Hopp til innhold

PST om terrorsiktede søstre: – Et sentralt tema vil være frivillighet

Søstrene og deres barn ivaretas fortsatt av helsevesenet etter de kom til Norge tirsdag. Barna gleder seg til å leke i snøen, sier forsvareren.

IS-kvinner og barn ankomst Gardermoen

Kvinnene og deres barn ankom Norge natt til onsdag, og har siden det blitt ivaretatt av helsevesenet.

Foto: Alf Simensen / NTB

– Siden ankomsten tirsdag kveld har de vært ivaretatt av helsevesenet. Barna har også vært sammen med mødrene sine hele tiden, og er fortsatt det, og vil fortsatt være sammen med mødrene inn i helgen og neste uke, sier politiadvokat Terje Michelsen på pressekonferansen.

Han og politiadvokat Kathrine Tonstad er de som har ansvaret for saken i PST.

De siktede vil, hvis forholdene ligger til rette for det, overføres til ordinære fengselsplasser i begynnelsen av neste uke. Da vil barna ivaretas av barnevernet.

– Det er viktig for oss å ivareta det hensynet, det er en krevende situasjon for de siktede å være i varetekt når de har barn som er små, så vi vil legge til rette for at de mødrene vil se barna sine i varetektsperioden, sier politiadvokat Tonstad.

PK PST

Pressebrifingen avholdes i PSTs kontorer på Nydalen i Oslo. Politiadvokatene Kathrine Tonstad og Terje Nedrebø Michelsen orienterer pressen.

Foto: Olav Døvik / NRK

Natt til onsdag kom de to søstrene fra Bærum og deres tre barn hjem til Norge.

Det har gått nesten ti år siden de to jentene, som den gangen var 16 og 19, forlot Norge for Syria. I Norge er de siktet for deltakelse i ISIL. En tredje norsk kvinne takket nei til å bli med på flyet til Norge.

– Den yngste var 16 år da hun dro til Syria. Hvilken betydning får det i saken?

– Hun var da over kriminell lavalder. Det kan ha betydning for straffeutmåling, men det er for tidlig å konkludere på det temaet der, svarer Michelsen.

Les også: IS-kvinnene: var de mor, kone eller kriger?

IS-kvinnene: mor, kone, kriger?
IS-kvinnene: mor, kone, kriger?

Menneskehandel vil være tema

Michelsen sier PST allerede hadde foretatt etterforskningsskritt før kvinnene kom hjem, og at etterforskningen skal belyse både de forhold som taler for og imot at de siktede har vært deltakere i ISIL.

Tonstad sier det tidligere er tatt beslag i saken, som ble påbegynt i 2017. Hun bekrefter at det er snakk om elektroniske beslag.

Kvinnene er ikke avhørt enda. Michelsen sier at det pågår en prosess for å finne ut når kvinnene kan avhøres, og at PST ser for seg mange og lange avhør av kvinnene.

– Et sentralt tema vil naturligvis være spørsmålet frivillighet, om de dro frivillig og har oppholdt seg frivillig i Syria. Eventuelt også deres tilknytning til ISIL og IS vil også være sentrale temaer, sier Michelsen.

Under spørsmålsrunden i plenum bekrefter Michelsen at et tema i avhørene vil være om kvinnene har vært utsatt for menneskehandel.

– Vi har fått med oss det gjennom media, at dette med menneskehandel sannsynligvis vil bli et tema i deres forklaring. Og det er klart at ingen skal straffes for deltakelse i en terrororganisasjon hvis de i realiteten ble menneskehandlet, sier Michelsen.

Geir Lippestad er hovedforsvarer den eldste søsteren (29) og medforsvarer for den andre (25). Til NRK sier han at kvinnene ser fram til å komme i gang med avhør, og at de opplever at de og barna får god oppfølging.

– De har levd under enormt vanskelige forhold i Syria og er glade for å være tilbake i Norge. Barna har det bra og gleder seg til å komme ut i snøen og leke. De er engstelige for at snøen skal smelte.

Husarbeid kan regnes som IS-deltakelse

Også hvilken ideologi søstrene hadde da de reiste og hvilken ideologi de har nå, samt hvilken rolle de hadde i samfunnet i Syria, vil PST også forsøke å få svar på gjennom avhørene.

PST vil også se på kommunikasjon mellom kvinnene og andre norske kvinner som reiste til Syria.

– Vi legger til grunn at det har vært en kontakt blant de norske kvinnene som har vært i Syria. Så den typen bevis som er knyttet til den kommunikasjonen mellom dem, det vil være viktig, sier Tonstad.

Les også: – PST må undersøke om søstrene har vært utsatt for menneskehandel

De to søstrene som reiste fra Bærum til Syria i leiren Roj nordøst i Syria i oktober 2021.
De to søstrene som reiste fra Bærum til Syria i leiren Roj nordøst i Syria i oktober 2021.

Straffebestemmelsen kvinnene er siktet etter rammer også andre bidrag til terrordeltakelse enn militær aktivitet, opplyser politiadvokat Tonstad.

Husarbeid og ekteskap med IS-krigere kan regnes som aktiv deltakelse i en terrororganisasjon, sier hun. PST mener det er over 50 prosent sannsynlig at kvinnene har deltatt.


Vartektsfenglset i fire uker

Torsdag ettermiddag ble det kjent at de to terrorsiktede søstrene er varetektsfengslet i fire uker.

Begge ilegges også brev- og besøkskontroll og medieforbud, fremgår det av kjennelsen fra Oslo tingrett.

Kvinnene samtykket til fengslingen. Begge er siktet for deltakelse i terrororganisasjonen IS.

NRK forklarer

Hvem er de to søstrene?

I 2013 reiste to norsk-somaliske søstre på 16 og 19 år til Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS.

Søstrene rømte fra det trygge familiehjemmet i Sandvika i Bærum.

Søstrene bodde i kalifatets områder mellom Syria og Irak.

De var gift med IS-krigere. Søstrene hevder selv de ble utsatt for menneskehandel.

Mens de var i Syria fikk de til sammen tre barn, tre jenter på åtte og seks år.

I 2019 kollapset IS-kalifatet ved Baghouz, og søstrene ble sendt til interneringsleiren Al-Hol.

Deretter ble de flyttet til den mindre og sikrere Roj-leiren.

Nå risikerer søstrene inntil seks år i fengsel for å ha sluttet seg til terrorgruppen.

Eksperter strides om hvor vidt kvinnene aktivt bidro til den islamske statens aktiviteter.

I oktober 2021 uttrykte søstrene ønsket om å bli hentet hjem til Norge.

Natt til onsdag 29. mars 2023 ble de hentet hjem.

Ved ankomst ble de pågrepet, siktet for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS.

I fengslingskjennelsen torsdag ettermiddag går det klart fram at domstolen mener politiets tekniske bevis mot den eldste søsteren underbygger antakelsen om at hun var klar over hva ektemannen drev med i Syria, før hun giftet seg med ham og selv reiste til Syria i 2013

Også for den yngste av søstrene, som var under 18 år da hun reiste fra Norge, mener retten det er skjellig grunn til å mistenke henne for å ha brutt straffelovens bestemmelser.

Kvinnene erkjenner ikke straffskyld, ifølge forsvarer Lippestad.

Politiadvokat Tonstad understreker at trusselnivået i Norge ikke er endret etter at kvinnene kom hjem.

Dro hjem for barna

Politiadvokat Michelsen sier det er viktig at kvinnene ikke får muligheten til å snakke sammen mens avhørene pågår.

– Vi sitter på en del opplysninger i denne saken allerede, og når avhørene kommer i gang så vil vi etter hvert presentere opplysningene for de siktede og høre hva de mener om dette. Vi ser for oss at det kan dukke opp nye vitner som vi ønsker å snakke med. Det kan også være at PST på egen hånd ser at forklaringene gjør det sånn at vi må snakke med X antall vitner.

Minst 11 kvinner fra Norge reiste til Syria tidligere i borgerkrigen i landet. Fem er antatt døde, savnet eller på ukjent sted.

En ble hentet til Norge i 2020 med sine to barn. Hun har sonet ferdig dommen på et år og fire måneder for IS-deltakelse. Hjemhentingen av kvinnen førte til at Frp gikk ut av regjering.

Les også: For åtte år siden dro to søstre til Syria. Nå vil de hjem.

To søstre i Roj leiren
To søstre i Roj leiren

Den yngste søsterens (25) forsvarer, Hilde Firman Fjellså sa onsdag at barna er den viktigste årsaken til at kvinnene nå har valgt å returnere hjem.

– Det de sier selv er at de ønsker at barna skal få muligheten til å vokse opp i et trygt land og leve det livet de ønsker, å kunne ha alle muligheter til et godt liv, sa Fjellså.

Kvinnenes historier er blant annet skildret i Åsne Seierstad-boka «To søstre». Her ble også farens kamp for å hente jentene tilbake beskrevet. Sadiq Abdallah Juma reiste på et tidspunkt til Syria for å hente døtrene sine, men de ville ikke bli med han hjem.

Han planlegger for øyeblikket hjemreisen fra Somalia til Norge, for å møte døtrene sine igjen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger