Hopp til innhold

PST ikke overrasket over angrepet i Nice

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier det er vanskelig å stoppe soloangrep som terrorangrepet i Nice forrige uke.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier det er vanskelig å stoppe slike soloangrep som terrorangrepet i Nice forrige uke.

– For PST er ikke en slik metode spesielt overraskende. Vi har sett dette tidligere andre steder i verden, og det er også beskrevet som en foretrukket metode i propagandamagasinene til Al Qaida og i taler fra IS, forteller PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.

Mens folk var på vei hjem etter å ha sett på fyrverkeriet som avsluttet den franske nasjonaldagen torsdag, kjørte en mann en 19 tonn tung lastebil rett inn i folkemengden og tok livet av minst 84 mennesker i terrorangrepet på strandpromenaden.

– Det er en svært vanskelig øvelse å fange opp en person som tilsynelatende har operert alene og bruker et i utgangspunktet lovlig virkemiddel som en lastebil, sier Bjørnland.

Trusselbildet i Norge ikke endret

De siste dagene har PST jobbet intenst for å se om det finnes koblinger mellom terroren i Frankrike og miljøer eller enkeltpersoner i Norge.

– Vår vurdering er at trusselbildet i Norge ikke er endret som følge av hendelsene i Nice, sier PST-sjefen.

I kjølvannet av slike angrep er det også alltid fare for en smitteeffekt – såkalte copycats, sier Bjørnland.

– Uten av vi vurderer at det er tilfelle eller at vi vurderer at vi står overfor det i Norge, men vi kan selvfølgelig ikke utelukke noen ting, sier hun.

– Andre land mer utsatt

PST har tidligere sagt at terrortrusselen mot Norge fra ekstreme islamister har gått noe ned, og sier andre europeiske land er mer utsatt enn oss.

– Vi kan ikke utelukke at vi også kan erfare en terrorhandling i Norge, men når IS eller Al Qaida plukker ut land man skal utføre terror i, så er nok andre land høyere opp på den listen enn det Norge er, sier Bjørnland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger