Normal

PST frykter datatyveri av enorme mengder gradert informasjon

PST-sjef Benedicte Bjørnland erkjenner at norske datasystemer er for dårlig sikret. PST sier det kan ende med mye sensitiv informasjon på avveie eller lammelse av kritisk infrastruktur.

Benedicte Bjørnland i Oslo Militære Samfund

PST-sjef Benedicte Bjørnland holdt et foredrag

Foto: Skolt, Henrik / NTB scanpix

Bjørnland holdt mandag kveld et foredrag i Oslo Militære Samfund om hvilke trusler PST ser, hvordan Norge utsettes for utenlandsk etterretning og hva de ønsker å forbedre.

– Datanettverksoperasjoner er den etterretningsmetoden som kan ha de mest alvorlige og omfattende skadevirkningene på hele bredden av norske interesser, sa PST-sjefen.

PST at utenlandske etterretningsorganisasjoner bruker mange ulike metoder for å få tak i verdifull informasjon fra Norge og norske interesser. Dataangrep kan ifølge PST-sjefen også brukes som forberedelse for annen spionasje eller faktisk for krigshandlinger.

Angrep har allerede skjedd

Ifølge PST-sjefen er ikke dataangrep bare noe man skal frykte – det skjer allerede.

PST vet at dataangrep har blitt brukt mot følgende mål:

  • norsk forsvarssektor

  • politiske prosesser

  • kritisk infrastruktur

  • virksomheter i olje- og gassektoren

  • for flyktningspionasje

– Datanettverksoperasjoner kan ramme svært mange mål på en gang, og dermed stjele enorme mengder gradert og sensitiv informasjon, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland i sitt foredrag.

PST-sjef Benedicte Bjørnland forteller om hvordan dataangrep kan få store konsekvenser for kritisk infrastruktur, eller enorme mengder sensitiv informasjon kan komme på avveie.

VIDEO: Se PST-sjefen fortelle om dataangrep.

Se hele foredraget her.

Mener PST kan bli akterutseilt uten nye lover

PST-sjefen brukte også en større del av talen sin til å snakke om ønsket om nye lover som gir dem tillatelse til mer omfattende dataovervåking eller kartlegging.

– Noen vil kanskje si at PST har alle nødvendige lovhjemler, og at grensen for overvåking er nådd. Jeg vil da si at oppdatering og utvikling av metoder ikke er noe som kan avsluttes en gang for alle, sa Bjørnland.

Hun trakk fram allerede kjente forslag om å tillate dataavlesing. Forslaget vil la PST skjult kunne installere programvare på datamaskiner eller mobiler som brukes av en mistenkt slik at tastetrykk kan overvåkes.

Dette skal sikre at PST kan komme rundt kriminelles bruk av kryptering eller annen kommunikasjon der det aldri sendes meldinger fra en e-postkonto til en annen.

– Hvis vi skal forebygge og avverge kriminalitet må vi kunne bruke de samme muligheter og metoder som de kriminelle. PST er på linje med alle andre aktører avhengige av å følge med teknologisk. Hvis vi ikke gjør det blir vi akterutseilt, sa Bjørnland.

Se hele foredraget fra PST-sjef Benedicte Bjørnland i Oslo Militære Samfund den 23. mars 2015.

HELE FOREDRAGET: Se hele foredraget PST-sjef Benedicte Bjørnland holdt i opptak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger