnet til å skade nasjonale interesser. Retten mener det er sannsynlig at siktede har forstått hvem han møtte og at han har delt skjermingsverdig materiale, heter det i kjennelsen.

Marianne Darre-Næss

Advokat Marianne Darre-Næss forsvarer mannen som blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett, siktet for spionasje for Russland

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Erkjenner ikke straffskyld

Forsvarsadvokat Marianne Darre-Næss sier mannen ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen. Forsvareren sier at mannen samarbeider med politiet, men begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet.

– Det jeg kan si, er at han ikke erkjenner straffskyld. Han har forklart seg og er villig til å forklare seg ytterligere til politiet, sier forsvarer Darre-Næss.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier at de tar tingrettens kjennelse til etterretning, og vil ikke kommentere forsvarerens påstand om at mannens forklaring er mer nyansert enn hva som kommer fram der.

– Det har vi ikke lyst til å kommentere. Kjennelsen får stå for seg selv, og så kommer etterforskningen til å gå sin gang, sier Bernsen til NTB.

Ansatt i Det Norske Veritas

Mediedirektør i DNV GL (Det Norske Veritas), Per Wiggo Richardsen, bekrefter overfor NRK at mannen i 50-årene er ansatt hos dem.

Komm. dir. Richardsen, Per Wiggo i DNV GL

Mediedirektør i DNV GL, Per Wiggo Richardsen.

Foto: Det Norske Veritas

– Vi har nylig blitt gjort kjent med pågripelsen og kan bekrefte at han er ansatt i vårt selskap, sier Richardsen.

Den pågrepne mannens fagområde gjør at han har kontakt med forsvarsindustrien. Det er uklart om siktelsen har noe med hans tilknytning til fagfeltet å gjøre.

– Det kan være snakk om forsvarshemmeligheter, og informasjon om beredskap og infrastruktur. Hva slags informasjon som har blitt overlevert vil bli en del av etterforskningen i denne saken, sier politiadvokat Nygaard.

Det Norske Veritas vil nå samarbeide med PST for å finne ut av hva som har skjedd.

– Vi kommer til å legge vekt på å jobbe tett med politiet for å bistå dem i etterforskningen. Det er en særdeles alvorlig sak som vi må finne ut av, sier han til NRK.

Politiadvokat Nygaard sier ansettelsesforholdet i DNV GL kan være viktig i etterforskningen.

– Vi tenker at siktede, gjennom sitt arbeid i DNV GL, har hatt tilgang til informasjon som kan være av stor interesse for andre stater, sier hun.

Første gang noen er siktet for brudd på denne bestemmelsen

Leder i forsvarsadvokatenes gruppe i Advokatforeningen, Marius Dietrichson, sier dette er den første gangen paragraf 124 blir brukt i en siktelse siden den nye loven ble vedtatt i 2005.

– Før det kan jeg ikke si nøyaktig når den tidligere versjonen av paragrafen ble brukt, men Treholt-saken skiller seg ut, sier Dietrichson.

Han påpeker at det er forskjell mellom innhentelse og avsløring av statshemmeligheter.

– Innhentelse av statshemmeligheter omfattes av paragraf 121 og 122, mens avsløring omfattes av paragraf 123 og 124, sier han.

– Det kan være spesielt grovt hvis man er siktet for å ha avslørt statshemmeligheter man har fått tilgang til gjennom jobben, forklarer Dietrichson.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ