Hopp til innhold

PST forsøkte å stoppe terrormistenkt før han dro fra Norge

PST hadde flere forebyggende samtaler med den norske 23-åringen som er mistenkt for å ha deltatt i terroraksjonen mot kjøpesenteret i Nairobi. Nå mener de at han trolig er død.

Terrorist skyter på kjøpesenteret Westgate i Nairobi

HADDE SAMTALER MED PST: Norsk etterretning prøvde å forhindre den terrormistenkte norske statsborgeren i å bli radikalisert. Mannen på bildet er personen PST mener er den terrormistenkte mannen.

Foto: Overvåkingsvideo / Reuters

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ved flere anledninger hatt forebyggende samtaler med den terrormistenkte 23-åringen før han reiste ut av Norge for siste gang. Det bekreftet PST-sjef Benedicte Bjørnland til AP onsdag.

Hun sier samtidig at dette arbeidet ikke ga resultater. Hun sier også at den norske statsborgeren «mest sannsynlig» døde i angrepet, selv om PSTs undersøkelser ikke har bekreftet dette.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

NRK.no var tidligere i kveld i kontakt med seniorrådgiver i PST Siv Alsén. Blant flere konkrete spørsmål var om PST trodde at den norske 23-åringen var i live.

– Det kan jeg ikke kommentere, men vi samarbeider med Kenyanske myndigheter i vår etterforsking.

Bjørnland har ikke vært tilgjengelig for kommentarer onsdag kveld, men Alsén utdyper litt om samtalene de har hatt med den terrormistenkte mannen.

Benedicte Bjørnland opplyser at PST hadde flere møter med norske 23-åringen, før han forlot landet for 3 år siden.

PST prøvde å stanse terrormistenkt

Les også: Avviser terrorpåstander i BBC-reportasje

Les også: PST: – Mistanken mot nordmannen er styrket

Les også: Bekjent fra mottaket: – Han var en ekstrem muslim

Flere samtaler

– PST har gjort omfattende arbeid mot den navngitte nordmannen før han forlot Norge for tre år siden. Vi har blant annet gjennomført flere samtaler med ha før han reiste fra Norge, sier seniorrådgiver Siv Alsén til NRK.no.

– Hvilke type samtaler dreier det seg om?

– Slike samtaler er en del av det forebyggende arbeidet vi gjør. Det kan være ulike årsaker til slike samtaler, for eksempel å forhindre at en person skal høre til et spesifikk miljø.

Etter det NRK.no kjenner til ville PST forhindre at den terrormistenkte norske statsborgeren skulle bli radikalisert i det islamske miljøet på Østlandet. Norsk etterretning ville også forhindre at 23-åringen dro til konfliktområder. PST bekrefter disse opplysningene.

Etter det NRK.no kjenner til skal mannen også ha hatt kontakt med sentrale personer i den islamistiske gruppen Profetens Ummah.

Les også: PST advarer mot norsk ekstremisme

Les også: PST-etterforskere tilbake fra Kenya

Les også: VG: Norsk-somalier kan ha ledet terrorangrepet i Nairobi

Forhindre kriminelle handlinger

PST er ikke meddelsom med opplysninger og ønsker ikke å si mye konkret om den terrormistenkte 23-åringen.

– På generelt grunnlag kan jeg si at ett av miljøene vi driver forebyggende arbeid mot er ekstrem islamisme, sier Alsén.

– Hva er målet med de forebyggende samtalene?

– Blant annet å hindre dem i å utføre kriminelle handlinger, sier Alsén.

Hun nekter å svare på en rekke av NRK.nos spørsmål, blant annet hvor mange samtaler de har hatt med 23-åringen.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi jobber på ulike måter mot utvalgte personer og miljøer. Det kan være tips eller vi kan på andre måter få vite om personer som er på vei inn i et miljø.

– Hvor mange forebyggende samtaler har PST i løpet av året?

– Det har jeg ikke svar på akkurat nå, sier Alsén.

Minst 67 døde sivile

Den kenyanske avisen Kenya Star meldte tidligere onsdag kveld at kenyansk politi er i siste fase av etterforskningen. De venter blant annet på svar fra de siste analysene av fire lik, som er de angivelige terroristene. Ett av disse skal være den terrormistenkte 23-åringen som PST mener med stor sannsynlighet er død.

Flere land er med og etterforsker saken. I tillegg til at Norge er involvert har etterforskere fra Tyskland, Israel, USA og Storbritannia jobbet med terrorsaken i Kenya.

Åtter personer er også pågrepet i terrorsaken. De skal ha hatt ulik befatning med de grusomme angrepene hvor minst 67 personer døde. Tallene på skadde har variert. Ifølge Kenya Star sier offisiell statistikk at 175 personer ble skadd.

– Han er i live

Den somaliske ekstremistgruppen Al-Shabaab har hevdet å stå bak angrepet, som de mener er hevn fordi det kenyanske militæret har involvert seg i Somalia.

Et familiemedlem av 23-åringen sa i forrige uke at den terrormistenkte mannen dro til Somalia i tre måneder i 2009. Han skal deretter ha flyttet til Somalia for godt i mars 2010. Familiemedlemmet har tidligere også sagt til NRK at hun ikke tror broren er blant dem som er filmet under terrorangrepet.

NRK.no har onsdag kveld vært i kontakt med familien, men ikke fått noen kommentarer. De sier til VG at de fortsatt tror han lever.

– Han er i live og befinner seg i Somalia, det er jeg sikker på, sier et familiemedlem blant annet til VG.

Familiemedlemmet vil ikke svare på om noen har vært i kontakt med den terrormistenkte mannen.

AKTUELT NÅ