Hopp til innhold

PST-informant slapp straff

Tidligere PST-agent Christian Høibø sier han flere ganger fikk hjelp av Politiets Sikkerhetstjeneste til å slippe straffereaksjoner fra det vanlige politiet.

Tidligere PST-agent Christian Høibø sier han flere ganger fikk hjelp av Politiets Sikkerhetstjeneste til å slippe straffereaksjoner fra det vanlige politiet.

– PRISEN VAR ETT ÅRS SAMARBEID: Ifølge tidligere informant, Christian Høibø, sørget PST for at han slapp å miste førerkortet mot at han ga dem informasjon fra miljøer som PST fulgte med interesse.

Dokumenter NRK har sett viser hvordan politiet i Oslo i løpet av 9 dager omgjør et førerkortbeslag etter at Høibø var skyld i en alvorlig trafikkulykke.

Det er i strid med retningslinjene, sier en av politiets egne informantbehandlere.

Politiet beslagla førerkortet etter trafikkulykke

9 desember 2009 er en travel dag for Oslo-politiet. Det er under ett døgn til USAs president Barack Obama kommer for å hente fredsprisen.

Tidligere PST-agent Christian Høibø, som i februar sto frem i NRK Brennpunkt, forteller at han denne desember-ettermiddagen er på SAS-hotellet. Der henter han en falsk presseakkreditering til Obamas besøk, ordnet av PST.

På vei hjem, klokka 17.29 ved E6 på Alnabru, blir Høibø skyld i en alvorlig trafikkulykke. I 80 kilometer i timen er han uoppmerksom på trafikken foran seg.

– Når jeg ser opp, så har bilene foran meg stanset. Det har ikke jeg, og jeg smeller inn i de i 80-90 kilometer i timen, forteller Høibø.

– Jeg våkner opp i en ambulanse av at en politimann prøver å forklare meg at han beslaglegger førerkortet mitt på stedet, fortsetter han.

– PST får politiet til å endre siktelsen

Oslo Politidistrikt sikter Høibø for brudd på veitrafikkloven, og vil beslaglegge førerkortet. Forskriften sier at påkjørsler bakfra skal gi førerkortbeslag i opp til 6 måneder.

– Det er jo kinkig, for PST har finansiert førerkortet. De har betalt for det, og jeg har blitt far, og trenger førerkortet, sier Høibø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Siktelse mot Christian Høibø

I den opprinnelige siktelsen stod det at Høibø var siktet for brudd på Veitrafikkloven, og at politiet ville beslaglegge førerkortet hans.

Foto: NRK

Informanten sier han først får tips av kildefører i PST om hva han kan klage på, men den muntlige klagen til Oslo-politiet fører ikke frem.

– Da går de direkte inn og tar kontakt med en navngitt politijurist, og får henne til å omgjøre siktelsen, forteller høibø.

Ni dager etter siktelsen kommer et forelegg i posten. Han slipper med 8000 kroner i bot, men forelegget nevner ikke et ord om førerkortbeslag, som er påkrevd etter forskriften.

NRK har snakket med politijuristen som skrev ut forelegget for å få svar på hvorfor førkortbeslaget ikke lenger er nevnt. Hennes klare svar er at NRK må snakke med PST.

– Dette er noe man ikke skal tukle med

Anders Rasch Olsen har skrevet læreboka om informantbehandling som brukes på Politihøyskolen. Han skisserer hvor grensene går for hva politiet kan gjøre for en informant.

– Førekortbeslag er noe som går på trafikksikkerhet, og skal ikke benyttes som et vederlag, sier Olsen.

– Så det er helt eksplisitt noe som ikke skal benyttes?

– Riksadvokaten har uttalt det at å tukle med - altså å gi tilbake førerkort i slike saker - det skal ikke gjøres, sier Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forelegg mot Christian Høibø

Ni dager etter siktelsen kommer et forelegg i posten. Han slipper med 8000 kroner i bot, men forelegget nevner ikke et ord om førerkortbeslag, som er påkrevd etter forskriften.

Foto: NRK

– Prisen var ett års samarbeid

– Det hadde sin pris for meg, for det forpliktet meg til ett års videre samarbeid med PST som takk for hjelpen, så litt blandende følelser, men selvfølgelig var jeg mest lettet over at det gikk så bra, sier Høibø.

– Du forpliktet deg til ett års videre samarbeid med PST?

– Ja, det var prisen.

– Prisen for hva?

– At de fikk tap av førerkort til å bortfalle fra siktelsen.

PST sier til NRK at de bare har betalt deler av Høibøs førerkort. De vil verken bekrefte eller avkrefte om de har påvirket Høibøs førerkortbeslag.

Oslo Politidistrikt har også fått tilbud om intervju. Etter flere dagers betenkningstid, skriver visepolitimester Hans Halvorsen på SMS til NRK: Oslo Politidistrikt kommenterer ikke denne saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger